0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Addams Family Values (1993)

Morbidní rodinka je zpět a s ní i další dávka černého humoru!

V rodině Addamsových došlo k radostné události. Tedy jak pro koho. Morticii a Gomezovi se narodil malý synek a oba rodičové z něj mají obrovskou radost. Tu už s nimi však nesdílí obě starší děti, které svého nového sourozence z celé duše nenávidí a pokusí se jej několikrát neúspěšně zabít. I strýček Fester právě prožívá velice šťastné období, protože se zamiloval až po uši do nové chůvy Debbie, která je velice atraktivní a jak se zdá, ani on jí není lhostejný. Jenže právě příchod této ženy do jejich rodiny způsobí brzy obrovské pozdvižení. Plánuje se svatba, Wednesday a Pugsley jsou posláni proti své vůli na letní tábor, Fester se stále více vzdaluje ostatním Addamsům a jeho nastávající skrývá děsivé tajemství. Lehce morbidní rodinka si však se vším dokáže vždycky poradit s velkou grácií, o čemž se už brzy přesvědčíte.


Český název: Addamsova rodina 2
Režie: Barry Sonnenfeld
Rok výroby: 1993
Délka: 94 min.
Země: USA

Hrají:
Anjelica Huston ... (Morticia Addams)
Raul Julia ... (Gomez Addams)
Christopher Lloyd ... (Fester Addams)
Christina Ricci ... (Wednesday Addams)
Jimmy Workman ... (Pugsley Addams)
Joan Cusack ... (Debbie Jellinsky)
... a další

Ani se tomu nechtělo věřit, že by po dvou letech mohlo vzniknout další pokračování téhle povedené rodinky, které by bylo stejně kvalitní jako předchozí díl. Jenže režisér Barry Sonnenfeld ukázal, že patří mezi velice zkušené ve svém oboru, opět se obklopil stejnou partou jako předtím a nabídl tak divákům další lukrativní podívanou. Děj i scénář opět obsahuje spoustu černého humoru, výborných hlášek i vynikajících hereckých výkonů. Podobně jako tomu bylo i v prvním díle, tak zde se příběh pomalu rozvíjí, ale zde se více prolínají navzájem související pasáže, kdy se naše milá rodinka rozdělí do různých lokalit a věřte, že pokud je doteď znalo jen nejbližší okolí, tak teď už o nich ví všichni.

O tom, že Gomez a Morticia tvoří téměř dokonalý manželský pár jsme se mohli přesvědčit již minule, proto není divu, že do toho opět praštili a nyní se jim narodil již třetí potomek. Jeho cesta na svět se však neobešla bez komplikací, ale nakonec se přece jenom klučina narodil. To však netušil, že jeho dva starší sourozenci s ním mají kruté plány a budou se ho neustále zkoušet zabít. Dle rodinné tradice totiž musí jedno ze starších dětí zemřít! Skutečnost, nebo jen fáma? Nám to může být celkem jedno, ale díky tomu se dočkáme několika velice humorných chvilek, okořeněných peprným černým nábojem. Především Wednesday je velice vynalézavá dívka bez špetky svědomí, a proto jí nedělá žádný problém ubližovat svým bratrům. To Pugsley se k ní tentokrát dobrovolně přidává hlavně proto, že se konečně sestřina pozornost odvrátila od něj samotného. Obě děti nám ukáží, že jejich představivost způsobovat bolest nezná mezí. Mimo jiné se v této části filmu dočkáme i několika nezapomenutelných hlášek typu: ‘‘ Chcete narkózu? Já ne, ale zeptejte se dětí… ‘‘, nebo při vybírání nové chůvy : ‘‘ Kde se schovává to miminko? A která část? ‘‘

Jak sami brzy uvidíte, tak výběr nové chůvy byl sice zajímavý ze strany atraktivity herečky Joan Cusack, ale Addamsova rodina brzy pozná, že tahle milá dívenka je ve skutečnosti pěkně prohnaná mrcha. Debbie alias černá vdova má ráda movité pány a strýček Fester je přece volný, že? Navíc Fester je ještě panic, což asi nikoho nepřekvapí, ale poněkud zajímavější je, jak se brzy obrátí ke své rodině zády. Tahle pasáž mě moc nebavila, přestože i v této části filmu byla docela zábava, ale já se zde i mírně nudil. Pokud tedy nepočítám fakt, že Debbie rozhodně nemá většinou v plánu žít se svým chotěm moc dlouho a připraví si pro něj několik překvapení…

Mnohem lepší je odjezd Wednesday a Pugsleyho na letní tábor, který vede šílená manželská dvojice Grangerových. Jedná se o docela netradiční tábor, kdy i samotní vedoucí dělají obrovské rozdíly mezi jednotlivými dětmi, ale přesto se s nimi pokoušejí hrát nejrůznější společenské hry. Bohužel se jim moc nedaří udržet mladé Addamsovic ratolesti na uzdě a především bezcitná Wednesday je zde hlavní atrakcí. To, že tato dívenka nezná slitovaní a je zcela bezcitná, jsme se měli možnost přesvědčit již několikrát, ale zde se dočkáme totální destrukce morbidní zábavy a především špičkového výkonu Christiny Ricci, která zde dostala mnohem více prostoru a opět dokázala, že byla vynikající herečkou již v útlém věku. Je však nutno podotknout, že i tato dívenka zůstane docela dost poznamenána svým pobytem v táboře. Ono se ani není moc čemu divit, když nějaký čas trávíte mezi dementními vedoucími i namachrovanými dětmi. Bylo potřeba jim utnout tipec a scénář umožnil divákům prožít několik velice peprných chvilek.

Atmosféra filmu i jeho celková kvalita jsou tedy alespoň v mých očích stejně kvalitní jako v předchozím díle. Podobně jsem se cítil i při poslechu hudebního doprovodu, který měl pod svou taktovkou opět Marc Shaiman. Tentokrát si vzal na pomoc i několik známějších, ale i zcela neznámých interpretů, kteří se podíleli na vytvoření soundtracku pro tento film. Bohužel jsme se zde nedočkali podobné pecky a choreografie jako při tančení Mamushky, ale i tak to byl určitě příjemný poslech. Pokud tedy nevynechám žhavý tanec manželů Addamskových, kteří to pořádně rozjeli na parketu. Tahle scéna byla hodně dobrá, ale neměla takový šmrnc jako výše zmíněný tanec z předchozího filmu.


Zde menší přehled skladeb, které vyšli v soundtracku:

"It's Your Thing", (H-Town) – 3:59
"Be Thankful for What You Got", (Portrait) – 4:37
"Express Yourself", (Roger a Fu-Schnickens) – 5:31
"Whatcha See Is Whatcha Get", (RuPaul) – 4:50
"Family Affair", (Shabba Ranks, Patra, Terri & Monica)– 4:29
"Night People", (Brian McKnight) – 4:29
"Supernatural Thing", (Charles & Eddie) – 4:35
"Do Your Thing (Love On)", (R. Kelly a Mad Cobra) – 4:35
"Do It Any Way You Wanna (It's on You)", (Guru)– 4:28
"May You Always Drink Bizarre", (P.M. Dawn)– 3:23
"Addams Family (Whoomp!)", (Tag Team) – 3:50

Herecké výkony všech zúčastněných si udržely stejný lesk a šmrnc, ale všechny je tentokrát jasně převálcovala právě Christina Ricci. Především i díky její roli jsem si tuhle herečku docela zamiloval a nedám na ní dopustit. Tahle drobná dívenka má talent už od narození a jejím obsazením si režisér Sonnenfeld hodně navýšil kredit a úspěšnost obou svých filmů. Film se dokonce dočkal i jedné nominace na Oscara a mnoha dalších na nejrůznějších prestižních filmových festivalech.

Oba díly Addams Family jsou jasným důkazem, že kvalita prvního a druhého dílu nemusí být vždy propastná a diváci si v obou snímcích můžou naplno užívat míchaný koktejl černého humoru, výborných hlášek a morbidní zábavy.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat