0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2012

Dinocroc (2004)

Smícháním DNA prehistorického dinosaura s krokodýlím vzniklo obrovské a hlavně nenažrané monstrum.
Společnost GERECO Coporation pod vedením Pauly Kennedyové a doktora Campbella provádí za zavřenými dveřmi tajný vědecký experiment. Podařilo se jim získat DNA prehistorického afrického dinosaura Suchomimuse, které geneticky upraví a smíchají s obyčejným krokodýlem, který žije dnes. Jednoho dne je však subjekt natolik agresivní, že se mu podaří zabít jednu z pracovnic a uteče z laboratoře. Za své nové útočiště (teritorium) si vybere místní jezero, kde bude mít potravy dostatek. Právě totiž začíná sezóna a jeho břehy budou brzy plné lidí. Brzy se začnou ztrácet v okolí jezera první lidé a společnosti, která se snaží vše ututlat je jasné, že za vším musí být monstrum, které vypiplali. Nikdo z nich však nepočítal s jakou rychlostí začne Dinocroc růst. Ten během několika dnů doroste do obrovské velikosti a nyní už ho nic nezastaví. Doktor Campell se spojí s herpetologem Dickem, dcerou místního šerifa Diane a jejím přítelem Tomem. Tato čtveřice se vydává na lov obrovského predátora, který ovšem nebude hned od začátku probíhat podle plánu. Monstrum je totiž nejen velice nebezpečné, ale i vysoce inteligentní a většinou zaútočí rychle a účelně pěkně ze zálohy.



Režie: Kevin O'Neill
Rok výroby: 2004
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Costas Mandylor ... (Dick Sydney)
Jane Longenecker ... (Diane Harper)
Matthew Borlenghi ... (Tom Banning)
Joanna Pacula ... (Paula Kennedy)
Charles Napier ... (Sheriff Harper)
... a další


Jde o další z velké řady monster filmů, které se nikdy nebudou těšit příliš velké divácké oblibě a přesto mají v sobě jakési kouzlo, které mě osobně na nich přitahuje a nikdy mě neomrzí. Tentokrát mě zaujal již úplný začátek, kdy si záhadné monstrum nejdříve pochutná v laboratoři, kde bylo stvořeno a následně se přesune do příjemnějšího prostřední místních vod. Tvůrci se záměrně snažili co možná nejdéle skrývat jeho podobu, aby tak diváky příliš brzy diváky neznechutili, protože jeho finální podoba není nikterak dobrá. Navozená atmosféra a seznamování nejen s okolím jezera, ale i hlavními postavami probíhá v přijatelném tempu, takže jsem se ani moc nenudil. Jelikož bylo potřeba růst nestvůry poněkud urychlit, tak se brzy začne rozrůstat i počet mrtvol, což je potřeba rovněž ocenit. Bohužel digitální dodělání oddělených lidských údů je patrné na první pohled, ale na to jsme si už u podobných kousků zvykli, takže žádné překvapení se nekoná. Tedy hlavně zezačátku.
Převážná většina smrtících scén se odehrává ve tmě, nebo přítmí takže i tímto si pán režisér lehce nahnal body, protože moment překvapení hrál v jeho prospěch. Když k tomu navíc přidal i několik humorných chvilek (viz smrt dvou pytláků) měl u mě celkem vyhráno. Příchod nestvůry totiž nedoprovázel žádný rádoby strašidelný hudební doprovod a DinoCroc ani nebyl nikterak vybíravý co se jídelníčku týče, takže jste si nemohli být nikdy jistý, kdože před ním uteče a kdo zařve. Některé scény byly navíc ozdobeny i gore efekty, které se tvůrcům docela povedly. Přesto všechno se nešlo zbavit dojmu, že stříkající krev je až moc umělá.
Samotná podoba monstra jak jsem již poznamenal výše moc dobrá není. Jakmile totiž vykoukne nad hladinu či se začne procházet po souši je zle. Její digitální zpracování těla značně pokulhává za samotnou hlavou. Zatímco smrtící zkus a oči netvora dokáží místy nahnat až strach, tak jeho tělo měnící barvu dle potřeby je hodně nedotažené a především až moc vyumělkované. Ve scénách kdy se DinoCroc objeví přímo za zády své potencionální oběti a pak se zakousne jsou spíše k smíchu, než aby se u nich člověk bál. Jakmile však vyskočí skrz dřevěnou podlahu a pouze rozevře tlamu, tak to je jiná káva.
Herecké obsazení rovněž nepodalo nejhůře. Objevilo se zde několik známých tváří v čele s Charlesem Napierem či Joannou Paculou, kteří měli sice menší role, ale i tak pozvedli úroveň filmu. Ostatní si nevedli o nic hůře a jejich výkony měli rovněž průměrnou úroveň. Žádné známky přehrávání ani nechuti jsem si nevšiml a i díky tomuto faktu mi film docela solidně odsýpal. Pocit nudy jsem zde zažil jen minimálně. Dinocrock je průměrným monster béčkem, které neurčitě nebude líbit každému, ale ti jenž mají rádi podobné kousky si určitě přijdou na své. Pod snímkem je rovněž podepsán i Roger Corman, který s ním spolupracoval na produkci a je uvedený na obalu.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat