0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 12. 2012

Gacy (2003)

Tváří se jako milý soused a manžel, ale ve skutečnosti jde jen o dalšího masového vraha, kterých je v Americe plno. Pod maskou klauna se skrývá bisexuální maniak, který své oběti mučil a zakopával přímo pod svým domem.
John Wayne Gacy je dalším proslulým masovým vrahem, kterých bylo a je v Americe spousta. Jeho osobní život nebyl zrovna růžový, ale ve městě byl docela oblíbeným i respektovaným sousedem, který ve svém volnu dělal dětem klauna Ponga. Jenže jeho chorý mozek zapříčinil, že Gacy změnil ve zvrácené monstrum, které lákalo mladé chlapce do svého domu, kde je mučil, znásilnil a poté zabil.Jejich těla zakopával pod domem což mělo za následek obrovský smrad, pach rozkladu a stovky brouků, kteří začali otravovat život také sousedům. Gacy se dopustil několika chyb, které ho stály svobodu a později i život. Policie při prohledávání jeho domu nalezla něco kolem třiceti mrtvých těl. Gacy se tak stal dalším nechvalně proslulým zabijákem, na kterého Amerika nikdy nezapomene.



Režie: Clive Saunders
Rok výroby: 2003
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Mark Holton ... (John Wayne Gacy, Jr.)
Charlie Weber ... (Tom Kovacs)
Allison Lange ... (Gretchen)
Oren Skoog ... (Jimmy)
Adam Baldwin ... (John Gacy, Sr.)
... a další


Zfilmování Gacyho otřesného příběhu se ujal začínající režisér Clive Saunders, který se pokusil co nejednodušeji seznámit diváky se zvrhlostí i bezcitností hlavního hrdiny. Většina příběhu nám ukazuje jeho osobní život a různé situace, kterým musel čelit. V první řadě tu máme rodinný život, který neměl lehký už od dětství. Jeho otec šikanoval a mlátil jeho matku, obě sestry i ho samotného. Později se Gacy oženil a měl i dvě děti. Jenže ve 26. letech našel zalíbení v mladých chlapcích a poté co jedno znásilnil a zmlátil šel do vězení. Po osmnácti měsících byl však propuštěn za dobré chování a čestné slovo. Mezitím ho opustila manželka a on se přestěhoval zpět do Chicaga ke své matce.
Seznámil se s novou ženou a nastěhoval si jí i s nevlastními dcerami k matce do rodinného domku. Založil firmu Painting Decorating and Maintenance a začal zaměstnávat mladé chlapce. Příležitostně dělat i klauna malým dětem v místní nemocnici. V noci se však ze spořádaného člověka stal psychopatický násilník, který si vyhlížel na ulici mladé nerozumné muže, které nalákal do auta, uspal a odvezl je k sobě do garáže. Tam je nejprve mučil, později znásilnil a zabil. Těla zakopával pod domem jenže časem se začal zvětšovat zápach rozkládajících se těl a přišli první problémy. Sousedé i manželka si začali stěžovat a Gacy přestože se Gacy snažil vše zamaskovat, tak se mu to nedařilo. Jednoho dne udělal svou osudovou chybu. Jednoho mladíka po znásilnění pustil na svobodu a ten ho nahlásil policii. Ta ho začala sledovat a čekala jen na záminku, aby mohla provést domovní prohlídku. Mezitím došlo Gacymu místo pod domem a on se začal mrtvol zbavovat tak, že je házel do místní řeky. Policie konečně dostala povolení a při prohlídce našli doklady totožnosti zmizelých lidí, zhruba třicet těl pod domem, drogy a několik mučících nástrojů. Gacy byl zatčen a v roce 1994 popraven smrtící injekcí. Jeho poslední slova byla: ,,polibte mi prdel!‘‘.
Atmosféra filmu je spíše pochmurná smutným dějem, který ukazuje na to, jaké zvířata žijí a žili mezi námi. Bohužel obsah děje je mnohem lepší než kvalita natočeného filmu. Jednotlivé scény nejsou moc dobře natočené, protože hodně scén se odehrává ve tmě, kde byla scéna špatně osvícená takže toho není zas až tak moc vidět. Scény z brouky a housenkami se neustále opakují a přestože se nám pokusili vnutit myšlenku, že jich tam jsou stovky šlo ve skutečnosti jen o pár jedinců. Hudební doprovod byl taktéž špatně zvolený, protože k právě zvolenému ději se moc nehodil. Při mučících scénách hrála veselá hudba a při obyčejné jízdě autem zase tvrdší kalibr.

Co však musím pochválit je dobře zvládnuté hraní většiny obětí. Tito neznámí herci dokázali bravurně zahrát trpící mladíky, kteří čekají jen na vysvobozující ránu z milosti. Stejně tak hlavní postava, která ze zjevným potěšením topí své oběti, hulí přitom trávu a chlastá pivo. Potom se v klidu zvedne a jde před dům pokecat se sousedy, nebo usedne vedle matky a sleduje romantické filmy.

Bisexuálního klauna se sadomasochistickými sklony si zahrál Mark Holton, který se své role zhostil docela dobře a patřil k tomu nejlepšímu co nám tento průměrný film nabídl. K této roli se absolutně hodí nejvíce a nedokážu si představit nikoho jiného na jeho místě. Tento herec si zahrál například ve filmu Madhouse (2004), kde ztvárnil postavu doktora Hansena.

Hodnocení:
Jde o průměrný film o masovém vrahovi, který se k nám dostal diky DVD Hit +. Kvalitně patří k horším filmům z této edice, ale příběhem se určitě vyrovná jak Evilenkovi, tak Bundymu. Můžeme být jen rádi, že tito psychopati byli po zásluze potrestáni trestem smrti. Jenže kolik takových lidí ještě dnes běhá klidně po svobodě. Dávám slabých 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat