0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2012

Evil Dead, The (1981)

A zrodila se legenda!
Skupina pěti studentů se rozhodne strávit pár dní na horské chatě daleko od civilizace. Až na místě však zjistí, proč bylo tohle místo tak levné. Zchátralá chata a nepříliš vábné okolí v nich vzbuzuje podivné pocity. Když navíc ve sklepě objeví podivnou knihu, obětní dýku a magnetofon zvítězí nad jejich ostražitostí zvědavost a tak se roztočí podivný kolotoč podivuhodných událostí, které navždy změní jejich životy. Poté co dozní podivná nahrávka z magnetofonu se k životu probudí zlo, jenž po staletí obývalo toto místo. Zlo, pro které bezbranní studenti představují lacinou kořist. Uprostřed lesů se tak rozpoutá zoufalý boj o přežití. Boj, který je předem prohraný, protože před lesními démony se nedá nikde schovat!



Český název: Lesní duch
Režie: Sam Raimi
Rok výroby: 1981
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Bruce Campbell ... (Ashley 'Ash' J. Williams)
Ellen Sandweiss ... (Cheryl)
Richard DeManincor ... (Scott)
Betsy Baker ... (Linda)
Theresa Tilly ... (Shelly)
...a další


Sam Raimi byl v době natáčení tohoto filmu teprve dvaadvacetiletým studentem, který měl na svém kontě několik krátkometrážních snímků, ve kterých většinou hráli jeho blízcí přátelé. Tato banda dala dohromady snad veškeré své úspory a rozhodla se natočit svůj první celovečerní film. Nikdo z nich neměl v tu chvíli ani potuchy, že se jejich prvotina brzy stane jedním z nejoblíbenějších filmů všech dob. Jejich zkušenosti byly velice omezené, ale kupředu je hnala jejich houževnatost a nadání, které je dnes již neoddiskutovatelné a pro některé z nich (především pro dvojici Sam Raimi a Bruce Campbell) se Evil Dead stal i odrazovým můstkem k jejich hvězdné kariéře. Inspirací se jim stal krátkometrážní snímek Within the Woods, který natočili v roce 1978 a nyní se jej rozhodli dovést k dokonalosti, což se jim mimochodem povedlo na výbornou.
Tím že je Evil Dead nízkorozpočtovým počinem je jasné, že většina efektů které zde jsou k vidění rozhodně nepatří mezi dokonalost a nelze o nich hovořit, jako o velké pastvě pro oči. Především pak co se týká některých masek a vizuálních efektů, které místy vypadají opravdu směšně. Jenže jak se později ukázalo, právě tento fakt si diváci doslova zamilovali a veškerou nedokonalost hodili za hlavu, protože kladných věcí je zde mnohem víc.

Atmosféra filmu je doslova tím nejhlavnějším a nejzajímavějším pilířem celého snímku. Tvůrcům skutečně podařilo stvořit něco, co se téměř od začátku dostane divákům pod kůži a už se jich nepustí až do závěrečných titulek. Po celou dobu jeho trvání jsem cítil divné šimrání v zátylku a podivné chvění po celém těle. Nejvíc tomu dopomohly asi doprovodné zvuky a skvěle zvolená hudba, která promění celou scenérii v hotové peklo na zemi. Už jen děsivé zabarvení hlasu na magnetofonové pasce mluví za vše. Mimochodem scénka z lesa, kde proběhne menší znásilnění je opravdu cool.
Dalším velkým plusem jsou i samotné herecké výkony a především ten Bruce Campbella, který se stal bezesporu obrovským tahounem celé série. Přestože v té době rozhodně neměl bůhvíjak bohaté zkušenosti co se týká jeho začínající herecké kariéry, protože měl za sebou pouze jeden seriál a několik krátkometrážních filmů, vydal ze sebe opravdu maximum a je to právě on, kdo přivábil tolik diváků. Ani ostatní však moc nezaostávali a bylo vidět, že se opravdu snaží. Po nějakých náznacích přehrávání či amatérismu zde není ani památky. Sam Raimi mohl být rád, že se dokázal obklopit takovými přáteli.

Film získal i dvě prestižní ocenění na prestižních filmových festivalech. Až na těch pár chyb však nevidím důvod, proč bych tomuto filmu nemohl dát plný počet. Já osobně patřím do skupiny těch, kterým se tento film líbí o něco víc, než jeho další pokračování. Hlavním důvodem je asi fakt, že zde režisér neplete do hororového žánru komedii a její prvky. Nezbývá mi než zatleskat a říct, že Sam Raimi byl již v útlém mládí velkým režisérem.

Hodnocení:
100%

1 komentář:

  1. souhlasím z autorem:bezesporu nejlepší díl celé série.Někde jsem četl,že Sama Raimiho to celý stálo asi 300000 dolarů a celej fil točil tři roky,než ho dokončil,podle toho,jak měl zrovna peníze a čas-bylo mi divné,že např.když Ash ukládá Lindu do hrobu a ona z něj následně vyleze,má jiný vlasy a celkově vypadá jinak-pak jsem dočetl,že je potom(po nakažení) vlastně za tu dobu hráli ůplně jiní lidi,protože ti původní už na to neměli čas,jediný,kdo to s ním z té původní pětky dotáhl do konce byl pouze Bruce Campbell.Já nevím,jestli je to pravda,ale vysvětlovalo by to řadu věcí,kterých jsem si všiml už jako malej kluk,když jsem film poprvé viděl-rozhodně 100%!!!

    OdpovědětVymazat