0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2013

Carnosaur (1993)

Šílená vědkyně touží navrátit svět dinosaurům a je proto schopná udělat opravdu cokoliv!
Doktorka Jane Triptreeová pracuje ve vědeckém komplexu Eunice Corporation. Provádí zde svůj experiment dotovaný vládou, díky kterému chce navrátit planetu Zemi dávno vyhynulým dinosaurům. Ve svém šíleném plánu spojí dinosauří DNA s kuřecím embryem a díky tomu se z vylíhnutých vajec rodí nebezpeční predátoři. Při přepravě jedné várky upravených kuřat se předčasně vylíhne jeden Deinonychus a podaří se mu uniknout na svobodu. Hladové mládě se začne ihned krmit jediným možným zdrojem potravy a tím je samozřejmě člověk. Během několika hodin tak záhadně umírá několik obyvatel z nedalekého městečka. To však není jediné nebezpečí, které místním lidem hrozí. Šílená doktorka totiž dokázala stvořit smrtelně nebezpečný virus, který napadá jen ženy a jejich tělo je tak následně použito jako inkubátor pro dinosauří mláďata. Tímto způsobem má zaniknout celá lidská rasa a svět mají ovládnout narození dinosauři. Jediní kdo tohle všechno může zastavit je opilý hlídač Doc Smith a místní aktivistka Trush, kteří zcela náhodou narazí nejen na uprchlého Deinonychuse, ale odhalí i doktorčino tajemství. Musí si však pospíšit, protože o celé věci se dozvěděla i armáda, která je rozhodnutá za každou cenu zamezit šíření viru a hodlá za sebou zamést všechny stopy. To znamená, že se rovněž hodlají zbavit i všech nepohodlných svědků. Nikdo z nich však netuší, jaké další hrozivé tajemství se skrývá v podzemních prostorech vědecké laboratoře.



Režie: Adam Simon
Rok výroby: 1993
Délka: 83 min
Země: USA

Hrají:
Diane Ladd ... (Dr. Jane Tiptree)
Raphael Sbarge ... ('Doc' Smith)
Jennifer Runyon ... (Ann 'Thrush')
Harrison Page ... (Šerif Fowler)
Ned Bellamy ...(Fallon)
... a další


Nedávno jsem zcela náhodou narazil na tuto svojí dětskou lásku a musel si to prostě pustit znovu. Tento film jsme kdysi měli na VHSce a já byl z toho filmu jako malý úplně hotový. Strašně jsem žral dinosaury a i když jsem v té době moc nechápal smysl toho všeho co se odehrává na obrazovce, viděl jsem ho několikrát. Snímek rovněž pochází z produkce Rogera Cormana, který v té době pomalu končil s režírováním filmů a spolupracoval už pouze na seriálech a dokumentech. Zároveň byl tento kousek i posledním filmem, se kterým se presentoval režisér Simon, který má na svém kontě například průměrný Brain Dead.
Atmosféra tohoto scifi hororu vypadá ze začátku docela zajímavě, hlavně díky pomalu se rozjíždějícímu poodhalování tajemství, které v sobě ukrývají některé kuřata. Divák zatím absolutně netuší o co ve filmu půjde, ale jakmile se vyklube první příšerka, která si pochutná na řidiči nákladního auta je všem jasné, že půjde o další klasické monster béčko plné srandovních příšerek. Deinonychus totiž ze začátku vypadá jako klasický gumový dinosaurus z obchoďáku a jeho pohyby jsou spíše k smíchu, než aby někomu nahnali strach. S každou další vražednou scénou se však tvůrci začali zlepšovat a díky tomu získal celý příběh mnohem lepší náboj. Objeví se zde i několik gore scén, které sice nepatří mezi nic světoborného, ale díky přítmí a velice mazanému střihu nevypadají zas až tak trapně.
Bohužel ani zde se nevyhneme nudným pasážím a takzvaným "zabržďovákům" děje. Jakmile totiž zmizí nenažraný dinosaurus ze scény a děj se opírá pouze o dialogy mezi jednotlivými postavami je zle. Tyto pasáže jsou totiž až na pár výjimek opravdu nudnou záležitostí a to především v první polovině filmu. Jakmile se totiž začne pomalu poodhalovat i druhá, ještě bizardnější stránka filmu vrátí se vše do starých kolejí. Tvůrci se totiž rozhodli film okořenit o ještě šílenější způsob narození dinosaurů. K naší smůle jsem však tak trochu ochuzení o bizardnější záběry, protože na ně zřejmě nebylo místo v rozpočtu. Co mi však v celém filmu moc nesedělo byl příchod vojáků a jejich čistka. Nejde ani tak o smysl jejich úkolu ( protože armáda přece výzkum platila a o dinosaurech věděla - jen ten virus byl jaksi navíc), ale spíše o chování civilních osob, který si vždycky rády zapózovaly před hlavněmi samopalů.
I zde platí pořekadlo, že to nejlepší přijde ke konci. Na scéně se totiž objeví i samotný T-Rex a finální souboj s Docem patří k tomu nejlepšímu co nám film nabídl. Tento dinosaurus už i vzhledově vypadá mnohem lépe než jeho kolega a tak se diváci můžou konečně těšit na pořádnou dávku adrenalinu. Tvůrci si zde totiž docela vyhráli a právě tyto momenty mi zůstali již od dětství v paměti. Herecké výkony jsou hodně průměrné, ale na druhou stranu zase docela uvěřitelné. Až na pár jedinců k nim nemám žádné větší připomínky, stejně jako k hudebnímu doprovodu.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat