0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 1. 2013

Children of the Corn (2009)

Kukuřičné děti se vrací v remaku, který zas až tak špatně nedopadl.
Veterán z Vietnamu Burt Stanton vyrazil se svou ženou Vicki na druhé líbánky a rozhodli se jet po okresních cestách Nebrasky. Netuší však, že si tím zadělali na pořádný malér. Při manželské hádce se Burt nevěnuje sledování cesty a nešťastnou náhodou srazí malého chlapce, který vyběhl z kukuřičných lánů. Při ohledávání těla však zjistí, že chlapec má podříznuté hrdlo a tak se rozhodnou vše nahlásit na nejbližší policejní stanici. Nejbližší město Gatlin leží jen 15 kilometrů od nich a tak zamíří tam. Jenže netuší, že tohle malé farmářské městečko již delší dobu ovládají pouze děti vedené prorokem Issacem a jeho zástupcem Malachaiem. Dospělí zde nejsou vítaní a pokud zde přece jenom některý z nich zavítá, musí být obětován "Tomu, kdo chodí mezi řádky". Burt a Vicki se tak ocitají v obklíčení zfanatizovaných dětí, které neznají lítost a touží po jejich smrti. Uprostřed kukuřičných lánů se tak rozpoutá nelítostný souboj o přežití.



Režie: Donald P. Borchers
Rok výroby: 2009
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Daniel Newman ... (Malachai)
David Anders ... (Burton Stanton)
Kandyse McClure ... (Vicki)
Preston Bailey ... (Issac)
Ryan Bertroche ... (Amos)
... a další


V posledních letech svět zaplavila vlna remaků, které se točí jako na běžícím páse. Většina z nich si bere na paškál kultovní snímky většiny žánrů a výsledky jsou mnohdy katastrofální. Filmoví fandové se třesou jako osiky, který z jejich nejoblíbenějších filmů se stane další obětí ziskuchtivých režisérů a scénáristů, kteří většinou točí pro televizní účely a těží jen ze známých jmen starých filmů. Kvalita novodobých remaků stojí za starou belu a většina z nich spadne do odpadních vod. Občas se však najde i pár výjimek a skutečně se někomu podaří natočit stejně dobrý, nebo i lepší remake než originál. U Kukuřičných dětí tomu sice tak není, ale ani nemůžu říct, že by to dopadlo otřesně.
Dnes už asi mezi hororovými fandy najdu jen pár lidí, kteří nikdy neviděli kultovní snímek Children of the Corn (1984), nebo alespoň nečetli literární předlohu od Stephana Kinga. Takže není moc potřeba probírat o co v tomhle filmu půjde. Musím však upozornit, že remake Donalda P. Borcherse není jen lacinou kopií svého předchůdce, ale spíše se vydal svou vlastní cestou, která mě docela překvapila. Jistou podobu mezi oběma filmy samozřejmě poznáte na první pohled, protože se oba drží stejné kostry scénáře, ale zatímco původní snímek vsází na osvědčenou komorní atmosféru, famózní hudební doprovod a úctyhodné herecké výkony, tak remake se snaží být údernější, morbidnější a především zbytečně nenatahuje děj.
Úvod celého filmu je zkrácený a ochuzený o vyvraždění dospělých obyvatel Gatlinu. Na jednu stranu je to škoda, na tu druhou zase režisér nechtěl pokazit hned začátek okopírováním toho co diváci už znají a tak je nechal pouze při vzpomínkách. Raději hned přešel k seznámení s hlavními hrdiny a jejich hádkám či následné nehodě na silnici. Zde se dostaví první vlna euforie. Zatímco jedni si budou stěžovat na podivnou manželskou dvojici a na výkony obou protagonistů, tak ti druzí budou obdivovat ladné křivky Kandyse McClure. Její ošacení zahaluje jen to nejnutnější. Následuje příjezd do městečka a divák se může spokojeně natáhnout a sledovat následující průběh, který ho do jisté míry určitě potěší. Gatlinské děti se rozhodně moc dlouho schovávat nebudou a půjdou rovnou na věc. Tentokrát jsou však mnohem odvážnější a agresivnější než v původním snímku, kde většinu špinavé práce dělal jen Malachai. Používat své nástroje umí a tak se pustí s radostí do práce. Divák bude určitě spokojený, ale jen do chvíle, kdy se poněkud vytratí hororová atmosféra a na scénu přifrčí ta akční. Následující výbuchy, střelba a kouzelnické vrhání nožem jen způsobí úšklebek na tváři. Tady se tvůrci dopustili osudové chyby, která znemožnila snímku stát se něčím víc, než jen průměrným remakem. K dobru se jim dá ještě přičíst fakt, že alespoň hudební doprovod zůstal nezměněn a diváci si tak mohli opět vychutnat jednotlivé melodie jako před léty.
Teď se ovšem k dostanu k záporným věcem, které se mi nelíbily. Nejhlavnějším je rapidní rozdíl v kvalitě hereckých výkonů všech protagonistů. Zatímco v původním snímku se staly pilířem a zárukou kvality, tak zde nesahají ani po kotníky. Herec jenž ztvárnil Issaca se svou dětskou tvářičkou nenažene hrůzu ani pětiletému děcku a o Malachaiovi ani nemluvně. Jeho nacistické salutování se zbraní bylo k smíchu. Dalším mínusem je až přemíra užívání slova bůh a podivná proroctví, které neměly ani hlavu ani patu. Navíc jsme byli svědky i jakéhosi sexuálního rituálu, který určitě potěšil mužskou část publika, ale jinak byl naprosto k ničemu. Navíc se tvůrci snažili do děje vmísit i jakési vzpomínky na válku ve Vietnamu a proto bylo k vidění i pár rákosníků. Tohle už bylo i na mě moc. Naštěstí to alespoň trošku zachránili krvavé scénky a otevřené zlomeniny. Jejich kvalita však byla rovněž hodně průměrná.

Tento remake určitě dopadl lépe než řada jeho bratříčků a nebyl takovým propadákem, ale zarytým fanouškům původních Kukuřičných dětí asi zas až tak velkou radost neudělal. Určitě je dobře, že se vydal odlišným směrem než jeho předchůdce, ale řada zbytečností a nelogičností ho často srážela na kolena. Nic méně jako film určený pro televizní účely nedopadl nejhůře. Jen doufám, že další pokračování už nebude.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat