0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2023

Power, The (2021)

Pro svůj první den v nové práci si mladá zdravotní sestřička nemohla vybrat horší dobu…

Roku 1974 přichází do kdysi vyhlášené Východní londýnské královské nemocnice nová zdravotní sestra Val. Pro bývalého sirotka má jít o splněný sen a touhu pomáhat nemocným lidem. Nemohla si však vybrat horší čas. Celou Británií zmítají časté výpadky proudu kvůli hornickým stávkám a tak je většina pacientů i personálu přesunuta do jiných nemocnic. Vrchní sestra Val přikáže, aby si nedobrovolně vzala noční směnu a zůstala v nemocnici jen s hrstkou personálu, několika nemohoucími pacienty a právě narozenými dětmi. Stará budova se brzy ponoří do tmy a ticha a právě tato kombinace probudí tajemné síly, které souvisí s ponurou minulostí tohoto místa. Nevinnost Val je spouštěcím motorem děsivých událostí, které navždy změní osudy většiny zúčastněných…



Český název: Napětí

Režie: Corinna Faith

Rok výroby: 2021

Délka: 92 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Rose Williams...(Val)

Shakira Rahman...(Saba)

Emma Catherine Rigby...(Babs)

Charlie Carrick...(Dr. Franklyn)

Diveen Henry...(vrchní sestra)

Clara Read...(Gail)

...a další


Měl jsem tento film zaškatulkován ve složce „duchařiny“, jinak jsem o něm dopředu nevěděl vůbec nic. Takže jsem se pohodlně usadil a očekával další tuctovou bububu podívanou z nemocničního prostředí. Nebyl jsem moc daleko od pravdy, ale to divák musí překousnout prvních dost nezáživných cca 35-40 minut. Ty nám poslouží k letmému seznámení s nemocnicí, personálem, některými pacienty a především hlavní hrdinkou. Ta mi byla docela sympatická, bohužel zvolené tempo vyprávění už tak ne. Než se začalo vůbec něco dít, asi dvakrát jsem se přistihl, že pomalu usínám nudou.

 

Z jisté formy letargie mě probudily až nadpřirozené síly, které začaly poté úřadovat a celkově zlepšená atmosféra. Ponurá nemocnice, temné chodby, černý hnus na větrací mřížce, spálený plyšový pes a jakási forma „posednutí“ hlavní hrdinky. Začalo to mít mírné grády, dojde i na menší násilí, počet přeživších se začal zmenšovat a my pomalu ale jistě odkrýváme děsivou minulost a tajemství zdejšího personálu a celé nemocnice. Vše pak vyvrcholí v mých očích trapným závěrem, ale to je otázka vkusu. Ostatním divákům se to třeba mohlo líbit.

 

Na první pokus začínající režisérky to nebylo vyloženě špatné, ale chtělo to vychytat všechny mouchy, víc originality a méně „kradení odjinud“. Prostředek filmu nám nabídne několik solidních pasáží, lekacích scén i dobrou atmosféru, ale jako celek to byla dost průměrná podívaná. Představitelka hlavní role dokázala zaujmout, ale sama prostě neměla šanci to utáhnout. Na jedno podívaní dobré, ale nevím, zda si to ještě někdy pustím znovu. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat