0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Afghan Knights (2007)

Tahle záchranná mise bude nad jejich síly!

Pepper trpí nočními můrami od doby, kdy při jedné misi v Afghánistánu opustil svého přítele, který byl prohlášen za nezvěstného. Stala se z nej chodící troska a alkoholik. Jednoho dne jej navštíví starý parťák z armády Cooper a nabídne mu lákavý kšeft. Má sestavit svůj vlastní tým bývalých mariňáků a vydat se znovu do Afghánistánu, aby pomohl odtamtud přepravit přes hranice bohatého Amada. Pepper souhlasí ani tak z důvodu vidiny velkých peněz, ale hlavně proto, že se chce pokusit najít ztraceného Jonathana. Se svým týmem vyrazí do nepřátelského území, ale nikdo z nich netuší, proti čemu budou muset bojovat. Jeho noční můry se stanou skutečností a tentokrát proti nim nebudou stát jen smrtelníci, ale i jakási nadpřirozená síla proti které není obrany. Nastane tak neobyčejný boj o přežití a všichni brzy pochopí, že přijmout tuhle práci, byla přímá jízdenka do pekla.


Český název: Afghánistán
Režie: Allan Harmon
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Steve Bacic ... (Pepper)
Colin Lawrence ... (JT)
Chris Kramer ... (Jonathan)
Gary Stretch ... (Nash)
Michael Madsen ... (Cooper)
... a další

Tento snímek se řadí mezi akční-válečné horory, kterých moc není a tak mě každý film tohoto žánru potěší. Bohužel však mezi nimi najdete jen pár jedinců o kterých se dá říct, že patří mezi nadprůměrné filmy a o tomhle se to rozhodně říct nedá. Varováním pro všechny je už samotné hodnocení na internetu. Tvůrci se pokusili pomocí několika falešných či zkreslených informací navnadit diváky, kteří si následně Afghan Knights koupí. Oficiální text distributora je z poloviny naprosto mimo mísu a popisek patří nejspíš k úplně jinému filmu, protože to co je tam uvedeno jaksi nesouhlasí s tím co uvidíte ve filmu. Dalším lákadlem je uvedeno jméno herce Michaela Madsena jako hlavního herce, který si ve filmu ovšem střihne jen menší i když pro vývoj děje důležitou roli, ale moc ze svého umění nepředvede.

Začátek filmu se nese v duchu ryze válečného snímku, kdy uvidíme několik minut trvající přestřelku z minulosti a následně se přeneseme do současnosti, kde sledujeme dalšího alkoholika, který si léčí mindrák z války chlastem. Následuje verbování členů komanda, při kterém je k vidění několik směšných scén, které měli hlavně odlehčit přítomnou dosavadní nudu. Do této chvíle není k vidění nic co by mělo něco společného s hororem či hororovou atmosférou. Vše podstatné se začne odehrávat zhruba v polovině filmu, krátce poté co naši hrdinové zůstanou uvězněni v temné jeskyni. V tu chvíli se jako mávnutím proutku promění válečný film v trochu kostrbatou duchařinu. Tajemné síly, které ovládají tohle místo se moc dlouho schovávat nebudou a brzy se začne počet vojáků zmenšovat.

Nečekejte ovšem žádnou famózní jízdu plnou krve a brutálních záběrů. Většina vražedných scén je těsně před koncem utnuta střihem a divák tak zůstane nasuchu. Tenhle neduh mě tady strašně štval, protože polovina věcí nebyla dotažena do konce. Tvůrci se to pokusili těsně před koncem napravit a ukázali divákům pomocí několika flashbacků co se skutečně v jeskyni odehrávalo, ale tím si spíše přitížili, protože to absolutně nesouhlasilo s tím co divák viděl předtím. Tohle by se dalo ještě možná i překousnout, ale co už bylo příliš byl fakt, že samotná atmosféra celého filmu postrádala větší grády a divák se povětšinu času docela nudí. Dokonce i hudební doprovod pro mě ani neexistoval, protože těch pár melodií mi šlo jedním uchem tam a druhým zase ven. Poslední kapkou jsou podprůměrné herecké výkony většiny aktérů. Až na pár výjimek to byla docela katastrofa a utrpení.

Na Afghánistán se podívat dá, ale maximálně jednou za život. Nenašel jsem tady nic co bych musel vidět znovu. Pár světlejších chvilek tady je- to bezesporu, ale čekal jsem od toho mnohem víc. Nejvíce jsem trpěl u nelogických scén a nudné atmosféře. Jen by mě zajímalo, kolik se tvůrcům podařilo na tomhle vytřískat peněz.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat