0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 11. 2011

AM1200 (2008)

Jeden z nejlepších krátkometrážních filmů všech dob. Sam zpronevěří peníze své firmy a vydává se na útěk. Po cestě však zabloudí a ocitne se před záhadnou rozhlasovou stanicí AM1200. Tím však jeho problémy teprve začínají a on prožije svou nejhorší noční můru.

Sam Larson zpronevěří peníze své firmy a dovede svého šéfa k sebevraždě. Poté urychleně nasedne do auta a ujíždí co možná nejdále. Pokaždé když uvidí projíždět policejní vůz, dostane málem infarkt, ale to ještě netuší, co ho potká večer. Všechno začalo tím, že několikrát špatně odbočil a dostal se mimo určenou trasu. Na rádiu naladí stanici AM1200, kde se z éteru ozývá pobožný mužský hlas, který se postupně změní v tísňové volání o pomoc. S příchodem tmy začne Sam lehce panikařit a to zapříčiní, že se mu pokazí auto. Uprostřed noci se mu rozhoří jiskřička naděje, když mezi stromy uvidí světlo. To pochází z rozhlasové stanice AM1200. Jakmile Sam vkročí do této špinavé a na první pohled opuštěné budovy, je jeho osud zpečetěn. Pokud měl do této chvíle obyčejný strach, tak teď prožije nevýslovnou hrůzu, protože tohle místo je vstupenkou do pekla.

Režie: David Prior
Rok výroby: 2008
Délka: 39 min
Země: USA

Hrají:
Eric Lange ... (Sam Larson)
John Billingsley ... (Jonah Henry)
Ray Wise ... (Harry Jones)
Stephanie Venditto ... (Helen)
Phil Trask Jr. ... (Paul)
... a další

Nepříliš známý krátkometrážní snímek z dílny režiséra a scénáristy Davida Priora vstoupil do veřejného podvědomí na H.P. Lovecraftově filmovém festivalu. Tento spisovatel se stal Priorovým vzorem a svůj snímek vytvořil na jeho počest (tedy lépe řečeno se nechal inspirovat jeho výtvory). Získal první místo za nejlepší krátkometrážní snímek na mezinárodním filmovém festivalu, který se konal na Rhode Island. Další ocenění si odnesl ze Shockerfestu.

Jeho největší sílou je vytvořená jiskřící atmosféra, která má mysteriózní nádech říznutý psychologickým nátlakem na diváku mysl. Snímek v němž se příliš nemluví stojí především na zvukových a vizuálních efektech, které jsou na velice slušné úrovni. Přitom když se podíváme na obsazení filmového štábu, tak tam žádné známější jméno k vidění není. Navíc si David Prior dělal většinu práce sám, takže jde vidět, že je to velice šikovný chlapík. Pokud bude v tomto nasazeném trendu pokračovat a začne se věnovat celovečerním filmům, tak se máme určitě na co těšit. Myslím si, že tento pán v klidu shrábne do kapsy většinu svých kolegů a jeho díla by mohli být výrazným oživením nejen hororového žánru.

Začátek snímku vás možná moc bavit nebude, přesto je zde k vidění za pomoci flashbacků pár záběrů proč vlastně Sam ujíždí a jaké měl jeho čin následky. Jenže již od této chvíle začíná mít snímek ty správné grády, když uvidíme co dokáže udělat s člověkem jeho černé svědomí. Záběry ze silnice jsou pak delikatesou pro milovníky nechutných momentek. Vše podstatné se však začne odehrávat s příchodem tmy. Snad každý řidič mi potvrdí, že ve tmě a zvláště na bočních silnicích je mizerné označení a tak není divu, že se dá špatně odbočit. Shodou okolností, nebo veden nějakou vyšší mocí se náš hrdina dostane až k opuštěné budově rozhlasové stanici uprostřed lesa. Je však opravdu opuštěná? Nechci se moc rozepisovat co všechno vás v této budově čeká, ale věřte, že tvůrci za pomoci zvukových a světelných efektů rozjedou opravdu psycho jízdu plnou nečekaných situací, jenž slabším povahám můžou přivodit infarkt. Vaše oči, ale i srdeční tep dostanou opravdovou transfúzi hororové atmosféry, která vás doslova pohltí. Navíc nás čeká opravdu povedený závěr, který se zcela nese v Lovecraftových stopách. Genialita a lehká úchylnost nezná mezí.

Mimo jiné je zde k vidění několik známých tváří jako například John Billingsley, který byl jasně nejlepším článkem tohoto kraťasu a výrazně pozvedl jeho kvalitu. Především pak díky skvělé mimice obličeje a jeho bláznivého vzhledu. Zdatně mu však konkuroval i jeho kolega Eric Lange, především pak v úplném závěru. Příjemným zpestřením byla i přítomnost Raye Wiseho, který se zde však příliš neohřeje.

Tenhle krátkometrážní kousek patří zcela jistě k nejlepším jaké jsem zatím měl možnost vidět. Doslova mě uchvátil především samotný děj, ale i přístup režiséra, který si většinu věcí na něm udělal sám. Skvělá atmosféra dostala grády především díky zvukovým a speciálním efektům, jenž patří k opravdové extratřídě. Vřele vám doporučuji se na tohle podívat.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat