0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 2. 2015

Reykjavik Whale Watching Massacre (2009)


Islandští velrybáři si občas zpříjemňují chvíle masakrováním nebohých turistů.

Pro Annette nezačal den zrovna nejlépe. Nejprve se večer pořádně opila a následujícího rána málem zaspala odjezd výletní lodi. Doslova na poslední chvíli se dostala na její palubu, aby nezmeškala pozorování velryb. Kdyby však tušila, co jí dnešního dne čeká, tak by tolik nespěchala. Společně s několika dalšími turisty se stane svědkem nehody, při níž opilý pasažér smrtelně zraní kapitána lodi. Jeho pomocník zazmatkuje a ujede pryč, nechávajíc ostatní napospas moři. Naštěstí jsou zachráněni jedním velrybářem, který je odveze na svou loď. Nikdo z nich však nemá ani tušení, že se právě dostali do spárů tříčlenné rodiny psychopatů. Ti ihned rozpoutají krvavý masakr a na širém moři propukne zoufalý boj o holý život.



Český název: Rejkjavík
Režie: Júlíus Kemp
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Island

Hrají:
Pihla Viitala…(Annette)
Miranda Hennessy…(Marie-Anne)
Terence Anderson…(Leon)
Nae…(Endo)
Helgi Björnsson…(Tryggvi)
Stefán Jónsson…(Siggi)
…a další

Tak už i Islanďané se rozhodli natočit slasher, ale do jaké míry se jim podařilo prorazit tou záplavou konkurence? No popravdě moc ne. Film není vyloženě špatný, má i několik slibných momentů, ale dle mého názoru velmi brzy upadne v zapomnění. Scénář se neopírá o žádnou pořádnou originální myšlenku a tak nám nezbývá než obdivovat onu „mrazivost“, která nás provází napříč celým filmem. Bohužel tady se však bavíme o prostředí, nikoliv o atmosféře. Navíc se tvůrci snažili do děje až moc protlačit i množství humorných scén (nebo lépe řečeno černého humoru), které se ovšem dost často míjely účinkem. Režisér prostě nedokázal zcela využít všech kladných prvků, které se mu tady nabízeli.



Především pak se mi hodně líbila charakteristika jednotlivých postav, která byla opravdu pestrobarevná. Bohužel tady se s ní pracovalo jen v první polovině filmu. Než se rozpoutal masakr na velrybářské lodi, dočká se divák několika humorných situací a samozřejmě nesmí chybět ani ten takzvaný „černý humor“. Já si tyto chvíle opravdu užíval a fungovalo to i poté, co psychopatická rodinka začala naše hrdiny postupně vybíjet. Jenže zhruba v poslední třetině se to zlomilo a nastala chvíle pro žánrové „klišé“ a nedotažené scény. Přišlo mi, jakoby tvůrci solidně rozpracovali své myšlenky, ale následně se zasekli a nevěděli si rady jak dál. Našla se tu celá řada momentů (viz maják, kosatka), kdy místo aby se začalo stupňovat napětí, tak všechno uťal střih a divákovi zůstali oči pro pláč a spousta otazníků v hlavě. To samé závěr s Japonkou byl nedotažený do konce.


Reykjavík se sice snaží vypadat tvrdě, ale do dokonalosti má hodně daleko. Některé mordy jsou určitě zajímavé, zvláště pak harpunování, ale najde se zde i spousta momentů, které sráží celkovou úroveň na samou hranici průměru a možná až podprůměru. Buranský nádech sice potěší, ale těch záporů tu bylo na můj vkus až příliš mnoho. Zvláště když tu všechno fungovalo jen napůl a nic nebylo dotažené do konce. Bohužel musím říct, že tento film byl sice pro mne vítaným zpestřením, ale doporučovat jej nikomu nebudu. Režisér Kemp by se měl propříště pořádně zamyslet, vychytat všechny ty mouchy a možná se od něj někdy dočkáme lepší podívané.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat