0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 12. 2023

A Haunting at the Rectory (2015)

Fara s pochmurnou minulostí, milostný trojúhelník a hromada nudy…

Reverend Lionel se roku 1930 stěhuje se svou manželkou Marianne na novou faru v Borley, aniž by tušil, že toto místo skrývá děsivé tajemství a má pochmurnou minulost. Společnost jim dělá údržbář a zahradník Frank, kterého právě přijali. Zatímco Lionel svou ženu dost zanedbává a věnuje se jen farnosti, Marianne podlehne svodům Franka a začne si s ním milenecký románek. Právě v tu chvíli se však v domě začnou dít podivné věci a napovrch začnou vyplouvat děsivá tajemství tohoto místa. A stejně tak se začne zhoršovat i psychika všech v domě…



Režie: Andrew Jones

Rok výroby: 2015

Délka: 88 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Tom Bonington...(Lionel)

Suzie Frances Garton...(Marianne)

Lee Bane...(Frank)

Sarah-Louise Tyler...(žena)


Kdybych neznal mizerné kvality režiséra Jonese již dopředu (pár filmů od něj jsem už viděl a vážně patří mezi režisérské dno), možná bych se na tento film i „těšil“. Vzal si totiž na mušku mnohými děsivými příběhy omotanou pochmurnou usedlost faru Borley – která patří mezi nejděsivější místa v Británii. Bylo vidět, že si asi něco o historii tohoto místa i přečetl a použil i skutečná jména, ale jinak si jel jen svou „vlastní písničku“. Dal průchod své fantazii a bohužel jeho schopnosti jsou opravdu mizerné a tak z dobrého námětu vytvořil jen další podprůměrný brak – jeho celá filmotéka se skládá z valné většiny jen ze samých paskvilů.

 

Film téměř po celou dobu připomíná spíše jen jakési drama bez špetky alespoň trochu zajímavé atmosféry. Dlouhou dobu jen přihlížíme zhoršujícímu se vztahu reverenda a jeho manželky, čehož využije jejich host. Nadržená panička se nenechá moc přemlouvat, trocha nahoty, nějaké ty romantické řečičky, ale hororový fanda bude zívat nudou. Bylo pár náznaků mysteriózna v podobě divných zvuků, záhadné postavy, která se mihne v pozadí, nalezení kostry, krvavé bičování, ale jinak žádná sláva.

 

Následně se dozvíme od tajemné ženy i něco o minulosti farnosti a mileneckém páru jeptišky a mnicha. No a pak přišel samotný závěr. Konečně dojde i na nějaké to násilí (ovšem mimo záběr kamery), happyend se nekonal, ale to utrpení vydržet to až do konce – to nepředčilo nic. Ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem ze zoufalství pokukoval po časomíře, kdy už tenhle „skvost“ konečně skončí a to celková délka filmu nebyla až tak dlouhá. 


Hodnocení:

10%

Žádné komentáře:

Okomentovat