0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2015

Shadowzone (1990)


Experimenty se sny se vymknou kontrole a vědce začne ohrožovat pekelně „živé“ monstrum.

Kapitán Hickock dostane příkaz z NASA, aby se vydal objasnit úmrtí jednoho ze subjektů, do tajné laboratoře. Zdejší vědci provádí řadu experimentů s lidským spánkem. Brzy po jeho příjezdu se stane svědkem dalšího nepovedeného experimentu, během něhož nejen zemře testovaný muž, ale zároveň do laboratoře pronikne z paralelních sfér krvelačné monstrum. V objektu se ihned rozpoutá hotové peklo a šance na přežití je hodně mizivá.



Český název: Projekt Shadowzone
Režie: J. S. Cardone
Rok výroby: 1990
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
David Beecroft…(kapitán Hickock)
Louise Fletcher…(Dr. Erhardt)
Shawn Weatherly…(Dr. Kidwell)
James Hong…(Dr. Van Fleet)
Frederick Flynn…(Tommy Shivers)
…a další

Jde o další z řady laciných scifi hororů, kterých se v té době zrodila celá řada. To však neznamená, že by šlo o vyloženě špatný film. Cardone měl ovšem velké „štěstí“, že se produkce jeho výtvoru ujal Charles Band, jinak by to s ním možná dopadlo hodně špatně. Vzhledem k tomu, že k tomuto filmu musíme přistupovat dost s rezervou. Proti samotnému scénáři nemám moc námitek, ale přece jenom mi tu chyběla propracovanější atmosféra. Na můj vkus to bylo místy až moc zbrklé a bohužel se mi tentokrát ani moc nelíbilo samotné monstrum. Naštěstí jsem tu zas na druhou stranu našel jiné věci, které se stály určitě za pozornost. 



Jinak co se týká atmosféry, tak ta místy nebyla vůbec špatná, ale zaznamenal jsem v ní značné výkyvy. Kupříkladu onen rozsáhlý komplex nabízel celou škálu možností, jak vygradovat napětí do extrému. Jenomže tu hrál opět velkou roli nedostatek financí a tak při útocích monstra vždy zaúřadoval střih, nebo se kamera dívala jinam než by měla. Divák je tak značně ochuzen a musí se spokojit jen s cákanci krve, nebo výkřiky. Což ovšem ne každému bude vyhovovat. Jedno se však musí režisérovi nechat – ta opice bylo prostě BOŽÍ!!! V těch několika scénách co úřadovala, jsem si jí neskutečně užil.


Dále bych chtěl pochválit účast Shawn Weatherly. I já si ji ještě pamatuju z doby, kdy se proháněla v Pobřežní hlídce a tady si nevedla vůbec špatně. Přesto by neuškodila nějaká lechtivá scéna, v níž by figurovala, ale tak nemůžeme mít všechno. O nahotu se tak musela postarat Maureen Flaherty, jejíž přednosti si mužská část publika může prohlédnout hned několikrát. Ano je to ta žena ležící průhledném „modulu“. Nebylo by však od věci, kdyby se i samotné monstrum zapojilo do zvýšení kvality celého filmu. Bohužel jeho vzhled byl pro mě dost velkým překvapením, přestože z Bandovy továrny už vylezly kdejaké kreatury. Tohle patří mezi ty nejslabší. Nebylo ani hrůzu nahánějící, ani pěkně slizké či odporné, prostě nějaké. Shadowzone  tak s velkými obtížemi udrželo status průměrného kousku, ale byl by hřích mu dát méně.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat