0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(01) Evil One, The (Posedlá, Lynn Beachová)

Dobře si rozmyslete, jaké si v duchu přejete přání!!! Mohou se totiž opravdu splnit.


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1991
Studio dobré nálady- nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1992; 133 stránek
Český překlad: Daniela Richterová
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 001

Úvod

Na začátek bych chtěl říct, že po domluvě se Sharkamellitou jsem se pustil také do některých čísel této edice. Tímto jí nechci překážet v její vlastní tvorbě a vždycky s ní projednávám chystaný příspěvek dopředu. Vlastním kompletní sbírku edice Stopy hrůzy, tudíž můžu říct, že každá z nich má své osobité kouzlo a některé díly patří mezi nejlepší hororové příběhy, které znám.

Hlavní postavy

Monika Caseová, Kim Harrisová, Mrs. Danitaová, Bridget Morganová.

Děj

Monika Caseová přijíždí do Údolí přízraků, kde právě nastupuje na Chilleenskou internátní školu. Tato škola má velice podivnou a tajemnou minulost. Kdysi zde žila rodina Chilleenů, kteří patřili mezi první osadníky. Od té doby jejich rodinu stíhalo jedno neštěstí za druhým. Jednoho osudného dne za záhadných okolností začala budova hořet a celá rodina zemřela. Budova se opravila a začala se využívat jako škola. Monika se ubytuje v přiděleném pokoji a ze začátku se zdá, že všechno bude v nejlepším pořádku. Dokonce si zde najde i kamarádku Kim, která ji provede celou školou a poví jí různé pověry a povídačky o minulosti tohoto místa i mrtvé rodiny. Jednoho večera najde Monika v tajné zásuvce překrásnou starobylou panenku se zlatavým řetízkem, na kterém je napsáno ,,Všechna tvá přání‘‘. Pohodové dny však brzy skončí. Monika se dostává do křížku se školní oblíbenkyní Bridget, která vidí v nové spolužačce velkou konkurenci a začne jí dělat naschvály. Navíc začíná mít Monika velice podivné sny a vidiny, ve kterých vidí ducha malé dívky, který se jí jakoby snažil něco říct. Stane se však ještě něco podivnějšího. V jejím okolí se začnou dít nehody, které se náramně podobají tomu, co si Monika v duchu doopravdy přeje. Že by za to mohla ona sama a její přání se nějakým záhadným způsobem doopravdy vyplní? Nebo to má co do činění s duchem dívky a panenkou? Melisa se rozhodne této záhadě přijít na kloub dřív, než se stane doopravdy něco hodně zlého.

Hodnocení

Příběh je od začátku vyprávěn tak, aby se čtenáři dozvěděli co možná nejvíce informací o Monice, samotné historii školy a tajemné rodině Chilleenů. Někdy až příliš detailně a nezáživně, takže v některých pasážích se trochu nudíte. Ovšem na druhou stranu se tyto místa snaží překrýt mnohem zajímavější děj, který se točí okolo nalezení panenky a následných zjevení ducha. Tady se autorka dopustila menšího kopírování z několika známějších filmů, které jistě nepřehlédnete. Bohužel musím říct, že tato kniha patří do těch slabších dílů, protože zas až tolik záhadných či strašidelných věcí se v ní neděje. No možná slabší povahy to trochu vystraší, ale ti větrem ošlehaní čtenáři si můžou říct, že už četli mnohem zajímavější díla. Autorka mohla jistě více přitlačit na pilu a místo dokonalého popisu místa a mezilidských vztahů, více zapracovat na temnějších situacích a zvýšit počet mrtvých.

Verdikt

Na závěr bych chtěl podotknout, že pokud hledáte knížku, která je nabitá pořádným dech beroucím dějem, při kterém vaše mozkové buňky budou pracovat na plné obrátky (Kdo může být ten tajemný vrah? Jak zemře tato postava?), tak tuto knížku vám nedoporučuji. Chcete-li si však počíst příjemnou odpočinkovou duchařinu, tak knížka Posedlá je tím pravým.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat