0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2011

13Hrs (2010)

Nemohla si vybrat horší čas na návštěvu své rodiny, která žije uprostřed hlubokých lesů. Ve stejnou dobu se totiž jejich dům stane terčem krvelačné bestie, která touží po čerstvém lidském mase.
Sarah se po dlouhé době rozhodne navštívit své rodiče a bratry, kteří žijí sami uprostřed lesů. Svůj návrat si však nemohla hůře načasovat. Nejenom že její matka odjela na několik dní pryč, ale něco zlověstného visí ve vzduchu. Zatímco její tři bratři a několik kamarádů pořádají mejdan ve stodole, vnikne do jejich domu krvelačná bestie, která má nezkrotnou touhu zabíjet. Poté co se teenageři rozhodnou pokračovat v opíjení se v domě, naleznou svého nevlastního otce v kaluži krve a roztrhaného na kusy. Propuká panika, která vyvrcholí hromadným úprkem na půdu před podivným tvorem, který touží po lidském mase. Sarah společně s ostatními musejí rychle vymyslet plán, jak z domu utéct dřív, než je nezvaný host dostane jednoho po druhém.

Režie: Jonathan Glendening
Rok výroby: 2010
Délka: 90 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Isabella Calthorpe ... (Sarah Tyler)
Peter Gadiot ... (Stephen)
Joshua Bowman ... (Doug Walker)
Gemma Atkinson ... (Emily)
Antony De Liseo ... (Luke)
... a další

Docela jsem se těšil na další dávku britského umění, které čas od času opravdu stojí za pozornost, ale zde jsem dost narazil. Začátek snímku mi totiž hodně připomínal nepříliš oblíbené americké komedie, které mi poslední dobou lezou krkem. Sledujeme mladou dívku, která z velkoměsta přijíždí po delší době navštívit svou rodinu, žijící na samotě uprostřed hlubokých lesů. Její příjezd má však tak trochu trpkou příchuť, protože s nimi moc nevychází. Její tři dospívající bratři jí nemůžou přijít na jméno a neustále si z ní utahují stejně jako jejich kamarádi. V těchto chvílích tak máme šanci vidět a hlavně slyšet jen spoustu trapných hlášek a suchého humoru. Ani náznak po nějaké hororové atmosféře či napětí, které by jsme v hororovém filmu očekávali. Teprve později nám podivné chování psa napoví, že se možná blýská na lepší časy.
Tvůrci nám konečně nabídnou nějaké to zlepšení a ve vzduchu je skutečně cítit mírná změna. Vše začne vypnutím elektriky a celý dům se ponoří do tmy. Postavy se tak chodbami procházejí jen za pomoci světla z baterek a zapalovačů. Když se před námi objeví zmasakrované tělo jejich nevlastního otce je jasné, že děj konečně nabral jiné obrátky. Ve chvíli kdy se na scéně zjeví podivné stvoření, které je zahalenou tmou a jsou z něj pouze vidět jeho obrysy nastává panika, která má však jen za následek hromadný úprk na půdu domu. Tam však bude mít šanci jen opět vyslechnout kupu nesmyslných dialogů. Přestože hned v zápětí následuje další vražda, tak si jí divák moc neužije.
Vše je totiž natočeno z pohledu bestie, která za pomoci červeného filtru a pár skřeků rozsápá mimo záběr svou oběť. K naší smůle i většina ostatních úmrtí vypadá úplně stejně a to je i hlavní příčina, proč u mě tento kousek moc neuspěl. Přesto nelze tvůrcům odepřít snahu diváka alespoň trošku navnadit několika honičkami, které tak dali alespoň na okamžik zapomenout na množící se nudné pasáže. K dobru však musím přičíst fakt, že skutečná podoba onoho tvora je nám prozrazena až v samém závěru filmu. O to větší bylo mé překvapení když jsem zjistil, že se jedná o vlkodlačí film. Do té doby jsem měl za to, že jde o další kousek s nějakým zmutovaným zvířetem. Ledacos tomu sice nasvědčovalo, ale po menším draku z minulé noci jsem tomu moc nevěnoval pozornost.
Samotná proměna se však docela liší od všech svých bratříčků a ne zrovna v nejlepší podobě. Zřejmě i vzhledem k nepříliš velkému rozpočtu si tvůrci netroufli k detailním záběrům a tak se musíme spokojit pouze z rostoucími drápy a menší proměnou obličeje. Nečekejte zde však žádné zázraky, jde o velice průměrnou záležitost. I ta mě však potom všem docela potěšila stejně jako černý humor, který se zde místy objevil. Oproti tomu herecké výkony patří mezi ty slabší záležitosti a kromě hlavní hrdinky mě nikdo moc nezaujal. Zřejmě i díky tomu jsem se nevýslovně těšil až bude konečně konec.
V konečném hodnocení zůstal film hodně za mým očekáváním a proto mu nemůžu dát ani průměrné hodnocení. Už se ani moc nedivím, proč se tento kousek dočkal tak malé přízně u diváků. Nicméně označovat ho odpadem si opravdu netroufám, protože je zde skutečně k vidění několik velice zajímavých momentů a myslím si, že rozhodně nejde o žádnou ztrátu času.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat