0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2012

Final Destination 5 (2011)

Pátý díl nám nabídne ještě brutálnější, krvavější a děsivější podívanou, než tomu bylo minule. Po slabší trojce a čtverce jsme se konečně dočkali výrazného zlepšení!
Sam nemá zrovna šťastný den. Nejprve se s ním rozejde jeho přítelkyně Molly a potom má děsivou noční můru. Ve své vizi vidí, jak firemní autobus spadne z mostu, který měl porušenou konstrukci. Sice se mu podaří společně s několika ostatními pracovníky z autobusu dostat včas, ale při zoufalém pokusu o záchranu holého života, umírá jeden za druhým děsivou smrtí. Náhle se Sam probudí a zjistí, že to byl jen hrůzný sen. Neraduje se však dlouho, protože během následujících minut se začnou odehrávat věci přesně tak, jako viděl před chvílí ve své vizi. Vyvolá poplach a podaří se mu vzbudit pozornost u několika spolupracovníků. Ve chvíli kdy vyběhnou z busu, se však most skutečně zřítí a všichni kdo byli na něm, zmizí navždy v hlubinách. Z plného autobusu jich přežilo jen osm. Během smutečního obřadu je Sam varován podivným černochem, že „smrt nemá ráda, když jí někdo tahá za nos!“. Zpočátku tomu nerozumí, ale když začnou záhadně umírat jeho přátelé, je mu jasné, že smrt si našla náhradní řešení, jak je dostat do svých spárů. Kdo se jednou dostane na její listinu, ten už před ní nikdy neuteče!



Český název: Nezvratný osud 5
Režie: Steven Quale
Rok výroby: 2011
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Nicholas D’Agosto ... (Sam Lawton)
Emma Bell ... (Molly)
Miles Fisher ... (Peter)
Arlen Escarpeta ... (Nathan)
Tony Todd ... (William Bludworth)
a další


Možná si řeknete, že již bylo všechno viděno a pátý díl nám zaručeně nemůže přinést nic nového, ale on skutečně přinesl. Hlavním oživením této skomírající série bylo angažování režiséra Stevena Qualeho. Ten ač nemá příliš velké zkušenosti co by režisér, věděl přesně čeho se musí vyvarovat. Nechtěl dopadnout jako jeho předchůdce, jehož film připomínal spíše nevydařenou parodii, než hororový film. Je jasné, že ani zde se to však neobešlo bez řádné dávky černého humoru, ale jinak to ani nešlo. Někteří jistě budou namítat, že některé scény nejsou vůbec originální – jen lehce pozměněné, ale zde vsadil Quale vše na jednu kartu. Tou je co největší brutalita, při které budou praskat kosti a pořádně stříkat krev. I přes nepříliš dokonalé digitální efekty se mu to celkem povedlo. Z jeho díla jsem konečně cítil opět onu ponurou atmosféru, která mi v trojce a čtyřce prostě chyběla. Navíc se nezdráhal diváky nutnou dobu tahat za nos a vy si tak ve skutečnosti nemůžete být vůbec jistí, jak ta či ona postava zemře.
Vezměme to ale pěkně popořadě. Začátek mě pravda zrovna nenavnadil, protože po seznámení se skupinou mladých lidí a jejich šéfem jsem si připadal jako při sledování nějakého druhořadého seriálu pro puberťáky. Banda debílků mi moc sympatická nebyla, ale to je jen můj názor. Po několika sexistických a rádoby vtipných dialozích se konečně můžeme přesunout k akci. Přiznám se, že již samotná jízda autobusem ve mně vyvolává alarm, takže jsem začal pociťovat jisté mrazení v žaludku. Ve chvíli kdy se začne bortit most a lidé na něm se snaží mermomocí zachránit vypadá již od počátku slibně. I přes slabší digitální efekty, které nás budou doprovázet napříč celým dějem jsem si tyto momenty nevýslovně užíval. Slušné grafické zpracování je okořeněno o několik opravdových lahůdek a věřte, že postavy umírá opravdu zajímavým způsobem. Přesto i v těchto chvílích jde vidět, že se tvůrci nechali inspirovat svými předchůdci a některé situace budí dojem, že jste je už jednou viděli. No a co, tentokrát však v ještě brutálnějším hávu a tak to má být!
Po menší odmlce se na place objevil i můj oblíbenec Tony Todd a jeho tajemná postava. Ani tentokrát však nedostal moc prostoru, což je docela škoda. Prostor však byl určen jiným a SMRT mohla začít úřadovat. Rovnou zapomeňte na milosrdnou smrt, ta totiž našim hrdinům dopřána nebude. Všichni do jednoho budou trpět a před vyhasnutím jejich plamínku života pocítí co je opravdová bolest. Pánové od filmu se totiž rozhodli své diváky co nejvíce napínat a tak si nemůžeme být nikdy stoprocentně jistí, jak že ona postava vlastně umře. Tento prvek jsem přijal s povděkem a jistě nebudu sám. SMRT je totiž děvka pěkně vychytralá a ráda si s lidmi hraje. Proč ještě trošku neprodloužit jejich agonii?

Již všichni předchůdci nám nabídli alternativu, že pořadí se dá přeskočit, ale tady na to nebude moc času. Každá postava umře opravdu zajímavým způsobem, který každý správný fanda hororového žánru musí dokázat ocenit. Díky solidnímu hudebnímu a zvukovému doprovodu si tak máme šanci užít praskání kostí dosyta. Oči si sice zakrývat nemusíte, ale příjemný pocit to taky nebude. Ke konci filmu mi však přišlo, že tomu klasicky začala docházet šťáva. Přibylo akčních prvků a nemůžu říci, že by to bylo dobře. Samotný závěr nám potom nabídne jedno velké překvapení, které jistě potěší každého správného fandu Final Destination. Tvůrci však jaksi zapomněli na logičnost svých kroků, ale čert to vem. Jistě každý pochopí, co jsem tím měl namysli.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat