0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 4. 2018

His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)


Velmi pěkně zpracovaný dokument o sérii Friday the 13th, který by měl být pro každého správného fandu doslova povinností…


Hodinu a půl trvajícím dokumentem k sérii Pátku třináctého nás provede uznávaný hororový maskér, herec a režisér Tom Savini. V době jeho vzniku tomu bylo již téměř rovných třicet let, co světlo světa spatřil legendární Jason Voorhees, který se pro mnoho generací fanoušků a diváků stal opravdovým kultem. No a právě roku 2009 měl vtrhnout do kin reboot filmové série Friday the 13th pod taktovkou Marcuse Nispela a Michaela Baye. Takže jak lépe natáhnout diváky do kin, než opravdu napěchovaným dokumentem…



Režie: Daniel Farrands

Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: USA

Účinkují:
Tom Savini
Sean S. Cunningham
Betsy Palmer
Kane Hodder
Adrienne King
Amy Steel
Lar Park-Lincoln
Marcus Nispel
...a další


Co vlastně vedlo tvůrce prvního dílu k jeho natočení? No samozřejmě tvůrčí krize a neúspěchy jejich dosavadní práce. Sean S. Cunningham a scénárista Victor Miller potřebovali nutně peníze a tak se jim v hlavě zrodil plán. Po úspěchu prvního Halloweenu (1978) jim bylo jasné, že slasher by mohla být ta správná volba, navíc k tomu nepotřebujete ani nějak zvlášť složitý scénář. Důležité je, aby se divák nenudil, bylo tam dostatek postav k zabíjení, trocha té nahoty a hlavně slušná atmosféra. Jejich cílovou skupinou samozřejmě byli teenageři a tak proč nenatočit pořádnou vyvražďovačku, ve které budou umírat mladí a hlavně nadržení teenageři. Ani ve snu by je však nenapadlo, jakou spustí jejich film lavinu divácké přízně a že jednou bude jejich Friday the 13th označován za kultovní záležitost.

Vždyť v jedničce se vlastně Jason ani pořádně neobjevil, natož aby přemýšleli o tom, že se z něj stane legenda mezi filmovými zabijáky. Pamela Voorhees však svého synáčka zastoupila opravdu bravurně a její skon na konci filmu to vlastně celé odstartoval. V tomto dokumentu se objevila celá řada osobností, které se ve většině případů shodly na tom, že právě jednička je nejlepší díl celé série, což jim však samozřejmě nezabránilo v tom, aby vychvalovaly i ostatní díly (no většinou ty, ve kterých se sami objevili). Kromě samotných herců, si totiž poslechneme názory i režisérů jednotlivých dílů, filmových expertů, maskérů, machrů přes speciální efekty – no prostě těch nejpovolanějších.

Navíc se dozvíme spoustu dojmů i humorných historek z natáčení, samozřejmě nebude chybět ani vysvětlování tvůrců jednotlivých dílů – proč to natočili tak a tak, jak ovlivnila přísná cenzura kvalitu celkového obsahu, které díly poškodila nejvíce (souhlasím, že asi 5 a 7), nebudou chybět ani rozhovory s jednotlivými představiteli legendárního Jasona, takže divák může porovnat, který z nich se na tuto práci hodil nejvíce a jak ve skutečnosti vlastně vypadají), no a vlastně budeme mít možnost vidět i to, jak vypadají někteří herci a představitelé důležitých rolí dnes. Líbilo se mi, že se všechny představitelky hlavních ženských rolí shodly na tom, že by se někdy v budoucnu rády setkaly během natáčení jednoho dílu a společně si to s Jasonem opět rozdaly. Kéž by bylo jejich přání vyslyšeno, protože by to nemusel být vůbec špatný nápad. Ještě k nim přidat Tommyho Jarvise a to by byla teprve jízda.  

Co víc k tomu dodávat. Friday the 13th se stal fenoménem pro nejednu generaci, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Sami si můžete udělat obrázek o tom, co si o jednotlivých dílech myslí herci a režiséři. Já však souhlasím s názorem, že vůbec nejhorší díl ze všech je devítka. Jason prošel mnoha proměnami, ale pořád to byl ten nabušený zabiják s ohyzdným ksichtem, který velmi rychle odložil svůj pytel navlečený na hlavě a uchýlil se k hokejové masce, která se stala stejně „kultovní“, jako on sám. A je úplně jedno, že se vše většinou točilo kolem mordování stupidních teenagerů a nahoty, hlavní prim tu totiž hrály nápadité a brutální mordy a to je to, o co jde v této sérii především.

Jen mezi námi, je mi úplně šumák kolik dětí rádo nosí o Halloweenu oblek a masku Jasona, že se dobře prodávaly postavičky s tímto legendárním zabijákem a že se pro mnoho lidí stal tou nejlepší antikoncepcí (protože mladí měli strach mít sex, aby je náhodou Jason někde nezabil). Já chtěl stejně vždycky vidět v Pátku 13 jen pořádné mordy a nahotinky a to mi tahle série nabídla mírou vrchovatou. A když už jsme u toho, jestli měl nejnovější Friday the 13th navnadit nové diváky, kteří nikdy předtím žádný díl neviděli, tak snad jen na ksicht Jareda Padaleckiho, protože po prvních dvaceti minutách, které byly opravdu dobré, to byl docela kýč.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat