0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 4. 2018

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)


I Jason už potřeboval změnit prostředí. Crystal Lake vymění za samotný Manhattan…


Maturita se blíží mílovými kroky a tak je letošní ročník studentů odměněn výletní plavbou do New Yorku. Všichni se samozřejmě nejvíce těší na návštěvu Manhattanu, ale samozřejmě i samotnou plavbu na luxusní lodi Lazarus, kde je kapitánem otec jednoho ze studentů Seana. Nadšení svých spolužáků však nesdílí mladá dávka Rennie, která má od malička panickou hrůzu z vody a život jí ztrpčuje i její opatrovník – učitel biologie Charles McCulloch, který není mezi jejími vrstevníky příliš oblíben a ani Rennie to s ním nemá kvůli jeho panovačnosti a přísnosti jednoduché. Nikdo z nich však nemá ani tušení, že se společně s nimi nalodil i jeden černý pasažér. Není jim nikdo jiný, než nechvalně proslulý Jason Voorhees, který byl probuzen ze svého „kómatu“ elektrickým výbojem z porušeného kabelu. Loď plná nadržené omladiny se pro něj stává lákavým místem pro jeho krvavé hrátky. Nadešel čas opustit zatuchlé vody Crystal Lake a trošku si „zadovádět“ nejen na lodi, ale následně i v ulicích Manhattanu…



Český název: Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu

Režie: Rob Hedden
Rok výroby: 1989
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Kane Hodder...(Jason Voorhees)
Jensen Daggett...(Rennie Wickham)
Scott Reeves...(Sean Robertson)
Peter Mark Richman...(Charles McCulloch)
Barbara Bingham...(Colleen Van Deusen)
Vincent Craig Dupree...(Julius Gaw)
Kelly Hu...(Eva Watanabe)
...a další


S novým rokem přišel na svět i další přírůstek do rodiny série Pátku 13. Samozřejmě jak jinak opět pod taktovkou nového režiséra, který se zároveň postaral i o vlastní scénář. Šlo o jeho filmovou premiéru a tak se snažil Rob Hedden samozřejmě vytáhnout. Hodlal tuto sérii pořádně okořenit a změna prostředí tomu mohla výrazně prospět. Což samozřejmě nebyl vůbec špatný nápad, jen kdyby jeho realizace byla mnohem povedenější. Ukázalo se totiž, že pro mnohé diváky se z toho místo parádní podívané stal vůbec jeden z nejhorších dílů této série. S čímž tak docela nesouhlasím, ale tak každý má právo na svůj názor. Já si totiž osobně myslím, že osmička zas až tak zlá nebyla.

Je ovšem pravdou, že je zde k vidění pohromadě tolik nesmyslů, až se mi místy protáčely panenky. Již úvodní Jasonovo „probuzení“ bylo hodně zvláštní, ale to jsem ještě netušil, že náš oblíbený zabiják byl po posledním souboji s Tinou zřejmě obdařen teleportací, kterou zde rád a dost často využíval během pronásledování svých obětí. Čímž samozřejmě hodně utrpěla důvěryhodnost některých situací a hlavně vám to za krátký čas začne lézt pěkně na nervy. V lese u kempu se to ještě dalo překousnout, ale když hodinu sledujete jeho procházení lodí (kde si toho dvoumetrového hovada nikdo téměř za celou dobu nevšimne) a pak následně jeho návštěvu Manhattanu – kde rovněž nikoho jeho přítomnost nezajímá (samozřejmě kromě jeho obětí a bandičky pankáčů, kterým zničí rádio), je to už dost na pováženou.

Nicméně slova jako logika a reálnost – ty jsou pro celou sérii Pátku 13 naprosto bezpředmětná. Tady šlo stejně vždycky hlavně o co největší počet mrtvých, brutálnost jejich mordů, výkřiky hrůzy a bolesti, no a v tomto ohledu nezklamala ani osmička. Já si prostě nemůžu pomoct, ale i v tomto případě jsem byl prostě spokojený. Jason zabíjel vším, co mu přišlo pod ruky a občas použil třeba jen své pěsti (fight na střeše byl hodně dobrý, zvláště pak finální rána…). Co mě však sralo nejvíc, byla mladá podoba Jasona, která se ve filmu objevila hned několikrát. Zřejmě Rob Hedden nedával moc pozor, nebo ani neviděl první díly, když ani neví, jak Jason jako děcko vypadal. Osmička tak sice není žádná pecka, ale pořád je to pro mě ještě snesitelný průměr. Oproti tomu, co přišlo v následujících dílech.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat