0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 11. 2011

Graboid

Dávejte si pozor na to, jaký hluk vydáváte!



Dvojice režisérů S. S. Wilson a Brent Maddock natočila čtyřdílnou ságu o podzemních červech, kteří napadají nic netušící lidi. V každém tomto díle se vystřídala řada známých herců. Větších úspěchů se však dočkal jen první díl, který získal řadu ocenění.



Městečko Perfection v Nevadské poušti se stalo útočištěm nejen hrstky obyvatel, kteří si zde žijí poklidný život, ale i něčeho co žije v podzemí. Graboidi jsou velcí červi. Jejich tělo je jedna velká tělesná schránka naplněná oranžovým slizem. Z tlamy jim vylézají čtyři velké a mrštné jazyky, které svou oběť polapí a snaží se stáhnout pod zem, kde na ně čeká nedočkavá tlama. Jsou velice citliví na jakýkoliv zvuk a hluk ať už z generátorů, televize, nebo lidských kroků. Pod zemí se pohybují obrovskou rychlostí a jejich oběti je spatří teprve, až se pod nimi rozevře zem a pohltí je. To už je, ale bohužel pozdě.

Během našeho putování všemi díly nakoukneme do Mexika, kde Graboidi řádí na nalezištích ropy. Ve třetím pokračování se stal z městečka Perfection zábavný park, který sice ze začátku vydělává peníze, ale Graboidi se rozhodnou vylézt po jedenácti rocích opět na povrch a rozsévat všude kolem smrt. No a nakonec nakoukneme pod pokličku jejich historie a vrátíme se ve čtverce na úplný začátek do doby, kdy se ještě proháněli Nevadskou pouští kovbojové a nebyly žádné auta ani vrtulníky.

Scénáristé samozřejmě zapracovali i na samotném vzhledu Graboidů. Nespokojili se jen tak s něčím a hned začali přicházet s dokonalejšími zabijáky. Ve dvojce máme možnost vidět potomky původních Graboidů – chodící Shriekery. Dvounohé bestie, které jsou mnohem chytřejší než jejich předci a dokáží perfektně koordinovat své útoky. Tohle ovšem nebylo všechno a v trojce našim milým Graboidům narostly křídla. Změnili se tak v pomyslné draky oblohy a ani vrtulník pro ně nebyl rovnocenným soupeřem. Naštěstí v posledním díle se vrátili k původní myšlence.

Podobné příšerky jsme mohli vidět i v seriálu Herkules, kdy se s nimi utkal Kevin Sorbo. Graboidi jsou pro mě skvělými nestvůrami a sága Tremors (Chvění) patří k tomu nejlepšímu co mi hororová scéna mohla nabídnout (první díl).

Žádné komentáře:

Okomentovat