0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 4. 2018

Freddy vs. Jason (2003)


Dvě legendy hororového žánru se postaví proti sobě. Co víc si může divák přát…


Freddy Krueger, postrach všech dětí je již nějaký čas uvězněn v pekle a začíná se nudit. Strašně rád by zase strašil ty mladé a dospívající fakany v jejich snech a živil se jejich strachem, ale dnešní děti na něj jaksi zapomněli. A tak se mu v hlavně zrodí ďábelský plán, jak se opět vrátit na vrchol. Dopomoci mu k tomu má další legendární zabiják a tím není nikdo jiný než Jason Voorhees. Freddy je totiž moc slabý a potřebuje nabrat sílu – jenže jak, když se ho už nikdo nebojí? Vezme na sebe podobu Jasonovy matky Pamely a přesvědčí ho, aby se vydal rovnou z pekla do Springwoodu, pozabíjel pár teenagerů a opět v nich probudil hrůzu a děs. Jistě si všichni rychle na Freddyho vzpomenou…Jason se ihned pustí do práce, vždyť zabíjení mu jde ze všeho nejlépe. Vytipoval si pohlednou dívku Lori a její kamarády a kamarádky a několik z nich skončí pod ostřím jeho mačety. Lori i ostatní začnou pátrat v minulosti městečka a skutečně narazí na stopu, vedoucí ke jménu Freddy Krueger. Jenže zabiják, který je pronásleduje, vypadá úplně jinak? Kdo to je?  Odpovědi na tuto otázku i smutnou historii Springwoodu jim zodpoví Lorin bývalý přítel Will a jeho kamarád Mark, kteří právě uprchli z psychiatrického ústavu. To už však v patách mají oba legendární vrahy. Jason svůj úkol totiž splnil, ale jen tak se vrátit do pekla rozhodně nehodlá. Miluje zabíjení a živých obětí je všude kolem něj fůra. To se však samozřejmě nelíbí Freddymu, který je chce mít všechny pro sebe. A tak se mezi oběma schyluje k finální bitvě…



Režie: Ronny Yu

Rok výroby: 2003
Délka: 97 min
Země: USA / Kanada / Itálie

Hrají:
Robert Englund...(Freddy Krueger)
Ken Kirzinger...(Jason Voorhees)
Monica Keena...(Lori Campbell)
Jason Ritter...(Will Rollins)
Kelly Rowland...(Kia Waterson)
Brendan Fletcher...(Mark Davis)
Katharine Isabelle...(Gibb)
Lochlyn Munro...(Scott Stubbs)
...a další


Na tento film jsem se těšil doslova jako malé děcko. Freddy byl můj oblíbenec už od dětství a Jason rovněž patřil mezi legendární filmové vrahy, takže jejich souboj tváří tvář jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. Po nedávném zhlédnutí celých sérií (jak Nočních můr, tak i Pátků 13) jsem samozřejmě neměl svého jasného favorita, ale tak trošku jsem nadržoval Freddymu. Ne nadarmo jsem ho kdysi v jedné anketě označil za svého nejoblíbenější zápornou (hororovou) postavu. No a Ronny Yu se svého úkolu zhostil dle mého opravdu dobře. Jeho výtvor byl každopádně lepší než některé díly Nočních můr i Pátků 13. Úplný TOP to sice není, ale já si tento kousek užil dosyta.

Oba pánové se pustili do brutální zábavy, tak jak jim to bylo vlastní. Freddy se sice držel ze začátku dost v pozadí a probíhající děj dochucoval svými výbornými hláškami a smyslem pro černý humor, ale za to Jason přesně naplnil má očekávání – hotová mašina na zabíjení. Brutalita jednotlivých mordů se postupně zvyšovala, počet přeživších zmenšoval a atmosféra postupně houstla – a tak to mám přesně nejraději. Když navíc nechybí i trocha té nahoty a šibeničních situací, tak si prostě nemůžu moc stěžovat. Je sice pravda, že některé efekty i momenty byli trochu přehnané (viz scéna, kdy Freddy hází s Jasonem o zeď ve svém světě), ale i to se dalo odpustit.

Nejsladší odměnou se nám totiž stal samotný závěr a finální souboj obou zabijáků. A to nejen po trikové stránce. Ani zde totiž nechyběl „černý humor“ či brutalita a jak Freddy, tak i Jason ze sebe dostali to nejlepší (nebo lépe řečeno ze svého protivníka). Jejich bitka mě doslova pohltila a já si jí neskutečně užíval. Nezbývá mi než smeknout před režisérem i oběma pány (Robert Englund - Ken Kirzinger), kteří z toho udělali nezapomenutelný zážitek pro všechny fandy. Takže já si prostě nemůžu pomoci, ale musím tomu dát nadprůměrné hodnocení. Klidně bych si dal i další pokračování…

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat