0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Arang (2006)

Solný dům skrývá děsivé tajemství z minulosti, které nyní pomalu vyplouvá napovrch.
Policistka So-young je povolána k podivné vraždě muže, jehož ohořelé tělo bylo nalezeno v jinak neporušeném bytě. Zde se také seznamuje se svým novým parťákem Hyun-kinem. Případ se stává pro oba opravdu tvrdým oříškem, protože kromě podivného emailu o Solném domě nenajdou žádnou jinou stopu. Když však během následujících dní zemře několik dalších mužů, začnou oba detektivové pomalu skládat střípky záhady pěkně dohromady. Všichni muži totiž měli společnou minulost. Jak se zdá, všechno má nějakou spojitost s jistou dívkou, která záhadně zmizela před devíti roky. Mstí se snad její duch, nebo za tím stojí někdo, kdo se snaží zjistit, kam se dívka poděla?

Režie: Sang-hoon Ahn
Rok výroby: 2006
Délka: 97 min
Země: Jižní Korea

Hrají:
Yun-ah Song
Ok-bin Kim
So-yeong Choo
Won-jung Jeong
Hae-in Kim
Dong-Wook Lee
...a další

Ještě zhruba před rokem bych na asijskou distribuci nedal dopustit a pomalu každý její film jsem vychvaloval do nebes. Dnes už tomu tak není a pomalu jí potlačuji do pozadí Španělé a Seveřané. Díky přibývajícím filmům v mé filmotéce mám nyní mnohem větší přehled a nelze si nevšimnout velké podobnosti mezi většinou filmů pocházejících z Japonska, Jižní Korea, Hong Kongu a jiných. Ve většině z nich figurují tmavovlasé dívky, které vylézají napovrch z nejrůznějších míst a na své oběti útočí za pomoci televizí, počítačů, nočních můr atd. většina z filmů je na to samé brzo a jen málokterý z nich přijde s něčím novým. Najdou se však i takové, jenž se můžou opírat o různé asijské legendy a tento není výjimkou.
I o dívce Arang koluje 400 let stará legenda. Mladá dívka byla údajně znásilněná a následně zabitá. Místní soudce však nikdy nepotrestal viníky a tak později zemřel nejen on, ale i hříšníci za velice podivných okolností. Duch dívky se rozhodl vykonat pomstu sám, díky své obrovské nenávisti a touze po odplatě. Nový soudce jenž přijel do oné vesnice, se rozhodl duchu pomoci, aby konečně dostála klidu. Říká se, že když nalezl její mrtvé tělo, to nebylo vůbec ve stádiu rozkladu, protože bylo pořád plné již zmíněné nenávisti.
Ani v této duchařině nesmí chybět detektivní zápletka a popravdě, právě ona je asi tím nejzajímavějším prvkem v celém filmu. Postupné poodhalování pozadí celého příběhu sice není bůhvíjak šokující, ale nemůžu říci, že by jste to čekali po první půlhodině. Děj měl docela svižné tempo, které až na pár zadrhnutí dokázalo vytvořit přijatelnou atmosféru. Dočkáme se zde i několika pokusů diváka vylekat, ale na mě to moc nepůsobilo. Správnou volbou byla vyčkávací metoda, kdy tvůrci nechtěli zbytečně brzy ukázat svou černovlasou krásku v celé své parádě. Když už k tomu však došlo, tak jsem jaksi necítil onu mrazivost, kterou jsem kdysi pociťoval při sledování Kruhu či Nenávisti.
Mnohem přijatelnější bylo tvůrčí vyobrazení, toho co se skutečně odehrálo v Solném domě. Docela důvěryhodné flashbacky určitě stojí za povšimnutí a finální rozuzlení rovněž tak. Navíc i minulost policistky So-young skrývá několik tajemství, se kterými se s námi postupně podělí. Arang jako celek určitě stojí za shlédnutí, ovšem nesmíte od toho příliš mnoho očekávat. Pokud máte rádi horory říznuté detektivkou, tak tohle by mohla být ta správná volba. Celý film je docela vyvážený a myslím si, že lehce nadprůměrné hodnocení si určitě zaslouží.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat