0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 1. 2013

Children of the Corn (1984)

Městečko Gatlin a všechny jeho děti ovládne tajemný chlapec Isaac a 'Ten, jenž chodí mezi řádky'. Každý dospělý, který překročí práh města, musí zemřít bolestivou smrtí!
Gatlin v Nebrasce vypadá na první pohled úplně stejně, jako každé druhé zemědělské městečko v Americe. Přesto se zde odehraje něco děsivého. Během jednoho dne jsou zde brutálně zavražděni všichni dospělí. Na svědomí to mají gatlinské děti, které se po příchodu cizího chlapce Isaaca úplně změnili. Nikdo nevěděl odkud tento potulný kazatel přišel, ale od té doby co se usadil ve městě začal šířit mezi dětmi zlobu, děs a nenávist vůči všem dospělým. Prohlásil se za proroka "Toho, jenž chodí mezi řádky" a kukuřičné pole se staly jeho domovem. Za svého pomocníka si vybral místního výrostka Malachaie, který za něj odvedl špinavou práci. Nyní když se zbavili všech dospělých jim už nic nestojí v cestě, aby ovládli tento kus země. Plány jim však překazí příjezd mladého páru Burta a Vicky, kteří tudy náhodou projížděli. Isaac v nich vycítí velkou hrozbu a je rozhodnutý se jich rychle zbavit. Navíc jeho pán si žádá další oběti. Nastane tak boj o holý život, ale i osvobození posedlých dětí.



Český název: Kukuřičné děti
Režie: Fritz Kiersch
Rok výroby: 1984
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Peter Horton ... (Burt)
Linda Hamilton ... (Vicky)
John Franklin ... ( Isaac)
Courtney Gains ... (Malachai)
Anne Marie McEvoy ... (Sarah)
... a další


Literární předloha dnes již kultovního snímku Children of the Corn vzešla z pera mistra hororu Stephana Kinga. V roce 1984 se jí do filmové podoby rozhodl natočit tehdy začínající režisér Fritz Kiersch, který si s téměř třímilionovým rozpočtem docela slušně poradil a divákům nabídl solidní podívanou, která je dodnes hodnocena jako nejlepším dílem celé série. On v té době ani netušil, že se tento film dočká ještě několika pokračování, které však už nikdy nedosáhly takového úspěchu.
Dnes už se asi mezi opravdovými hororovými nadšenci nenajde nikdo, kdo by neznal příběh o posedlých dětech, kteří vyvraždili celé městečko a sloužili démonovi jenž sídlil v kukuřičných polích. Tento snímek položil neotřesitelné základy vlně dalších kopií, které poté následovali. Na světě je už natočeno několik desítek filmů, ve kterých hrají hlavní úlohu posedlé děti, nebo různá pole či lány v nichž žijí podivní démoni. Stephen King však přece jenom bodoval o něco víc, protože ve své povídce nabízí luxusní závěr, který se dost liší od toho co je k vidění ve filmu.
Největší doménou celého filmu je nádherné prostředí malého městečka obklopeného kukuřičnými lány. Každý divák si musel doslova užít tajemnou atmosféru, která začala gradovat hned u první scény, tudíž masakru dospělých obyvatel městečka. Tvůrci nám nabídli sice trošku menší masakr než býváme u hororů zvyklí, ale právě tím vytvořili pro diváka zajímavou podívanou na hrstku děcek, kteří nečekaně zaútočí a během pár minut ovládnou celé město. Hned na začátek přece trocha krve a podříznutých krků neuškodí. Navíc vše začne gradovat následující scénou v kukuřici, kdy je divákovi nabídnuto hned několik variací co se v ní může skrývat. Kdo vydává ten podivný šepot, který se rozléhá po celém okolí? Jaký tvor se skrývá pod povrchem a rozrývá zemi na prchající obětí? Kukuřice vám však své tajemství zas až tak úplně neodhalí celou pravdu. Jen ať se divákova fantazie pěkně namáhá. Pořádným oživením je poté příjezd zamilovaného páru, který si vybral pěkně blbý den na výlet. Jejich osudovou chybou bylo, že nedbali varování a vjeli do Gatlingu. Místo aby si užívali milostných radovánek, budou muset bojovat o holý život. V roli mladé Vicky se představila známá herečka Linda Hamilton, kterou budete znát především z Terminátora.
Nejdůležitějšími postavami, nebo rozhodně nejzajímavějšími však byli oba vůdci dětí. Zatímco většina dětí předvedla průměrné výkony, ale na jejich věk dostačující, tak postavy Isaaca a Malachaie byly o třídu lepší. Vůdce dětí Isaac zde představuje jakéhosi proroka a prostředníka svého kukuřičného pána, který skrze něho rozdává příkazy. Nikdo neví odkud přišel, ani jak začal sloužit kukuřici, ale všichni podlehli jeho kouzlu. Dokáže být nemilosrdný, ale zároveň ctí pravidla a posvátné rituály. To jeho zástupce Malachai vzbuzuje u dětí mnohem větší strach a pokoru díky své brutalitě a bezohlednosti. On je většinou tím, kdo udělá všechnu špinavou práci a rozdává příkazy. Navíc ve skrytu duše čeká, že převezme celkové vůdcovství a je jen otázkou času, než ho budou všichni bezostyšně poslouchat. Právě tato postava či vlastně ve skutečnosti herec Courtney Gains mi byl tak krajně nesympatický až jsem si ho oblíbil nejvíc. I přes svůj nevábný vzhled dokázal předvést naprosto špičkový výkon nelítostného bastarda, který touží po moci a má rád zabíjení. Doslova jsem si užíval každou scénu ve které se objevil.

Tajemství kukuřičných lánů zůstalo částečně skryté a to je pro diváka jen dobře. Jeho fantazie už tak dostala po celou dobu filmu pěkně na frak a, že to byla docela solidní jízda. Navíc by se tu nikdo nedožil víc jak 19. let. Nádherné prostředí dokázalo vytvořit osobité kouzlo pro Kingovu předlohu a režisér Kiersch se coby začátečník docela vytáhl. I u hereckých výkonů si nemůžu skoro na nic stěžovat, takže v celkovém hodnocení budu hodně štědrý. Navíc si budu dávat příště pořádný pozor na svých procházkách v kukuřici.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat