0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2023

Pod (2015)

Co se doopravdy skrývá ve sklepě duševně nemocného sourozence? A je skutečně psychicky narušený, nebo celou dobu mluvil pravdu…?

Ed poprosí svou sestru Lylu, aby s ním odjela zkontrolovat jejich bratra Martina, který bydlí v jejich rodném domě u jezera. Po návratu z armády má Martin psychické problémy a žádná léčba nezabrala. Sourozenci jej mají za schizofrenika, který několikrát neúspěšně podstoupil léčbu na psychiatrii. Martin vždy tvrdil, že na něm armáda dělala nějaké tajné pokusy a nyní jim poslal záhadný vzkaz, že konečně našel důkazy o „jejich existenci“. Po jejich příjezdu se jen utvrdí v tom, že bratr není duševně v pořádku. Všude binec, psychicky nestabilní Martin se je snaží přesvědčit, že ve sklepě drží „něco“ a snaží se je varovat, před obrovským nebezpečím, ale oni vše pokládají za výplody jeho fantasie. Kdyby jen tušili, jak šeredně se mýlí…



Režie: Mickey Keating

Rok výroby: 2015

Délka: 78 min

Země: USA

 

Hrají:

Dean Cates...(Ed)

Lauren Ashley Carter...(Lyla)

Brian Morvant...(Martin)

Larry Fessenden...(Smith)

...a další


Tento kousek mi už dlouho ležel na disku (no ostatně jako další hromada filmů), ale konečně přišla na něj řada při náhodném výběru a já můžu jen konstatovat, že jde skutečně o zajímavý počin (to však neznamená, že by to byla nějaká nezapomenutelná pecka). Během sledování jsem pořádně nevěděl, co si o tom všem mám myslet. Vážně mu tak hrabalo, nebo za vším bylo něco mnohem zlověstnějšího? Režisér nás docela dlouho nechal tápat a tak nějak spoléhal na divákovu fantazii. Což bylo samozřejmě jen a jen dobře.

 

Trojice sourozenců nepatřila a dozajista ani patřit nebude mezi velké oblíbence pro většinu diváků. Zatímco Ed byl ještě jakžtakž snesitelný, ti zbylí dva…Lyla poleze většině lidí na nervy svou uřvaností a nepříliš velkou inteligencí, ale za to Martin – jo tak to byl dobrý psychopat a magor. Alespoň jsem si to většinu děje myslel. Brian Morvant podal excelentní výkon a ať nikdo netvrdí, že na něčem nejel. Buď na drogách, nebo chlastu. Čekal jsem, co se z toho nakonec vyklube a ono se v tom sklepení vážně cosi vyklubalo…

 

Cosi co sice nemělo zrovna okouzlující visáž, ale svůj účel to splnilo. Vládní experiment nebo mimozemský tvor? Jo tak to se nechte překvapit. V závěru se na scéně objeví i starý známý Larry Fessenden. Tento film nám nabídne několik vskutku povedených momentů, atmosféra rovněž není špatná, ke konci se i přitvrdí, ale jako celek to prostě v mých očích i tak byl spíš jen průměrný kousek. Neskutečně mi lezla na nervy ta uřvaná kráva.


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat