0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2012

End of the Line (2007)

Cesta domů podzemkou se zmení v zoufalý boj o přežití poté, co jsou Karen a ostatní cestující napadeni členy náboženské sekty.
Po cestě z práce se vrací Karen domů metrem. Po nemilém obtěžování neznámým mladíkem na zastávce na ní čeká další nepříjemnost. Uprostřed tunelu se totiž souprava zastaví, zhasnou všechny světla. Jediným štěstím je, že ve vlaku není úplně sama. Nebo ne? Během krátké chvíle je totiž nejen Karen, ale i několik dalších cestujících napadena přisluhovači podivné sekty Hlasu lidu, kteří se je pokusí zabít dýkami ve tvaru kříže. Všichni se před nimi vydávají zděšeně na útěk podzemními tunely, ale přesila je veliká a tak jim nezbude nic jiného, než se jim postavit a bojovat o holý život! Nikdo z nich však netuší, že tohle je jen začátek ohromné apokalypsy, která právě postihla jejich město.



Český název: Jízda smrti
Režie: Maurice Devereaux
Rok výroby: 2007
Délka: 95 min
Země: Kanada

Hrají:
Ilona Elkin ... (Karen)
Nicolas Wright ... (Mike)
Neil Napier ... (Neil)
Emily Shelton ... (Julie)
Robin Wilcock ... (Patrick)
... a další


Filmy s náboženskou tématikou a především pak kanadská produkce mě většinou zrovna dvakrát neberou, ale tentokrát jsem byl do jisté míry velice překvapený. Po dlouhé době se mi totiž stalo, že jsem se lekl hned při první scéně a to se mi stává skutečně jen velmi zřídka. Nechal jsem se však zlákat docela velkým hodnocením a ani toho moc nelituji. Děj je umístěn do podzemí metra, které se stane naším průvodcem povětšinu celého filmu. Stísněnou atmosféru prožilo dozajista hodně z nás, když museli tento dopravní prostředek použít v noci ve společnosti nejrůznějších individuí, ale to co nás čeká zde si většina z nás raději ani nedokáže představit.
Zvrácené choutky tvůrců můžeme obdivovat již od prvních minut a to samozřejmě vezmeme s povděkem. U podobných kousků právě nejvíc nesnáším pomalý a nudný rozjezd, ale to se tady naštěstí nekonalo. Po malém oťuknutí hlavní hrdinky a dalších cestujících totiž přijdou na scénu členové podivné sekty, kteří za sborového chorálu „Bratři, sestry…slyšte hlas naděje je Pán Bůh.“ Začnou masakrovat nevinné cestující. V tuto chvíli se sice ještě nejedná o žádná nechutná jatka či solidní gore efekty, ale co není teď – brzo už bude. V nastalé psycho jízdě totiž bude svědky opravdové masové hysterie, kdy jsou členové sekty schopní k sobě zlákat opravdu kohokoliv a vraždu neberou za nic špatného. Vždyť oni tím přece chtějí spasit duše hříšníků .
Atmosféra se v tu chvíli zmítala v největších otáčkách a napětí by se dalo do jisté míry i krájet. Především pak ve chvíli, kdy se vyděšení cestují vzpamatují z prvotního šoku a rozhodnou se bránit zuby nehty. Ukázkový je pak souboj s mečem a sekerou, kdy se tvůrci nebáli přitvrdit a na scénu nastoupí i několik béčkových gore efektů, které jsou však solidně natočené. Jen mě trošku mrzí, že herecké výkony některých aktérů jsou více než prkenné a po celou sráželi celkový dojem filmu. To jsem však ještě netušil, že konec mě vrátí zpět na zem a počáteční euforie vyprchá jako pára nad hrncem. Už dlouho jsem neviděl takhle zmršit skvěle rozjetý děj a teoreticky pohřbít vše co jsme po celou dobu budovali.
Samozřejmě je to jen můj dojem, ale konec filmu se mi vůbec nelíbil. Znám sice dost lidí, kteří mi tvrdí opak, ale já byl doslova znechucen. Přišlo mi, že tvůrci se to všechno snažili z úsporného hlediska rychle dotáhnout do konce a tak nastal během sekundy zlom, který totálně všechno zničil. Když pak navíc na scénu naklusali, či se vlastně připlazili ti ****(nechci spoileroval), tak jsem jen nevěřícně kýval hlavou. Nejde o to, že by jejich vzhled vypadal hrozně, ale bez nich bych to bylo lepší.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat