0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 2. 2015

Humanoids from the Deep (1980)


Biologické pokusy s rybími a žabími hormony se vymknou kontrole a vzniknou z nich pěkně krvelačná monstra, které ze všeho nejvíc zajímají ženské a rozmnožování.

Malá rybářská vesnička Noyo v Kalifornii, nezažívá zrovna poklidné chvíle. Většinu obyvatel, kteří se živí rybolovem, trápí stále se zmenšující úlovky a na klidu jim nepřidává ani fakt, že se zde má otevřít konzervárna. Časté hádky jsou však jen prkotinou, protože se všichni budou muset vypořádat s mnohem větším problémem. Jednoho večera je brutálně zabito několik psů, následně něco zaútočí na jeden z rybářských člunů a ztratí se pár lidí. Propuká panika a všichni se obviňují navzájem. Nikdo z nich nemá ani tušení, že při tajných pokusech se manipulovalo s rybími a žabími hormony a následkem toho vznikla jakási forma mutantů, kteří se neustále vyvíjejí a člověk pro ně začal znamenat vážnou hrozbu, kterou je potřeba eliminovat…



Český název: Děs přichází z hlubin
Režie: Barbara Peeters
Rok výroby: 1980
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Doug McClure…(Jim Hill)
Ann Turkel…(Dr. Susan Drake)
Vic Morrow…(Hank Slattery)
Anthony Pena…(Johnny Eagle)
Cindy Weintraub…(Carol Hill)
Denise Galik…(Linda Beale)
…a další

Ač mnozí tento film nemusí, mě se toto klasické osmdesátkové béčko plné laciných efektů líbilo. Prsty v něm měl jak jinak Roger Corman, který měl prsty v produkci a tak mi bylo už dopředu jasné, že tohle budu muset brát dost s rezervou a nemýlil jsem se. Hlavní doménou jsou zde zelení mutanti (tedy hlavně jejich srandovní kostýmy), nahá děvčata, druhořadé efekty a černý humor. Tvůrcům se vše podařilo namixovat takovým způsobem, že jsem se u toho bavil po celou dobu trvání filmu a vůbec mi v tom nepřekážela nízká úroveň veškerých aspektů. Ba spíše naopak. 



No vážně nevím, jestli z hlubin přišel zrovna „DĚS“, ale zábava určitě. Tvůrci se sice snažili, aby vše vypadalo co možná nejakčněji, ale místy se jim to moc nedařilo. Úvod navnadí hudebním doprovodem, který nás doprovází společně s kamerou a záběry na podvodní život ala JAWS, ale žraloka se tu přátelé nedočkáme. Místo toho se na scéně objeví zelení „gumáci“, kteří rádi trhají končetiny, znásilňují mladé holky (no dalo by se je nazvat i jako kazišuky), srandovně se kymácejí ze strany na stranu a jejich potomci přicházejí na svět jako mladí Vetřelci. Atmosféra však vůbec nebyla špatná a to hlavně propojením komedie a hororu.


Humanoids from the Deep je dle mého názoru celkem nedoceněným filmem, který není vůbec špatný. Stupňující se tempo příběhu a závěrečný masakr určitě stojí za pozornost. Navíc ani herecké výkony nejsou vyloženě strašné. Ano, některé situace sice vypadají trapně, ale mě přišlo, že tvůrci chtěli diváky hlavně pobavit a to se jim v mém případě povedlo. Navíc se film dočkal i televizního remaku, který se natočil v roce 1996. Takže v konečném součtu všech pro a proti, to vidím na pěkný průměr.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat