0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 2. 2015

Omega Man, The (1971)


Na posledního žijícího člověka čeká ve zpustošených ulicích New Yorku spousta nástrah.

Zemi postihla smrtící epidemie, která zahubila většinu lidské populace. Ti, kteří přežili se „změnili“ v monstra nesnášející denní světlo. Lidskost a myšlení v nich sice zůstaly, ale nyní se snaží zničit všechnu moderní technologii, která zapříčinila jejich neštěstí. Vytvořili společenství nazvané „RODINA“. Jejich nepřítelem je poslední normální člověk doktor Neville, který se osamocen projíždí zpustošeným New Yorkem hledajíc protilék, který by zachránil lidstvo. 



Režie: Boris Sagal
Rok výroby: 1971
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Charlton Heston…(Neville)
Anthony Zerbe…(Matthias)
Rosalind Cash…(Lisa)
Paul Koslo…(Dutch)
Eric Laneuville…(Richie)
…a další

Je to už dávno, co jsem viděl film I Am Legend (2007) s Willem Smithem. Stejnojmennou knihu od Richarda Mathesona jsem nikdy nečetl, stejně jako jsem dosud neviděl původní film The Last Man on Earth z roku 1964. Takže nemůžu moc srovnávat. I Am Legend se mi však docela líbilo a tak jsem chtěl dát šanci i jejímu předchůdci. Tentokrát jde však spíše o čistokrevné scifi, ze kterého hororová atmosféra moc cítit nebyla. Tím však nechci říci, že by šlo o vyloženě špatný film. Jen mi tu chyběly zombie - (jenž jinak vůbec nemusím), které zde byly nahrazeny lidmi v kápích s moukou na ksichtu. A to vážně moc velká výhra nebyla. 



Navíc jsem se cítil lehce ochuzen i pořádnou atmosféru, která mnohdy doslova stagnovala. Náznaky napětí tu fungovali snad jen ve chvílích, kdy vědec musel bojovat se společenstvím. I tak šlo spíše o přehlídku akčních scén, které však trpěly nedostatkem důvtipu. Bohužel musím souhlasit i s tvrzením, že zvolená hudba filmu spíše ublížila, nežli by jej pozvedla na výší úroveň. Největší problém jsem však měl s důvěryhodností postapokalyptického světa. Tvůrcům se moc nepodařilo zakrýt všechny nedostatky, kterých tu byla spousta. Již v úvodní projížďce lze spatřit normální provoz na silnici (dálnici) za hlavním hrdinou, či chodící lidé.


Ani samotný scénář se pak nevyvaroval zbytečným chybám a hlavně mi přišlo, že množství scén – situací bylo nedotažených do konce, či naprosto zbytečných. I ten samotný závěr rozhodně nepatřil mezi vydařené. Podobně bych se mohl vyjádřit i k dialogům. Přišlo mi, jakoby tu místy všichni kecali naprosto o hovně a děj kvůli tomu začal stagnovat.  Hodně lidí však kritizuje Charltona Hestona za špatný výkon, ale s tím si dovolím nesouhlasit. On jediný si tu totiž nevedl zas až tak špatně. Tedy v rámci možností, které mu scénárista dovolil. The Omega Man není vyloženě špatným scifi filmem, ale jeho kvalitu sráží spousta negativních věcí, které se prostě nedají přehlédnout. Bohužel mu musím dát s přivřením jednoho oka čistý průměr.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat