0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 4. 2018

Phantoms (1998)


V nitru Země se skrývá něco zlověstného. Něco, co jednou za čas vyleze na povrch a doslova pohltí vše živé v dohledu…


Jennifer se právě vrací z L. A., kde byla vyzvednout svou mladší sestru Lisu, aby společně strávili nějaký čas v jejím domě a hlavně aby jí dostala z dosahu jejich matky. Malé městečko Snowfield v Coloradu má sice jen 700 obyvatel, ale je tu klid a hlavně bezpečno. Tedy až doteď. Když totiž obě sestry vjedou do městečka, na ulicích nevidí živou duši, ba co víc vypadá to že zmizeli i všechny zvířata. Když následně najdou mrtvou hospodyni, jsou přesvědčené, že zde musela vypuknout nějaké epidemie. Vyděšené sestry se vydají hledat pomoc do nedaleké policejní stanice, jenomže i zde najdou mrtvolu (šerifa) a několik vystřílených nábojnic. Že by to byla práce sériového vraha? Na jejich otázky by jim mohl odpovědět šerif Hammond a jeho dva zástupci, kteří zde právě dorazili z vedlejšího okresku, ale ani ti neví, co se zde stalo. Kam zmizeli všichni obyvatelé a co se tu do čerta tedy stalo? Vysvětlení sebou přináší doktor Timothy Flyte, který se ve Snowfieldu zjeví společně s vojáky a lidmi ve speciálních oblecích. Je totiž přesvědčen, že v nitru Země se po staletí skrývá mocný Fantom, který doslova vstřebává vše živé, bere si ze svých obětí jejich myšlenky i znalosti a samozřejmě i jejich životní energii. Dokáže ho vůbec něco, nebo spíš někdo zastavit?…




Český název: Přízraky, Fantom
Režie: Joe Chappelle
Rok výroby: 1998
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Joanna Going...(Jennifer Pailey)
Rose McGowan...(Lisa Pailey)
Ben Affleck...(šerif Bryce Hammond)
Peter O'Toole...(Dr. Timothy Flyte)
Liev Schreiber...(zástupce šerifa Stuart 'Stu' Wargle)
...a další



Opravdu hodně mě překvapilo nízké hodnocení toho filmu na internetu, přestože vůbec nejde o špatný kousek. Koontzovu knihu jsem nikdy nečetl, takže nemůžu srovnávat, jak moc se tvůrci drželi předlohy, ale příběh samotný na mě zapůsobil docela kladně. Souhlasím však s názory, že první polovina filmu je skutečně mnohem lepší a poutavější, než ta druhá. Zvláště pak navozenou atmosférou a spoustou otázek, které se vám začnou honit hlavou. Liduprázdné městečko, divné zvuky a podivně vypadající mrtvoly (teda těch pár, na které narazíme). Co se tu sakra stalo? Bude za vším skutečně nějaká epidemie, nebo snad nějaký sériový vrah? Dokázal by však zabít všechno živé během jednoho dne?

Než dostaneme alespoň zlomek odpovědí na tyto otázky, můžeme se (teda hlavně pánové) kochat pohledem na dvě pohledné herečky a dámy budou následně odměněny příchodem Bena Afflecka a Lieva Schreibera. Ten první se téhož roku objevil i v Armageddonu a své charisma se snažil prodat i zde, ten druhý se zhostil role bláznivého zástupce Stua opravdu velmi dobře. Dost bylo ale kochání a následně přejdeme rovnou k akci. Na scéně se objeví nejen podivný létající tvor a vojáci v čele s doktorem Peterem O'Toolem, ale i napodobenina psa, která se postará asi o nejpůsobivější scénu z celého filmu.

Tím však byli klady tohoto filmu zřejmě vyčerpány, protože se následně dostáváme do druhé fáze příběhu, která mě už tolik nebavila. Následný boj s Fantomem už sebou přinesl spoustu nelogických a dost přehnaných situací, navíc i samotná atmosféra začala pomalu skomírat. Objevila se celá řada nudnějších pasáží a některé z nich dost zaváněly trapností. Bohužel, ale to co mělo být dle tvůrců srandovní, se mnohdy zcela míjelo účinkem. Což je vážně škoda, protože první polovina byla skutečně dost dobrá. I tak to ale vidím na trošku lepší průměr.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat