0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 11. 2011

Abominable Snowman, The (1957)

Dobrodružná výprava po stopách Yetiho se promění v zoufalý boj s drsnou přírodou.

Anglický profesor Rollason společně se svou manželskou a přítelem odjeli do Himalájí, aby zde zkoumali místní vzácné rostliny. Útočiště našli v malém klášteře, kde pozorně poslouchá rady staršího Lhamy. Díky moudrosti tohoto muže, získává řadu cenných informací. To však není jediný důvod, proč sem profesor zavítal. Setkává se zde s tříčlennou americkou expedicí, kterou vede Tom Friend. Společně se chtějí vydat k vrcholům hor, aby zde chytili bájného Yetiho. Trochu skeptický Rollason sice v jeho existenci moc nevěří, ale pokud by se jim ho skutečně povedlo chytit, byl by to obrovský úspěch pro vědu jako takovou. Čtveřice mužů vyrazí na cestu v doprovodu průvodce Kusanga. Z počátku probíhá jejich dobrodružná cesta bez vážnějších problémů, ale se změnou počasí přichází i první krize. Mezi členy začnou narůstat konflikty, jejichž příčinou je rozdílnost jejich cílů. Friend a jeho muži totiž ve skutečnosti mají úplně jiné plány než Rollason, který nehodlá přistoupit na jejich hru. Zrádné hory a příchod Yetiho však zcela zamíchají osudy všech zúčastněných.


Režie: Val Guest
Rok výroby: 1957
Délka: 91.min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Cushing ... (Dr. John Rollason)
Forrest Tucker ... (Tom Friend)Robert Brown ... (Ed Shelley)
Michael Brill ... (Andrew McNee)
Maureen Connell ... (Helen Rollason)
... a další

Společnost Hammer Film Productions asi není potřeba moc dlouho představovat. Snad každý správný fanda viděl nějaký ten film z její produkce. Tentokrát se však děj nebude točit kolem Drákuly či Frankensteina, ale sněžného muže jak vám již napovídá samotný název. Samozřejmě ani zde nemůže chybět vynikající Peter Cushing, bez kterého by to snad ani nešlo. Tento film se však výrazně liší snad úplně ve všem, než jsme byli u snímků této společnosti zvyklí.

Dominantní postavení zde mají zasněžené hory, nejedná se však o slibované Himaláje. Film se totiž natáčel v Pyrenejích, ale i ty zcela postačily ke svému účelu. Začátek filmu navnadí především konzumenty inteligentních (odborných) rozhovorů, které mezi sebou vede mnich a anglický profesor. Celý snímek je založen na podobném podkladu a fanoušci čistokrevných hororů budou nejspíš docela zklamáni. Ačkoliv má jít o horor, jde spíše o jakési psychologické drama. Podle toho se i odvíjí většina děje a někteří diváci se můžou po čase začít i nudit. Na úkor akčnosti a hrůzostrašné atmosféry se totiž tvůrci zaměřili především na rozvíjení charakteristik jednotlivých postav.

Samotná postava Yetiho zde totiž hraje až druhé housle a ve filmu je jí věnován jen velmi malý prostor. Tento fakt se snažili tvůrci vynahradit již zmíněnou stísněnou atmosférou, kdy se nám jednotlivé postavy začnou vybarvovat. Vyčerpání, zima, hlad a strach totiž dokáží udělat své a zvláště tak daleko od civilizace. Když navíc nevidíte ani na krok, všude kolem sebe slyšíte svištění větru a podivné zvuky, moc vám to na hrdinství nepřidá.

Se závěrem filmu začne samozřejmě houstnout i atmosféra. Diváci se tak konečně dočkají i pohledu na samotného Yetiho, tedy spíše zpočátku na některé jeho části těla. Záměrem tvůrců bylo jeho poodhalování po kouskách, protože samotná maska zas až tak skvělá nebyla. Tvor však zde nebyl na prvním místě a tak se to na jeho vzhledu i projevilo. Svůj účel však ve filmu splnil a ke konci se dočkáme i nějakého toho překvapení. Nesmím ovšem opomenout ani fakt, že tento tvor nám zde není zobrazován jako největší agresor. Tím jsou samotní lidé, kteří pro něj znamenají mnohem větší nebezpečí, než on pro ně.

The Abominable Snowman je určitě zajímavou podívanou, ovšem ne pro každého. V žádném případě nejde o klasický monster film, ale spíše psychologickou hru mezi scénáristou a diváky. Ne každý však přistoupí na tuto hru. Asi nejvíc si tu přijdou na své milovníci drsné přírody, která mnohdy zvítězí nad lidmi – kteří se pasují na pány vesmíru. Zapomínají však na jeden důležitý fakt: pro člověka je nejnebezpečnější sám člověk!

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat