0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2013

Dracula (2006)

Dokáže hrabě Drákula opravdu vyléčit zákeřný syfilis?

Bohatý šlechtic Lord Arthur je povolán zpět na své rodinné panství, kde bolestivě umírá jeho otec. Doktor mladíka vyděsí faktem, že za vším stojí zrádný syfilis. Navíc jak se zdá, je toto chorobou nakažen i on sám. Zdrcený mladík má krátce před svatbou s pohlednou Lucy a i přes varování lékařů, že by ji mohl nakazit, si ji vezme. Jeho chování se však změní k nepoznání, protože si je vědom, že prozatím nemůže naplnit své manželské povinnosti, aby ji uchránil. Potají se spojí s podivínem Singletonem, který má pro něj řešení. Stačí jen zařídit, aby se do Anglie dostal transylvánský hrabě Drákula, který vládne nadpřirozenou silou. Zaslepený Arthur splní všechny jeho požadavky a vyšle do Rumunska posla aniž by tušil, kohože si to chce přivést na svou půdu.



Český název: Drákulův polibek
Režie: Bill Eagles
Rok výroby: 2006
Délka: 90 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Dan Stevens ... (Lord Arthur Holmwood)
Marc Warren ... (Dracula)
Tom Burke ... (Dr. John Seward)
Stephanie Leonidas ... (Mina Murray)
Sophia Myles ... (Lucy Westenra)
David Suchet ... (Abraham Van Helsing)
...a další


Když za dva měsíce ztroskotá cizí loď poblíž jeho panství bez jediného přeživšího a u jeho domu se objeví záhadný cizinec, začnou se dít velice podivné věci. Není jím nikdo jiný než sám Drákula, který ovšem nehodlá nemocnému lordovi nikterak pomoci. Namísto toho umírá Lucy. Zatímco Arthur se utápí v bolesti a smutku, začne jeho přítel doktor Seward pátrat na vlastní pěst, kdo je vlastně ten hrabě Drákula a postupně začne odkrývat jeho děsivé tajemství.

Mnozí si podle nepříliš velkého hodnocení na internetu můžou říci, že jde jen o další neoriginální zpracování známého Stokerova románu, ale není to zas až taková pravda. Tento televizní film se drží literární předlohy jen „okrajově“ a scénárista Stewart Harcourt se příběh pokusil obohatit poněkud odlišnější zápletkou. Svým způsobem se mu to i povedlo, ale nedá se říci, že by to byla nějaká velká sláva.

Úvod snímku nás jistě zaujme především svou atmosférou a zajímavými vizuálními triky. Z pohledu noční lovce můžeme sledovat krok po kroku jeho nepříliš vlídné setkání s Van Helsingem. Nečekejte zde však žádný vrcholný souboj dobra a zla, protože všemi známý lovec upírů zde hraje „starého poseroutku“. Šlo však jen lehkou ochutnávku, která nás měla navnadit, jenže na dlouhou dobu to bylo i to jediné co stálo za větší pozornost.

Následně se totiž přeneseme do života anglické smetánky a můžeme sledovat „romantickou“ pasáž dvou mileneckých dvojic. Zatímco tu jednu omezuje zákeřný syfilis, jehož ztvárnění mě trochu znechutilo, tak tu druhou rozdělí odjezd do Transylvánie. V těchto chvílích stojí za pozornost především pouze dvě pohledné herečky, protože jednotlivé dialogy spíše nudí, než aby dopomohly k navození příjemných chvil.

Oživení tak tedy nastane teprve s příchodem Drákuly na scénu. Nejprve na jeho panství v Transylvánii, kde se však povětšinu času drží jeho představitel ve stínu. Snad proto, aby divák neodhalil nedostatky samotné masky. Po shlédnutí několika filmů na toto téma jsem očekával, že právě tato pasáž nabídne to nejlepší z celého filmu, ale to jsem se mýlil. Možná to bylo malým rozpočtem, možná režisérovou slabostí, ale moc odvařený jsem z toho tedy rozhodně nebyl. Žádná pořádná akce, napětí aby člověk pohledal a si musíme počkat na jeho „řádění“ v Anglii.

Marc Warren se opravdu snažil, ale ani jeho slizký ksichtík výrazněji nepomohl k zabodování u diváků. Naštěstí alespoň párkrát přece jenom vycenil své tesáky a dal se do vysávání svých obětí. Dokonce i několikrát trošičku přitvrdil a dočkáme se i lehkého náznaku „gore scény“. V závěru filmu však konečně našla atmosféra své tempo a já se docela i bavil. Dokonce se vrátil i vyšinutý Van Helsing, který ještě neřekl své poslední slovo. Byl by přece velký hřích, nechat tuto postavu stát bez povšimnutí stranou. Dovolím si však tvrdit, že už bylo příliš pozdě na to, aby si tvůrci udobřili rozladěné diváky. Přestože má film spoustu nedostatků, tak nemůžu říci, že by mě do jisté míry nezaujal.

Hodnocení:
 Přesto to vidím na hodně průměrný film, kterému dávám slabých 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat