0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 11. 2011

Anamorph (2007)

Těla obětí používá k dokončení svých mistrovských děl.

Detektiv Stan Aubray neprožívá poslední roky svého života zrovna nejšťastněji. Před pár roky dopadl sériového vraha, který byl znám pod názvem Strýček Eddie. Tento vrah zabíjel své oběti velice promyšleným a brutálním způsobem, který mnohé fascinoval. Bohužel jeho poslední obětí byla mladá žena, která zemřela Stanovi v náručí a on od té doby podlehl depresím, výčitkám svědomí a stáhl se do ústraní. Od té doby byl jen nevýrazným členem policejního sboru. Vše se však již brzy změní. Společně se svým kolegou Carlem je povál k vraždě, která se stala v jednom hotelu. Vrah se zřejmě nechal inspirovat Eddiem a začne zabíjet své oběti ještě dokonalejším způsobem. Jde o takzvanou Anamorfózu, sestavování kusů těl, které napodobují tvar i vzhled různých obrazů si tvarů. Mrtví začnou přibývat a pokaždé nechá záhadný vrah nějakou stopu, která má Stana navést na jeho stopu. Jenže je vždy o krok napřed a policisty začíná dohánět k šílenství. Dokáže ho vůbec někdo zastavit? A jaký smysl mají jeho vraždy? Pokud vůbec nějaký.

Český název: Jiná perspektiva
Režie: Henry Miller
Rok výroby: 2007
Délka: 103 min
Země: USA

Hrají:
Willem Dafoe ... (Stan Aubray)
Scott Speedman ... (Carl Uffner)
Peter Stormare ... (Blair Collet)
Clea DuVall ... (Sandy Strickland)
Yul Vazquez ... (Jorge Ruiz)
... a další

Jde o první film režiséra Henryho Millera, který se pokouší jít ve stopách podobně laděných filmů, jako jsou Se7en a Resurrection. Tedy o film s detektivní zápletkou, kdy policisté musí dopadnout masového vraha, který své oběti zabíjí velmi zvláštní technikou a pokaždé se snaží svým "uměleckým výtvorem" přivést na stopu nepříliš chytré policisty. Tentokrát však tento zelenáč dost narazil. Tento snímek totiž postrádá pořádnou atmosféru, napětí i kvalitu děje.

Scénář sám osobě je dost děravý a přijdeme, že tvůrcům chyběla dostatečná inspirace, kterou použili pouze na scény s mrtvolami. Najde se zde hodně hluchých míst, které nám nic nového nepřinesou a jsou pouze zbytečným zdržováním od podstaty filmu. Největší chybou je, že když už konečně přijde zajímavá scéna, tak je velmi krátká a poté následuje opět nudná čtvrthodinka nesmyslného tlachání a spánek se začne hlasitě hlásit. Atmosféra filmu je velice vrtkavá, protože zde nenajdeme příliš brutálních záběrů či lekacích scén. Producenti na nás totiž vždy hned vybalí mrtvé tělo, které je nejprve možné vidět z dálky a poté se pomalu přibližuje. Než si ho však můžete pořádně prohlédnout, tak je střih a máte po zábavě. Dokonce i hudební vložka není moc dobře vybraná, tím pádem úroveň atmosféry opět o něco poklesl. Výběr hudby mi vůbec nesedl a po dlouhé době musím říct, že právě tento prvek byl jedním z nejhorších aspektů celého filmu.

Co se mi však hodně líbilo, bylo zobrazení mrtvých těl. I když byly vidět jen chvíli, tak musím říct, že si s tím docela pohráli. Barevné pozadí a celkový vzhled těchto scén mě dost nadchlo. Sice tohle umění moc neuznávám, ale musím říct, že to má určitý nádech dokonalosti. Zabít a naaranžovat kusy těl do podoby nakreslených obrazů si zaslouží mé uznání (tedy co se filmu týká). Když jsem uviděl některé tetovací návrhy, tak mě chytla slina. Sice žádné nemám, ale něco z toho by se mi líbilo.

Herecký výběr musím taky trochu pokárat. Protože kromě skvělého Willema Dafoea a Petera Stormareho se zde nenašel nikdo, kdo si zaslouží název herec (to se vztahuje pouze k titulkům u tohoto snímku). Oba pánové už ve světě filmového showbyznysu dokázali, že mají talent a dokáží diváky zaujmout svým přirozeným projevem a hereckým umem. Dafoe si zahrál například ve skandálním filmu Body of Evidence (1993) po boku Madonny. Vidět jste ho mohli také ve válečném dramatu Platoon (1986), hororech eXistenZ (1999), Shadow of the Vampire (2000) či American Psycho (2000).

Druhý jmenovaný diváky nejvíce zaujal v poslední době v seriálu Prison Break a filmech Insanitarium (2008) a 2001 Maniacs (2005). Na svém kontě má však již hezkou řádku rolí, ve kterých většinou ztvárnil drsňáky. Vidět jste ho mohli mimo jiné i v Jurském parku 2, The Brothers Grimm, Constantine.

Jde o průměrný krimi thriller s hororovým nádechem, který vás v určitých pasážích může hodně zaujmout, ale většina filmu se táhne v nudném duchu. Spousta nelogických a zbytečných scén vás může začít uspávat. To však nic nemění na tom, že pokud máte rádi filmy s podobnou tématikou nebo Willema Dafoea, nesmíte si nechat tento film ujít.

V traileru máte šanci vidět asi to nej z celého filmu!


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat