0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 12. 2012

Fog Island (1945)

Přijmout pozvání na Mlžný ostrov nebyl jejich nejšťastnější nápad!
Leo Grainer žije se svou nevlastní dcerou na malém ostrově, který má pochmurnou minulost. Bývalý trestanec touží po pomstě a společně se svým kumpánem z vězení připraví plán pomsty, který má vyvrcholit zjištěním, kdo zabil před lety jeho ženu. Na ostrov pozve skupinu svých bývalých přátel a spoluzaměstnanců, kteří ho svou zradou poslali do vězení a minimálně jeden z nich zavraždil jeho manželku, protože se snažil zjistit, kde Leo schoval ukradenou kořist. Na hosty tak čeká kromě podezřele vřelého přijetí i několik nastražených pastí, tajných chodeb a skrytých vodítek. Hra započne ihned po jejich připlutí na ostrov a nikdo z návštěvníků na tenhle výlet nadosmrti nezapomene.



Český název: Prokletí mlžného ostrova
Režie: Terry O. Morse
Rok výroby: 1945
Délka: 72 min
Země: USA

Hrají:
George Zucco ... (Leo Grainer)
Lionel Atwill ... (Alec Ritchfield)
Jerome Cowan ... (Kavanaugh)
Sharon Douglas ... (Gail)
Veda Ann Borg ... (Sylvia)
... a další


Druhá světová válka se chýlila ke svému konci a tak se američané pustili zase do své oblíbené práce, čili natáčení filmů. V té době bývaly velkým hitem mysteriózní detektivky, jejichž děj ve svém pozadí skrýval postupné odhalování velkého tajemství, při kterém umírají lidé bizardními způsoby. Film Fog Island režiséra Morseho je přesně tím typem, který diváci řadí mezi horory hlavně díky velkému počtu mrtvol, ale ve skutečnosti jde především o klasickou detektivku se "šťastným koncem".
Děj se drží klasických vláken každé lepší detektivky, kdy je nám nejprve vysvětlen důvod proč se bude všechno odehrávat a poté následuje seznámení se všemi hlavními aktéry, kteří prožijí své nejděsivější dobrodružství. Tvůrci se dopustili klasické chyby hned na začátku, protože nám ukázali většinu nastražených pastí a divák tak už jen může typovat, kdo se do ní chytí jako první a tím pádem je částečně ochuzen o moment překvapení. Navíc první polovina filmu je dost nezáživná, protože se v ní nic důležitého neděje. Vlastně jen sledujeme příjezd hostů, kteří na ostrov dojeli jen kvůli tomu, že chtěli svůj podíl z kořisti. Takže si poslechneme půlhodinový rozhovor a dohady jednotlivých aktérů, kteří až na pár výjimek nejsou ničím zajímaví. Trochu větší rozjezd lze zaznamenat až při získání vodítek, které má každý z nich jiné. Teprve v tomto okamžiku se snímek rozjede. Brzy zjistíme opravdové charaktery všech postav a poznáme tak, že to rozhodně nejsou žádní svatoušci. První vraždy na sebe nenechají dlouho čekat a divák se tak může pohodlně usadit do židle a sledovat kdo bude další na řadě. Moc překvapivých momentů se tu však nedočkáme, protože většina mordů se odehrává ve tmě. Mimo jiné má na tom svou zásluhu i fakt, že jde o černobílý film což je na jednu stranu dobře, protože lze zachytit i několik velice zajímavých detailů v tajných místnostech, které vám pomůžou při pátrání, ale jakmile zhasnou pochodně není vidět takřka nic a tak se klidně stane, že pomalu minutu nerozeznáte co že se to na vaší obrazovce právě odehrává.
Samotná atmosféra tak mnohdy trpí jako raněné zvíře, protože když už se konečně začne něco dít, je to rychle utnuté a vrátí se stereotypní klábosení postav, které už začne postupem času nudit. V tomhle snímku se opravdu víc kecá, než aby se něco dělo. Pošramocený dojem už nezachrání ani poslední svižná desetiminutovka, která vyvrcholí přesně tak, jak to po celých sedmdesát minut tušíte už od začátku. Žádné velké překvapení se nekonalo a tak jen zklamaně vypnete závěrečné titulky. Tentokrát mě dost zklamal i hudební doprovod, který se ani mockrát neobjevil, takže neměl ani čas zaujmout. Když k tomu připočítáme ještě průměrné herecké výkony, které drží nad vodou jen pán herec Zucco bylo vymalováno.

Fog Island je jen průměrnou mysteriózní detektivkou, která občas překvapí, ale rozhodně nevyděsí. Do hororového žánru se počítá jen díky většímu počtu mrtvol a několika průměrným lekacím scénám. Očekával jsem parádní svíčkovou, ale dočkal jsem se jen připálené sekané.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat