0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2011

13B: Fear Has a New Address (2009)

Nikdy si nekupujte byt s číslem 13!
Stavební inženýr Manohar si společně se svým bratrem vezmou půjčku, aby své rodině zajistili pohodlné bývaní. Nastěhují se do velkého domu a jejich hnízdečkem se stane byt číslo 13B. Jenže zanedlouho se kolem Manohara začnou dít divné věci. Jako by se mu smůla přilepila na paty. Ke všemu se stanou všechny ženy v domácnosti doslova posedlé novým televizním seriálem, který vždy začíná v 13.00 na kanále 13. Ze začátku je nechápe a má jim za zlé, že pořád jen vysedávají u televize, ale když náhodou shlédne jeden díl zjistí, že postavy z televize prožívají autentické momenty jako on sám. Vše co se odehraje na obrazovce se zanedlouho skutečně stane. Zpočátku má sice jisté pochyby, ale když začne jít do tuhého a jeho žena málem zemře je mu jasné, že byt ovládají nadpřirozené síly. Se vším se svěří svému známému inspektorovi Shivovi a společně začnou pátrat po tvůrcích podivné telenovely. K jejich zděšení však zjistí, že žádný takový pořad neexistuje. Vše musí mít nějakou spojitost s bytem 13B a jeho minulostí. Krůček po krůčku začnou odkrývat děsivé tajemství, které bylo ukryto 30 dlouhých let.

Režie: Vikram K. Kumar
Rok výroby: 2009
Délka: 138 min
Země: Indie
Alternativní název: Yavarum Nalam

Hrají:
Madhavan ... (Manohar)
Neetu Chandra ... (Priya)
Poonam Dhillon ... (Sushma)
Murli Sharma ... (Inspektor Shiva)
Sachin Khedekar ... (Dr. Shinde)
... další
Indie už vyprodukovala během řady let něco přes stovku hororových filmů, ale jen málokterý z nich se dostal až k nám. Já sám jich mám doma asi něco kolem dvaceti – třiceti, ale tohle je teprve moje třetí zkušenost, kterou jsem nedávno absolvoval. Tato země se totiž ve svých snímcích docela liší od ostatních asijských hororových "velmocí" a ne vždy se jejich příběhy divákům líbí. Jejich zvláštní pojetí a především způsob prezentace je mnohdy velice kritizován, stejně jako kopírování zahraničních filmů. Tentokrát jsem však byl opravdu hodně překvapený, a to nejen délkou filmu, ale především zápletkou samotnou.
Samozřejmě nemůžu tvrdit, že bych se zde nenudil, protože některé pasáže a především samotný začátek jsou takřka o ničem a slouží pouze jako takzvaná zdržovačka rozjeté atmosféry. Místy to vzdáleně připomínalo asijskou telenovelu, a to nemám na mysli tu, co zde uvidíme v TV. Spořádaná rodinka neustále řeší samé kraviny, ženy působí uřvaným dojem, muži jsou zase příliš nevýrazní a jediné co vám přijde zvláštní, je výtah, jenž nechce milého Manohara povozit a divná fotka v mobilu. Zhruba po třiceti minutách jsem chtěl film odpískat a vypnout, ale jsem nakonec rád, že jsem to neudělal. Následně se totiž začala odkrývat skutečná podstata filmu a postupné poodkrývání příběhu místy skutečně dokáže vytvořit hodně solidní atmosféru, která se mi vryla do paměti.
Polo romantický úvod totiž konečně nahradí mysteriózní prostřední část, která se později přemění v čistokrevnou duchařinou říznutou troškou toho krimi. Chipsy a tyčinky rozhodně budeme potřebovat i nadále, protože zbytečné natahování nebude chybět ani zde. Tyto místa jsou vyplněna dlouhými shoty (představami) hlavního hrdiny, které mají divákům zobrazit indické pojetí nehasnoucí lásky, ale i obav ze ztráty nejbližšího. Kdykoliv se totiž tvůrci pokusí lehce přitvrdit, je to jen opravdu malý záchvěv a hororová atmosféra se brzy opět vytratí do ztracena. Když se však do celé věci připlete i inspektor Shiva, nastává skutečný obrat k lepším zítřkům. V tu chvíli totiž poznáme pravou příčinu toho, co se odehrává v 13B a chloupky na těle se začnou pomalu, ale jistě zvedat. Ani zde si však neodpustím trošku rýpnout do tvůrců, protože vše prozrazující flashback je dle mého názoru zbytečně dlouhý a tak trošku pokazil finální rozuzlení. To se zde totiž poněkud netradičně na asijské filmy příliš nekoná. Tedy lépe řečeno není příliš zajímavě natočeno a divák si už stejně udělal o pár minut dříve sám obrázek o tom, jak to celé dopadne.
Herecké výkony jsou zde rozdílné jako noc a den. Zatímco někteří herci podali slušné – průměrné výkony, tak zbytek byl opravdu hrozný. I to se zřejmě promítlo na nepříliš velké oblibě celého filmu. Jak jsem již poznamenal výše, tak mi přišla nepřiměřená i zbytečná délka filmu, ale to je věc vkusu. Docela mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že se v blízké době chystá americký remake tohoto filmu. Nevím jestli to má být pro Indy poklona a nebo spíše pohroma. Každopádně tento kousek za shlédnutí stojí. Především pak skvělý hudební doprovod a kamera zaslouží uznání.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat