0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (194) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (94) M (141) N (72) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2012

Hybrid (2007)

Někdy je lepší zůstat slepý, ale někdy zase ne!

Aaron pracuje jako bezpečnostní technik v jedné továrně. Během jeho služby začne hořet ve skladišti vinnou odhozené cigarety jednoho pracovníka. Aaron nečeká na příjezd hasičů a pokusí se bezvládné tělo svého známého vytáhnout z hořící budovy. Jenže dojde k explozi a on přijde o zrak. Aniž by tušil byl vybrán k vědeckému experimentu, který vede doktorka Andrea Hewlittová. Ta se pokouší implantovat oči nedávno zemřelých zvířat jiným živočišným druhům. Nyní se na popud armády chce pokusit o první transplantaci na člověku a Aaron se zdá být vhodným kandidátem. Ten její návrh přijímá a brzy se podrobí operaci, která proběhne úspěšně. Jenže brzy se začnou dostavovat vedlejší účinky, s nimiž nikdo nepočítal. Aaron získal oči z mrtvého vlka a nyní se mu zlepšil nejen jeho zrak, kdy vidí i ve tmě, ale i sluch, čich a má stále větší chuť na čerstvé maso. Začíná mít děsivé sny a vidiny, ve kterých vidí vlčí smečku, která jej volá k sobě. Aaron začíná stále více toužit po svobodě, a tak se pokusí uniknout z nemocnice. Armáda si však nemůže dovolit, aby se o jejich výzkumu někdo dozvěděl, a tak má brzy v patách bandu pronásledovatelů. Nejhorší na celé věci je, že Aaron začíná vidět člověka jako potencionální zdroj potravy a sám netuší, jak dlouho dokáže udržet své choutky na uzdě.



Český název: Oči vlka
Režie: Yelena Lanskaya
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Cory Monteith ... (Aaron Scates)
Justine Bateman ... (Andrea)
Tinsel Korey ... (Lydia)
Brandon Jay McLaren ... (Ashmore)
Aaron Hughes ... (Wilcox)
... a další


I tento kousek je součástí Maneater Series. Podle samotného coveru i info na netu jsem si původně myslel, že půjde o další vlkodlačí kousek, ale docela jsem se mýlil. Celý film je spíše obyčejným sci - fi, které se lehce opírá o hororový žánr nebo lépe řečeno lykantropii. Neustále se zde o ní mluví, ale jde spíše jen o jakési náznaky, než aby to tvůrci uvedli do praxe. Divák zde neuvidí žádnou celkovou proměnu, ani krvežíznivé řádění vlkodlaka, ale spíše jen jakousi duševní proměnu člověka ve vlka. Hlavní postava si začíná pomalu zvykat na své nové schopnosti a vlastnosti, ale nikdy jich nedokáže plně využít. Navíc zde byla nacpána i přemíra romantických pasáží, což mě do jisté míry neskutečně vytáčelo. Přesto všechno jsem se na film dodíval až do konce, ale bude hodně dlouho trvat, než si jej pustím znovu.

Po celou dobu jsem očekával, kdy se konečně dostane hlavní hrdina pod vliv svých nových schopností a začne trhat hrdla svých obětí, ale kromě dvou případů, kdy doopravdy napadne člověka ( když nepočítám jednu bitku v baru) jsem se skoro ničeho nedočkal. O něco lepší už bylo využití jeho schopností, kdy při nočním běhu přivábí smečku zdivočelých psů, kteří jej následují, nebo dokáže skákat z vysokých pater aniž by se mu něco stalo. Jenže tohle bylo trošku málo na to, abych tenhle film přiřadil k vlkodlačímu žánru. Svým způsobem do něj sice zapadá, ale jen velmi okrajově. Tvůrci si zřejmě i přes nedostatek financí ( jde o televizní film) zřejmě nemohli dovolit moc experimentovat, pokud chtěli udržet alespoň nějakou vážnost svého díla, ale jejich ostýchavost se jim moc nevyplatila, protože film docela dost nudí.

Asi největší chybou bylo přimíchání mladé indiánky a jejího dědy do děje. Nic pro nim a jejich kultuře, ale byla to právě atraktivní Tinsel Korey, která děj brzdila si nejvíc. Ani ne tak, že by byl její výkon jeden z nejhorších, ale tvůrci se snažili do děje přimíchat spoustu romantických chvilek a využít tak při nich její pěknou tvářičku. Bohužel tyhle prvky ve sci fi či hororech absolutně nevyhledávám. Erotiku prosím, ale ty kecy okolo si mohli odpustit.

Docela pěkné bylo přimíchání několika scén z dokumentárních filmů o vlcích, které byly alespoň vítaným oživením. Zvláště pak jejich scénka s bizoním stádem. Škoda jen, že tuhle dravost a vůni smrti nedokázali prodat i ve zbytku filmu.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat