0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2018

Signs (2002)


Mel Gibson ztratil víru v Boha, za to ale najde podivné kruhy v kukuřici…


Bývalý reverend Graham Hess žije společně se svým mladším bratrem Merrillem a dvěma dětmi Morganem a Bo na farmě obklopené kukuřičnými lány nedaleko městečka Doylestown v Pennsylvanii. Před časem přišel při tragické autonehodě o manželku a od té doby ztratil svou víru v Boha. Tím však jeho problémy neskončili, protože se neustále vnitřně užírá a svou špatnou náladu přenáší i na své děti, které mu ledasco vyčítají. Jednoho rána však v polích nalezne záhadné obrazce a od té chvíle začnou všichni členové rodiny slyšet podivné zvuky, kolem jejich farmy. Z televize se navíc dozví, že se tyto podivné obrazce objevují po celém světě. Jde snad o nemístný žert nějaké organizované skupiny, která chce lidi jen vystrašit, nebo Zemi čeká mimozemská invaze? Během následujících dní se však začnou všechna zvířata chovat podivně a někteří lidé zmizí, nebo dokonce umírají na záhadnou chorobu. Graham je odhodlán ochránit svou rodinu stůj co stůj, ale je skutečně připraven na to, co ho čeká?...



Český název: Znamení

Režie: M. Night Shyamalan
Rok výroby: 2002
Délka: 106 min
Země: USA

Hrají:
Mel Gibson...(reverend Graham Hess)
Joaquin Phoenix...(Merrill Hess)
Rory Culkin...(Morgan Hess)
Abigail Breslin...(Bo Hess)
M. Night Shyamalan...(Ray Reddy)
...a další


Tento film viděli snad už všichni kolem, jen já pořád nic. Proč? Důvod je jednoduchý. Kromě zombie mám totiž již řadu let vypěstovanou averzi i na filmy / seriály, které se točí okolo UFO. Scifi kousky s nejrůznějšími vesmírnými monstry mi nějak zvlášť nevadí, protože jsou to jen tvůrčí výmysly a dokážu se u nich i pobavit, ale zelení mužíčci…no fuj. Jak jsem však během sledování zjistil, tak se zde díkybohu (a to jsem nevěřící) mimozemšťani mockrát neobjeví, což bylo jen a jen dobře. Ty záběry z televize jsem ještě přešel bez povšimnutí, ale do prdele ten finální fight v baráku. Co to bylo za digitální hnus.

Naštěstí téměř po celou dobu sledujeme jakousi variaci na rodinné drama s mysteriózním nádechem, kterému jak jinak kraloval Mel Gibson. Nebýt jeho, tak se mohl jít M. Night Shyamalan leda tak koupat k tomu jezeru. Zápletka jako taková nebyla zlá, mělo to opravdu zajímavou atmosféru (zvláště pak v prostřední části filmu), kdy se pracuje jen s náznaky a diváckou představivostí. Za to dávám plusové body. Je ovšem fakt, že některé pasáže jsou zas na druhou stranu zbytečně natahovány a trochu jsem se u nich nudil.

Dokážu však pochopit, že si tolik lidí tento film oblíbilo. Jen to prostě není můj šálek čaje. Určitě bylo zajímavé sledovat psychické rozpoložení naší rodinky a jejich řešení problémů, víry a soudržnosti, ale Shyamalan to vždycky „rozdělal“ a už „nedodělal“, takže mám spíš podezření, že se jen snažil oddalovat nevyhnutelné – čímž byl opravdu nepodařený závěr. Sorry, ale tohle se prostě jen těžko rozdýchává. To už to měli raději nechat bez toho „bubáka“ a udělali by mnohem lépe.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat