0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2013

Cannibal: The Musical (1996)

Brej den. Brej den. Brej den... Netradiční muzikál, který vás jistě nudit nebude.
Alferd Packer je právě v malém městečku Saguache obviněn z pětinásobné vraždy a odsouzen k popravě oběšením. U jeho cely ho navštíví novinářka Polly Pry, která chce slyšet jeho příběh, aby o něm mohla tajně napsat. Packer nejprve odmítá, ale nakonec se pustí do vyprávění, protože tvrdí, že je nevinný. Začíná tak jeho příběh, ve kterém se stává průvodcem pětice zlatokopů, kteří chtějí v Coloradu najít naleziště zlata. Po cestě zažijí spoustu podivných dobrodružství, krásných, ale i velice zlých. Do cesty se jim postaví několik překážek, které vyústí v jejich smrt. A právě Packer byl obviněný z toho, že zlatokopy zabil a zároveň i snědl. Tento bílý kanibal však není úplně v pořádku, stejně jako celý tento film. Jak to všechno doopravdy bylo? To se dozvíte, pokud tento hororový muzikál zhlédnete až dokonce. A věřte, že nebude litovat.



Český název: Kanibal! Muzikál
Režie: Trey Parker
Rok výroby: 1996
Délka: 95 min
Země: USA
Alternativní název: Alferd Packer: The Musical

Hrají:
Trey Parker ... (Alferd Packer)
Jon Hegel ... (Isreal Swan)
Ian Hardin ... (Shannon Bell)
Matt Stone ... (James Humphries)
Dian Bachar ... (George Noon)
Jason McHugh ... (Frank Miller)
Toddy Walters ... (Polly Pry)
... a další


Tento film se k nám dostal díky společnosti Řitka, která nás velmi ráda zásobuje filmy od společnosti Troma. Nenechte se ovšem splést tím, že by v něm měli prsty Kaufman či Herz. Tito pánové si ho vzali pouze pod patronát, ale na druhou stranu musím říct, že tento film patří mezi mé 5 TOP filmy, které jsou pod hlavičkou Tromy. Režisérem tohoto velice zvláštního filmu je Trey Parker, který si zde zahrál i hlavní roli. Tento člověk patří mezi mé velice oblíbené režiséry, jejichž díla prostě zbožňuji. Pro ty z vás, kdo by snad Parkera neznali, chci jen říct, že se jedná o jednoho z autorů legendárního seriálu "South Park". Má na svém kontě i všechny filmy, které s již zmiňovaných seriálem souvisí. Občas si i zahrál v některých filmech a objevil je například v dalším filmu od Tromy Terror Firmer.

V tomto filmu jde o směsici hororové komedie a muzikálu. Jedná se sice o cosi, co má být rekapitulací skutečné události, která se stala v roce 1874, ale jde jen o velice okrajovou spojitost, kterou nesmíte brát vážně. Celý děj se odehrává v reálném čase a minulosti, která je nám podávána formou Packerových vzpomínek. V nich se dozvíme o jeho lásce ke své klisně, kterou bezbožně miluje. Opravdu šlo o slušného koníčka, který v jeho životě zabíral veškeré místo. Děj se však pořádně rozjíždí až začátkem cesty zlatokopů, kteří jsou složení z těch největších individuí, která můžete mít v různých filmech možnost vidět. Najdete tady duchovního, který zas až tak zbožný není, milovníka stavění sněhuláka, mladého panice, řezníka či nejhoršího cizojazyčného překladatele všech dob. A právě tato sebranka vás bude po celý film příjemně bavit. Zažijí spoustu různých příhod, z nichž některé vás jistě pobaví, jiné příjemně nažhaví a bohužel se zde najdou i takové, které vás unudí.
Součástí filmu je samozřejmě hudba. Bez ní by žádný muzikál nemohl fungovat. Musím říct, že právě tento prvek mě zde velice příjemně překvapil. Jednalo se o směsici několika velice zdařilých písní, které se v anglickém znění docela dobře poslouchaly a musím říct, že jsem byl jimi zcela pohlcen. Chtěl bych vás ale varovat předtím, abyste si nepouštěli české titulky, jejichž překlad je dost nepřesný a mohl by vás do jisté míry odradit. Hudba je doplňkem spousty scén, které byly vyplněny zajímavými tanečními kreacemi hlavních aktérů, ale i příjemně osvěžila některé scény. Za hudbu bych dal 9 z 10 bodů.

Hororových scén jsme se zde moc nedočkali. Pouze na začátku a potom na konci celého filmu. Nicméně musím říct, že po trikové stránce jsou dost slušně zvládnuty. Uvidíte pojídání lidských údů, vytržený jazyk, prostřelenou hlavu a několik dalších věcí. Bohužel musím říct, že právě tyhle věci mi trochu chyběly. Ale tento film staví na něčem úplně jiném, než aby vás vyděsil. Jde hlavně o pobavení diváků. Právě tomu napomohla spousta hlášek a gegů, které se občas opravdu povedly a u některých jsem se hodně nasmál. Ještě teď, když si vzpomenu na scénku s ovcí, tak se musím smát. V celém filmu máme možnost vidět několik velice zvláštních individuí: Kyklopa, japonské indiány, trapery a další.

Skutečný příběh:

1874: Alfred Packer a pět dalších mužů, kteří žili mezi Uty, se 9.února vypravili do pohoří San Juan. Měli v úmyslu donést zásobu dřeva, kterého bylo nedostatek. Uplynulo několik týdnů od jejich avizovaného návratu a muži nikde. Ostatní osadníci je začali považovat za ztracené. Po dvou měsících objevil náhodou jeden zálesák v blízkosti jezera San Cristobal nedaleko Lake City pět mrtvých těl, která ležela v rokli. Jedno tělo bylo bez hlavy a další dvě nesla známky kanibalismu. Byli to pohřešovaní dřevorubci. Všichni kromě Packera, na kterého byl okamžitě vydán zatykač, protože se stal hlavním podezřelým. Po několika dnech od hrůzného nálezu se Packer objevil ve městě Saguache, kde byl zatčen místním šerifem. Podařilo se mu však utéct a na nějaký čas zmizet. V roce 1883 byl znovu chycen ve Fort Fettermanu ve Wyomingu. Byl obviněn ze zabití svých přátel, ale on obvinění odmítal. Říkal, že za vším byl Bell, který všechny zabil a nakonec zaútočil i na Packera, který Bella v sebeobraně usmrtil. Aby přežil v těžkých podmínkách, musel jíst lidské maso, aby zůstal naživu. Byl odsouzený na 40 let za kanibalství a pětinásobnou vraždu. Guvernér mu po patnácti letech trest prominul (1901). Alfred Packer zemřel v roce 1907. Svět se už zřejmě nikdy nedozví, jak to doopravdy bylo.

V jedné z hlavních rolí se objevil Matt Stone, který je druhým autorem seriálu "South Park". Tento chlapík svým zjevem a rolí, kterou zahrál téměř dokonale, patřil vůbec k tomu nejlepšímu, co jsme měli možnost vidět. Spolupráce s Treyem Parkerem přinesla těmto dvěma mladým režisérům spoustu diváckých ovací a jejich díla jsou oblíbená po celém světě.

Jde o slušně namíchaný koktejl hororové komedie, skvělé hudební vložky, westernu a hlášek, jenž zcela jistě zůstane velmi dlouho v mé paměti. Určitě vám všem tento film doporučuji a myslím si, že by mělo být povinností všech hororových fandů, abyste ho měli ve své sbírce. Protože nevíte o co přicházíte. Nečekejte ovšem kdovíjaká jatka nebo šílený nářez.

Hodnocení:
Jde zřejmě o jediný muzikál, který mě opravdu bavil. 70%

Žádné komentáře:

Okomentovat