0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 12. 2012

Gabriel (2007)

Archanděl Gabriel je poslední nadějí pro stranu dobra. Jeho úkolem je porazit padlé anděly a spasit své druhy, kteří se o to pokusili před ním.
Země se měla stát jejich očistcem, teď se na ní schyluje k poslední bitvě mezi stranou světla a temnoty. Krutě zde vládne padlý anděl Sammael společně se svými druhy, kteří si udělali z lidstva své otroky a umožnili tak temnotě získat jejich duše. Nebesa však chtěla zvrátit osud nevinných lidí a proto postupně na Zemi seslala šest archandělů, aby padlé anděly porazili. Jenže čas plyne, temnota nabírá na síle a je jasné, že všichni selhali. Proto byl povolán poslední z archandělů Gabriel. Ten má před sebou nelehký úkol, protože kromě toho, že musí porazit všechny padlé anděly musí navíc zjistit, co se stalo s jeho druhy a pokud přežili, tak jim navrátit víru a spojit všechnu jejich sílu ke konečnému vítězství. Jenže všechno má svůj háček, pokud totiž jakýkoliv anděl na Zemi zemře, jeho duše se už nikdy nebude moci vrátit na nebesa, a to je příliš vysoká cena.

Český název: Gabriel - Anděl pomsty
Režie: Shane Abbess
Rok výroby: 2007
Délka: 109 min
Země: Austrálie

Hrají:
Andy Whitfield ... (Gabriel)
Dwaine Stevenson ... (Sammael)
Samantha Noble ... (Jade / Amitiel)
Michael Piccirilli ... (Asmodeus)
Erika Heynatz ... (Lilith)
Jack Campbell ... (Raphael)
...a další


Film Gabriel byl pro režiséra Abbesse premiérou a také to bylo na první pohled znát. Originální zápletku zde rozhodně nečekejte. Film se pokouší napodobit Prophecy víc než okatě, a to s mnohem menším úspěchem. Navíc je zde patrné i další kopírování jiných známých filmů od Matrixu počínaje a Underworldem konče. Režisér se pokusil diváky zaujmout menším počtem akčních scén, jenže jejich kvalita je dost mizerná. Souboje andělů jsou mnohdy odfláknuté a divák se musí spokojit s obyčejnou přestřelkou a zpomaleným pěstním soubojem. Čekal jsem, že jednotlivé postavy ukáží naplno své nadlidské schopnosti, ale kromě několika světlejších okamžiků šlo jen o slabý odvar.
O něco lepší už je zpracování města, ve kterém se děj odehrával. Po vizuální stránce se to tvůrcům docela povedlo a zaslouží si malou pochvalu. Horší už to bude u věřících diváků, kteří musí zkousnout fakt, že se zde z jejich oblíbených biblických postav stála lůza společnosti. Máme zde totiž možnost spatřit jak se z neohrožených archandělů stali alkoholici, či dokonce prostitutka. Jejich víra v dobro zmizela a stali se z nich lidské trosky, které se bojí o svůj ubohý život a díky tomu, že poznali pocity jako strach, nenávist a zlobu šlo jejich poslání do kytek a převládl pud sebezáchovy. O něco lépe si vedou jejich padlí druhové. Ti si udělali ráj na zemi. Vlastní domy rozkoše, z lidí si udělali loutky a neustále sílí. Příchod Gabriela však vše změní. Tento neohrožený archanděl je ze všech nejsilnější a je schopný se všem postavit. Jenže na něj čeká spousta nástrah a navíc má temnota několik es v rukávu, kterým nedokáže čelit ani on. Dalším plusem bych viděl i docela vydařený hudební doprovod, kterému se občas podařilo navodit příjemnou ponurou atmosféru. Sice se tento jev vyskytl jen několikrát, ale díkybohu za to.
Největším mínusem je však podle mě přemíra naprosto nudných dialogů, kdy se stejně moc kloudných informací nedozvíme. Opravdu mi přišlo, že se tady zbytečně moc kecalo, než aby byla k vidění pořádná akce. Čím dále se film chýlil ke konci, tím mi přišel celý film víc zmatený. Režisér se začal zamotávat sám ve svém díle a přestože se snažil divákům nabídnout srdcervoucí finále v konečné fázi z toho vyšel spíš trapný pokus dovést dobro k vítězství. Navíc většina herců předvedla velmi průměrné výkony. Za nejlepší bych označil jen výkon Andyho Whitfielda, kterého jsem do té doby vůbec neznal.

Hodnocení:
V konečném hodnocení jde jen o velice průměrný akční film, který se snažil vytěžit co nejvíc díky neokoukanému tématu bitvy andělů, jenže v hodně špatném provedení. Najde se zde několik světlejších okamžiků, ale na víc než slabších 50% to nevidím. Pokud vám můžu poradit, tak si raději pusťte Prophecy.


Žádné komentáře:

Okomentovat