0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2012

Gojira no gyakushu (1955)

Gojira je zpět a tentokrát svou pozornost zaměří na poklidné město Osaka. V jeho demolici jí pomůže i její první protivník: gigantický Anguirus.
Dvojice pilotů dělá letecký průzkum nedalo japonského pobřeží. Jeden z nich musí nouzově přistát u jednoho menšího ostrůvku. Jeho kolega mu přiletí na pomoc a zrovna když se chystají k odletu ozve se na druhé straně ostrova podivný zvuk. Mezi skalisky mají možnost oba muži spatřit souboj Gojiry a Anguiruse. Boj však netrvá dlouho a obě monstra mizí v hlubinách moře. Vyděšení piloti ihned odletí do Osaky a informují nadřízené + armádu. Všichni jsou vyděšení k smrti, protože považovali Gojiru za mrtvou. Vědec Yamane jim však vysvětlí, že Gojira nebyla jediná svého druhu. Ani s nasazením všech sil a válečné lsti nedokáže armáda zabránit, aby obří nestvůra nezačala systematicky ničit město. Kdoví jak by to dopadlo, kdyby se na scéně opět neobjevil i Anguruis, který upoutá pozornost svého nepřítele. Jejich souboj však může přežít jen jeden a tak zbývá otázka – jak zničit toho druhého, když na ně žádné zbraně nezabírají?



Režie: Motoyoshi Oda
Rok výroby: 1955
Délka: 82 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Return of Godzilla, The / Gigantis the Fire Monster

Hrají:
Hiroshi Koizumi ... (Shoichi Tsukioka)
Setsuko Wakayama ... (Hidemi Yamaji)
Minoru Chiaki ... (Koji Kobayashi)
Takashi Shimura ... (Kyohei Yamane)
Masao Shimizu ... (Dr. Tadokoro)
... a další


Gojira sice na konci předešlého dílu zemřela, ale ani tento fakt nezabránil japonským filmařům natočit další díl. Stačilo pouze změnit režiséra, který přišel s novým nápadem. Tvůrci se vlastně ani nějak nesnažili vysvětlit či obhájit existenci druhé Gojiry, pouze se zde objevuje hlavní postava z roku 1954 doktor Yamane, který nám opět řekne svou teorii, že Gojira nebyla poslední svého druhu. Tím se odpoutáme od původního snímku a započneme novou epochu. Filmaři museli přijít s něčím novým, aby divácká sledovanost dosáhla požadovaných čísel a tak je napadlo stvořit i druhé monstrum, jenž se později objevilo ještě v několika dalších filmech s Gojirou.
Inspirací k vytvoření Anguruise se stal prehistorický Ankylosaurus. I přes počáteční odpor k jeho vzhledu se stal příjemný zpestřením tohoto snímku a jeho závěrečný souboj v ulicích Osaky patřil k vrcholům večera. Wrestlingové chvaty a kopy se staly tak populární, že je od té doby začali používat ve spoustě japonských monster filmů. V souboji obou gigantů konečně tekla i krev a bylo cítit jisté přitvrzení od posledního dílu. Ani zde ještě nezbylo moc prostoru k humorným pasážím, jako tomu bude v každém dalším filmu této dlouhé série.
Ve dvojce se snažili pánové od filmu i trochu zpestřit svoje černobílé dílo a jeho závěr natáčeli s bílou přikrývkou. Právě sníh a led byli velice důležitým prvkem k zakončení tohoto filmu, protože na tom samém místě započne jeho další pokračování Kingukongu tai Gojira. Přiznám se však, že scéna s bombardováním Gojiry a pohoří na mě moc velký dojem neudělala. Opět ty samé záběry na výbuchy a zmateně kymácející se příšeru nebyli zrovna košer. Podobný pocit jsem zažíval i při sledování maket tanků a děl. Ještě že ty papírové baráky vypadali tentokrát alespoň částečně věrohodně. Každopádně pánům v převlecích nedalo moc práce to všechno rozšlapat na padrť.

Mimo jiné se zde dočkáme i větší akčnosti ze strany lidí, pokud tedy nepočítám marně se snažící vojáky a jejich střílející kanóny. Nikdy bych nečekal, že se zde setkám i se scénkou v níž figurují uprchlí vězni. Zpočátku nesouvisející pasáž, se v zápětí promění v jednu z nejdůležitějších. I zde si však tvůrci neodpustili prvky grotesky a špetku černého humoru.

Gojira no gyakushu je plnohodnotným pokračováním legendární Gojiry a rozhodně je na lepší úrovni, nežli další pokračování. Změna na režisérském postu splnila svůj účel a je docela škoda, že v pozdějších dílech nespolupracoval Oda s Hondou. Mohla to být docela zajímavá podívaná.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat