0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Addiction, The (1995)

Filozofická upířina, ve které nejvíckrát uslyšíte větu: Řekni abych šla!

Studentka filozofie Kathleen je jednoho večera na ulici přepadena neznámou ženou, která ji kousne do krku. Od té doby má divné sny, změní své chování a začíná cítit neodolatelnou touhu po lidské krvi. Postupně jí začne podléhat a v ulicích New Yorku hledá své první oběti. Brzy začne útočit i na blízké přátelé, její lidská podstata se začne pomalu vytrácet a do popředí se protlačí ta upírská. Až jednoho dne potká jiného upíra Peinu, který dokáže svou touhu po krvi zcela ovládat a pokusí se Kathleen pomoci. Záleží jen na ní, jestli je dostatečně silná, aby v sobě udržela zbytky lidskosti, nebo zcela propadne zlu jenž ji ovládá.

Český název: Závislost
Režie: Abel Ferrara
Rok výroby: 1995
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Lili Taylor ... (Kathleen Conklin)
Christopher Walken ... (Peina)
Annabella Sciorra ... (Casanova)
Edie Falco ... (Jean)
Paul Calderon ... (Professor)
...a další

Režisér Abel Ferrara nepatří mezi nejznámější, ale natočil již několik velice zajímavých filmů, které se dočkaly slušné divácké pozornosti. Patří mezi ně například akční film Gladiator (1986), krimi Bad Lieutenant (1992), kokainové mysteriózní drama New Rose Hotel (1998), nebo kontroverzní drama Mary (2005). Tento režisér svými nezávislými filmy přidělal vrásky nejednomu filmovému kritikovi i divákům, ale některé jeho díla byla oceněna či nominována dokonce i na cenu Zlatý Lev, nebo Zlatý Medvěd. Film Závislost si vedl podobně, protože získal několik filmových nominací a dokonce i pár ocenění.

Tento nezávislý filozofický snímek se snaží poukázat na podobnost způsobu života narkomanů a upírů. Co mají tyto dvě skupiny společného? Je tím závislost! Tuto vlastnost má spousta lidí na celém světě. Existuje mnoho druhů závislosti a je velmi těžké se jí zbavit. Počínaje závislosti na drogách, alkoholu, hracích automatech a dalších. My máme například závislost na hororových filmech (tedy alespoň většina z nás), takže by jsme si měli dávat velký pozor a nenapodobovat co v nich vidíme! Tento snímek však diváky rozdělí na několik skupin. Objevuje se v něm spousta filozofických dialogů, a hlubokomyslných debat, které mohou hodně nudit a uspávat. Ne každého tohle bude bavit, protože v hororovém filmu čekáme něco docela jiného. Dalším mínusem je nepříliš barvitá atmosféra, která dokáže v divákovi rozproudit krev. Ve většině filmu toho totiž není příliš mnoho k vidění, protože upíří kousnutí zas až tolik zábavy nepřinese. Není nic vidět, jen slyšíme mlaskání. Teprve upíří párty na konci to trošku rozjede, jenže ani zde toho zas až tolik neuvidíme a pouze přihlížíme řádění nadržených upírů a řev jejich obětí.

Nejvíce musím asi pochválit výběr hudby, která se mi líbila a byla příjemným doplňkem jinak nudných scén. Občas se stalo, že jsem úplně přestal vnímat jednotlivé rozhovory a užíval jsem si jen její poslech. Také bych chtěl upozornit na kamerové snímání, které dodalo celému příběhu nádech autentičnosti a bylo vidět, že za ní nestojí žádný začátečník. Horší už to bylo s hereckými výkony jednotlivých aktérů. Kromě hlavní herecké dvojice podali všichni slabé a průměrné výkony.

Nejznámějším hercem je bezesporu Christopher Walken, který se zde bohužel moc neohřál a nemohl naplno ukázat svůj herecký talent. Dostal žalostně málo prostoru a byl spíše jen reklamním tahem producentů, aby přilákal více diváků. Tím pádem vše připadlo na bedra herečky Lili Taylor, která mě v určitých momentech velmi mile překvapila a dokázala pozvednout celkovou kvalitu filmu. Ostatní herci už nestojí moc za zmínku, protože jejich výkony byly místy tragické.

Tento film je milníkem upířích filmů, protože v něm mnoho hororových scén k vidění není a spíše než hrůzou na vás zaútočí svými filozofickými dialogy. Místy se zde ovšem našlo několik velmi trefných hlášek jako třeba ,,tvůj dech smrdí jako sračky‘‘. Bohužel mě film na víc jak 50% nezaujal. Celý film se totiž snaží pouze zodpovědět otázku: Je člověk natolik silný, aby se vzepřel Zlu, které ho ovládá? Na to si musíte odpovědět sami, ale mnohdy je to zatraceně těžké.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat