0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 11. 2011

Against The Dark (2009)

Zemi zasáhla epidemie, která proměnila většinu lidstva v krvelačné zrůdy lačnící po čerstvé krvi. Jen hrstka lovců se jim dokáže postavit a zachránit zbytek přeživších.

Zemi zachvátí smrtící epidemie, proti které neexistuje žádná protilátka. Většina lidí se změnila v krvežíznivé monstra toužících zakousnout se do teplého lidského masa. Ti co se ještě nenakazili, se ukrývají v opuštěných budovách, nebo ve vojenských táborech. Vojáci se snaží města rozdělit do jednotlivých sektorů, které postupně ‘‘očišťují‘‘ od všech nakažených. Pomocnou ruku přidalo i několik speciálně vycvičených skupin žoldáků, kteří se nazývají Lovci a ti se vydávají do těch nejnebezpečnějších sektorů na vlastní pěst a snaží se zachránit všechny přeživší zdravé obyvatele a zároveň zabít co největší počet nepřátel. Jednu takovou skupinu vede lovec Tao, který se se svou jednotkou vydává vyčistit místní nemocnici. V jejím okolí je hlášen největší počet nepřátel, ale zároveň je zde možný i výskyt zdravých lidí, kteří v ní našli bezpečný úkryt. Armáda je však rozhodnuta podniknout na tuto část města letecký nálet a tak má skupina lovců jen velmi málo času. Nejen pro ně, ale i pro hrstku přeživších, tak začíná souboj s časem, ale i obrovskou přesilou hladových zombie.


Český název: Poslední noc
Režie: Richard Crudo
Rok výroby: 2009
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Steven Seagal ... (Tao)
Tanoai Reed ... (Tagart)
Jenna Harrison ... (Dorothy)
Linden Ashby ... (Cross)
Skye Bennett ... (Charlotte)
...a další

Sláva Stevena Seagala začíná pomalu uvadat stejně jako kvalita snímků, ve kterých se tento mistr bojových umění poslední dobou objevuje. Tatam je jeho štíhlá postava, ladnost pohybů i přerážení a praskání kostí. Steve pomalu směřuje do důchodu a tak rád přijímá jakékoliv nabídky, aby se mu snad podařil novodobý comeback, ve který věří už asi jen on sám. Tentokrát s radostí kývl na nabídku začínajícího režiséra Richarda Cruda a nepříliš průbojného scénáristy Mathewa Klicksteina, který se pokusil natočit rádoby novodobého upířího/zombie bijce lovce Taa. Nepříliš originální zápletka se opírá o základy takových filmů jako jsou Blade či Resident Evil, ale moc se mu to nepodařilo. Dalším základním kamenem tohoto filmu má být záhadná epidemie, která promění většinu obyvatel v tvory lačnící po krvi. Kolik podobných filmů jsme do dnešního dne už viděli? Já myslím že několik desítek a věřte, že většina z nich je mnohem lepší než tohle veledílo.

Většina děje se odehrává ve velkém nemocničním komplexu, ve kterém se ukrývá hrstka zdravých lidí, kteří se navzájem moc neznají. Nyní musí jít nedůvěra stranou a společným úsilím se musí pokusit nalézt cestu ven. Musí překonat spoustu překážek a mimo jiné i zástupy nakažených. Ti se proměnili v jakýsi novodobý mezistupeň mezi zombie a upírem. Jsou neuvěřitelně rychlí, mluví, dokonce jsou i značně inteligentní a přesto nedokáží potlačit svou nenasytnost. Některým stačí ochutnat pouze lidskou krev i v malém množství, jiní si potřebují urvat pořádný kus masa. Zdravé jedince považují za škodnou, kterou je potřeba odstranit z cesty, aby mohli ovládnout celý svět. Pokud čekáte bůhvíjak skvělou podívanou, tak jste ovšem na velkém omylu. Některé masky se tvůrcům opravdu povedly a ‘‘nemrtví‘‘ můžou u někoho vzbuzovat i náznaky hrůzy, ale jinak je to docela bída. Většina z nich má totiž jen zbarvené ústa umělou krví a moc jako zombie nevypadají. Nereálné chování nakažených vzbuzuje spíš záchvaty smíchu a jejich sprint a chvaty dělají problémy i obtloustlému lovci. I když většinou jen chodili od budovy k budově, všechno pozabíjeli a šli zas o dům dál. Za chvíli se z toho stal takový stereotyp.

Na rozdíl od jiných filmů zde však Steven Seagal nehraje hlavní roli. Ta zde vlastně snad ani neexistuje. Za celý film se objeví dohromady asi necelou půlhodinu, což je na jednu stranu jen dobře. Kouzlo jeho chvatů i charisma jsou už dávno v tahu. Už žádné nátělníky a uplé trička, ale schovávaná za černý plášť a do osobního kontaktu s protivníky už raději moc nejde. Všechno se snaží vyřešit za pomocí své ostré čepele a nábojů. Po ruce má navíc i několik pomocníků, kteří většinu dřiny splní za něj, takže se ani moc nezapotí. Podle mě mu moc hororový žánr nesedí a raději by do něho už neměl lozit. Ať pěkně zůstane u svých agentů a pouličních policistů, kteří lámou ruce na potkání a snad se mu ještě někdy podaří oprášit zašlou slávu.

Cokoliv se poslední dobou natočí v Rumunsku, tak za moc nestojí. Nevím jestli je to tím, že si tohle prostředí vybírají jen amatérští režiséři bez špetky představivosti a kreativity, nebo je tahle země prostě doopravdy zakletá. Přitom místní prostředí nabízí tolik možností jak uspokojit i náročného diváka, ale většinou se dočkáme jen dalšího zklamání. Až na několik světlejších okamžiků se po celou dobu budeme docela nudit. Je to hlavně zapříčiněno i tím, že akční scény jsou udělány zřejmě pro diváky mladších patnácti let, kteří ještě věří na superhrdiny. Ti odrostlejší už mají podobných vrtochů dost. V akčním hororu má být k vidění pořádná akce, atmosféra musí jiskřit a krev stříkat na všechny strany a ne se dívat na nevydařenou parodii na zombii filmy s tlupou superrychlých a velice inteligentních stvůr, jejichž make-up za moc nestojí a stupidní chování všech postav. Pro mne osobně je tenhle film dost velkým zklamáním. Je to jen obyčejné podprůměrné béčko, které stačí vidět jen jednou.

Hodnocení:
Dávám hodně slabých 40% za mého oblíbeného Stevena, některé masky a těch pár scén, které stojí za to vidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat