0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 12. 2023

Cellar, The (2022)

Elisha Cuthbert, tajemné schody a sklep ukrývající děsivé tajemství…

Manželé Keira a Brian se společně se svými dvěma dětmi nastěhují do nového domu, který nedávno koupili v aukci. Staré sídlo již na první pohled nevzbuzuje příliš důvěry – zvláště pak u jejich ratolestí. Hned první noc dojde k děsivým událostem, které navždy změní jejich životy. Zatímco rodiče jsou pracovně ve městě, v domě dojde k výpadku proudu, a když dospívající dcera Ellie vkročí do sklepa, prostě zmizí. Policie je přesvědčená že utekla z domu, ale Keira jejich tvrzení nevěří. Jako by s domem nebylo skutečně něco v pořádku. Začne pátrat na vlastní pěst a kromě podivných znaků, symbolů a tajemných rovnic v domě a ve sklepě začne poodhalovat i jeho děsivou minulost…



Režie: Brendan Muldowney

Rok výroby: 2022

Délka: 94 min

Země: Irsko / Belgie

 

Hrají:

Elisha Cuthbert...(Keira Woods)

Eoin Macken...(Brian Woods)

Abby Fitz...(Ellie Woods)

Dylan Fitzmaurice Brady...(Steven Woods)

Aaron Monaghan...(Dr. Fournet)

...a další


Irský strašidelný dům, brána do jiné dimenze a má „láska“ z mládí Elisha Cuthbert. Tři faktory proč jsem po tomto filmu konečně sáhnul. Ve finále jsem byl však spíše zklamán, než abych mohl toto dílo vychvalovat do nebes. Ono taky není proč. Již při prvním záběru na mnou kdysi okouzlující herečku (hlavně co se vzhledu týče) a představitelku Kim ze seriálu 24 hodin, přišlo první zklamání. Stárnutí se zastavit nedá, ale roky se na ní začínají nehezky podepisovat. Naštěstí nepředvedla vyloženě špatný výkon a patřila k tomu lepšímu, co nám zde bylo naservírováno.

 

Několik záběrů na krásnou irskou krajinu nám zde bylo rovněž nabídnuto, ale většina děje se odehrává přímo v domě, nebo v jeho sklepení. Takže i po této stránce jsem moc spokojený nebyl. Starý dům a jeho tajemství – to je další kapitola sama o sobě. Tajemné symboly a matematické rovnice nabízeli jistou porci mysteriózna, to by si s tím však tvůrci museli pořádně pohrát. Pár pěkných obrazů na zdi, obrázků z knížky a řečí o jiných dimenzích – to je sice fajn, ale co z toho, když s tím neuměli pořádně pracovat. Nebo je vzpomenut Leviathan či Baphomet – to samé v bleděmodrém – úplně odbyté. Místo toho se objeví digitální forma pekelného stvoření, při kterém jsem vyprskl smíchy a kromě dvou scén tu byl úplně zbytečný.

 

Ono celkově se tu dá narazit na hromadu věcí – indicií, které zůstaly zcela nevyužity nebo postrádaly smysl a logiku. A samotný závěr? Tak ten se dle mého taky zrovna moc nepovedl. A to rozhodně nejsem příznivcem happyendů. Ve finálním zhodnocení tak převládá spíše zklamání. Potenciál nebo prvotní myšlenka zůstala využita tak z poloviny a možná kdyby se toho ujal někdo zkušenější, mohlo to dopadnout lépe. Ale to je to „kdyby“. 


Hodnocení:

50%


Žádné komentáře:

Okomentovat