0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2013

Cabina, La (1972)

Potřebujete si opravdu nutně zavolat? Pořádně si to rozmyslete!
Muž doprovází svého syna ke školnímu autobusu. Jen co mu dítě zmizí z dohledu, vrací se zpět přes malé náměstíčko domů. Jeho pozornost upoutá nová telefonní budka uprostřed sídliště. Rozhodne si zatelefonovat, jenže přístroj nefunguje. Rozzloben se chystá odejít, ale dveře se zasekly a on uvíznul uvnitř. Během krátké chvíle se kolem něj shlukne množství zvědavců, kteří mají z jeho neštěstí důvod k pobavení. Najdou se však i tací, kteří se mu pokusí pomoci, jenže z budky se stalo vězení, ze kterého mu nepomůže ani hrubá síla. To však ještě netuší, že se zanedlouho vydá na nejděsivější výlet svého života…



Režie: Antonio Mercero
Rok výroby: 1972
Délka: 35 min
Země: Španělsko
Alternativní název: The Phone Box

Hrají:
José Luis López Vázquez
Agustín González
Goyo Lebrero
Tito García
Carmen Martínez Sierra
...a další


Za svůj život určitě spousta z nás zažila nějaký ten trapný moment, na který se asi nedá zapomenout. Podobně se ze začátku cítí i náš hrdina, který zůstane uvězněný v budce. V těchto chvílích ještě nikoho nenapadne, co je vlastně hlavní myšlenkou tvůrců a každý si užívá humorné situace, které místy připomínají grotesku. Marnost a stud však brzy vystřídá zloba a zoufalý pokus dostat se ven za každou cenu. Vedro, strach a posměšky čumilů se u některých lidí promění v soucit a pokus pomoci muži v nesnázích, ale většina přihlížejících se chovala naprosto stejně, jako tomu běžně bývá. Proč se taky nepobavit na cizí účet?
Atmosféra v tuto chvíli začne pracovat na plné obrátky, kdy scény chvíli připomínají komedii a následně se za pomoci vhodně vybraného hudebního doprovodu začne pomalu měnit v psychodrama. Dopomohl tomu i skvělý výkon herce Vázqueze, který i bezeslov dokázal předvádět opravdu skvostnou podívanou. Svízelná situace však brzy nabere děsivějších rozměrů, když se muž vydává na nedobrovolnou cestu na korbě náklaďáku. Zde si mě tvůrci získali především velmi pěknou změnou prostředí, kdy pomalu ale jistě dorážíme do cíle této podivné cesty. No a zde na nás čeká ještě jedno velké překvapení!
Tento krátkometrážní snímek natočený pro televizní účely, mě bavil téměř po celou dobu. Jenomže já jsem od přírody rýpal a tak ani zde jsem si nemohl nepovšimnout jisté nelogičnosti, nebo chcete-li těžko uvěřitelného vyvrcholení příběhu. Přesto však dokážu ocenit nápaditost scénáře a všechny klady si ode mně vysloužili nadprůměrné hodnocení. Určitě nejde o žádnou ztrátu času. Jedno varování bych však přece jenom měl: na tohle by se určitě neměli dívat žádní klaustrofobici!


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat