0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2012

Fritt vilt II (2008)

Hrůza ještě neskončila! Jen se tentokrát vrah s krumpáčem přemístí z hor do malé nemocnice.
Jannicke jako jediná přežila krvavý masakr v horách a z posledních sil vyhledá záchranu. Je odvezena do nemocnice v blízkém městečku, kde policii vypoví svůj hrůzný příběh. Policie jí moc nevěří, ale rozhodne se to prozkoumat a tak vyrazí k místu, které popsala. Zde nalézají mrtvoly jejich přátel i údajného vraha. Jejich těla převezou rovněž do té samé nemocnice, protože soudní znalec dorazí až na druhý den. Místní personál ke zděšení samotné dívky provede resuscitaci vrahova těla, protože jeví slabé známky života a podaří se jim ho zachránit. Nic netušící doktoři si tím zadělali na pořádný malér. Nedbají naléhání Jannicke a tím si podepsali rozsudek smrti. Vrah se totiž osvobodí z pout a hrůza může pokračovat. Všichni v této nemocnici dnes poznají svou nejhorší noční můru.



Režie: Mats Stenberg
Rok výroby: 2008
Délka: 86 min
Země: Norsko
Alternativní název: Cold Prey 2

Hrají:
Ingrid Bolsø Berdal ... (Jannicke)
Marthe Snorresdotter Rovik ... (Camilla)
Kim Wifladt ... (Ole)
Johanna Mørck ... (Audhild)
Robert Follin ... (Geir Olav Brath)
... a další


Po dvou letech vzniklo další pokračování, které začíná tam, kde skončil díl první. Zasněženou krajinou se plahočí promrzlá dívka, která prožila ten nejděsivější zážitek v životě. Netuší však, že hrůza bude pokračovat. Nic naplat je potřeba říct, že tato dvojka začala dost okatě napodobovat legendární slasherské kousky jako Halloween či Pátek 13. Norové si z těchto filmů vypůjčili kostru příběhu a originalita šla tak trochu stranou. Možná to bylo změnou režiséra, nebo se jim to prostě jen hodilo do krámu. Je však nutno podotknout, že se to skoro vůbec neprojevilo v popularitě tohoto filmu. Diváci se totiž opět dočkali přesně toho co očekávali a to pořádně krvavé podívané, která nikdy neomrzí.
Atmosféra filmu moc nepokulhává oproti svému staršímu bratříčkovi a děj opět pěkně odsýpá. Akorát jsme se přesunuli z ponurého hotelu do malé liduprázdné nemocnice. Na začátku si pomocí flashbacků pěkně zopakujeme poslední minuty prvního dílu a potom se můžeme nechat unášet ve víru dvojky. Už samotné pátrání policie pěkně navnadí, protože se v ledové průrvě dočkáme dalšího nemilého překvapení. Ale to bych moc prozradil. Raději se vrátím zpět do nemocnice. Tohle prostředí vyvolává hrůzu už samo o sobě a když se k tomu přidá ještě sériový vrah, který je téměř nesmrtelný je kvalitní zápletka na světě. Tvůrci nás nechají seznámit se z nemocničním personálem a především s dvojicí pěkných sestřiček, které patří k ozdobě filmu. Potom se rychle vrátíme k dvojici těch nejdůležitějších postav. Zatímco Jannicke se musí vyrovnat z hrůzným dobrodružstvím a především s nedůvěrou nemocničního personálu, vrah se pomalu připravuje k dalšímu řádění.
Co je potřeba ke zhoustnutí atmosféry? Pozhasínat všechny světla na chodbách a rychle povraždit několik postav. Přesně to také Norové udělali a že se s tím nepárali. Oproti jedničce však tentokrát vrah použije trochu netradiční prostředky (zbraně), aby posléze svou nejlepší hračku vyměnil ještě za lepší. Trošku přehnaná mi však přišla scénka se zlomení vazu, protože umělost z toho přímo vyřazovala. Tvůrci naštěstí nechtěli nudit honičkou jen dvou postav a tak nám přidali ještě pár dalších (těch odolnějších), aby to vrah neměl tak jednoduché. Za zmínku určitě stojí malý chlapec a sestřička Camilla. Zato policisté se tu opět vytáhli a jejich masakrování jsem si přímo užíval.
Největší proměnou prošla asi postava samotného vraha. Tím nemyslím přímo kostým, ale tentokrát ho hrál jiný herec, který mi zas až takovou hrůzu jako jeho kolega nenaháněl. I když postava zachumlaná do kožešin a zarostlá plnovousem vypadá jako každá jiná. Já měl spíš namysli fakt, že se dozvíme docela dost informací o jeho minulosti či identitě a díky policejním zápiskům i několik důležitých fakt o jeho řádění. Jenom mi tentokrát přišlo, že se vším až moc páral a trošku zmizela la ladnost z jedničky.

Dvojka je skoro stejně dobrá jako první díl, ale tentokrát jsem zde objevil několik prvků, které mi vadili. Nejvíc mě asi štvala absence skvělé hudby z předešlého dílu, dále pak přítomnost několika nelogických scén či prvků a časté kopírování ze slavnějších slasherů. To mi však nezabrání v tom, abych označil Fritt vilt 2 rovněž za nadprůměrný filmeček, který mě pobavil, zaujal a přinutil si jej napsat na seznam filmů, které si budu pouštět rozhodně častěji. Už se těším na další pokračování, které se bude natáčet letos.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat