0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 2. 2015

Ren she da zhan (1983)


Ochránci zvířat a převážně milovníci hadů by se tomuto asijskému filmu měli vyhnout velkým obloukem! Jeden z nejbrutálnějších „zvířecích“ hororů se může pochlubit největším počtem mrtvých hadů v historii.

Na Taiwanu hodlá jistý obchodník postavit honosný hotel, ale během stavby nastanou nečekané komplikace. Při kopání základů narazí dělníci na obrovské hnízdo hadů. Dostanou příkaz všechny nelítostně povraždit. Hotel je následně postaven a začnou se sjíždět první movití hosté. Jídlo, občerstvení a zábava – to vše si všichni hodlají užít do sytosti. Nikdo z nich nemá ani tušení, že stovky hadů pod „vedením“ obrovského hroznýše chystají nemilosrdnou pomstu. Během následujících minut se rozpoutá hotový masakr a to opravdu doslova. 



Režie: Chi Chang
Rok výroby: 1983
Délka: 82 min
Země: Hong Kong/ Taiwan
Alternativní název: Calamity of Snakes

Hrají:
Lei Chang
Chung-Lien Chou
Tung-min Huang
Yuen Kao
Ying Lee
… a další

Takto kontroverzní film jsem od Hong Kongu vážně nečekal. Ovšem nutno podotknout, že jakožto milovník zvířecích hororů jsem si jej docela užil. Režisér Chi Chang si však svým dílem zřejmě udělal dost nepřátel a to hlavně v Ochráncích zvířat. V asijských zemích je sice had považován za jednu s velkých pochoutek a nabízí se jak na tržištích, tak i v luxusních hotelech, ale tady se do jejich zabíjení pustili filmaři s opravdu velkou vervou a určitě to nebylo proto, aby si je později dali k večeři. Během natáčení skutečně zemřelo několik stovek těchto plazů a většina z nich opravdu nevybíravým způsobem. Souboje kobry s Mongoose byli asi těmi nejhumánnějšími. Jinak se tu hadi masakrovali doslova vším, co bylo po ruce. Od motyček, seker, katan, kamenů až po plamenomety a lopatu bagru. 



Nejúdernějším prvkem je však kromě zabíjení i celkově bizarní pojetí snímku. Nějakých okouzlujících hereckých výkonů se tu nedočkáme, ale za to musíme herce pochválit za jejich statečnost. Válet se v tom množství hadů, nechat je na sebe házet a vytrpět i množství skutečných uštknutí (i když jedových váčků asi byli hadi zbaveni) – to chtělo vážně pořádný kus odvahy. Horší už to byl v tom, že se z ponuré atmosféry dost často snažili přeskočit do akční kung-fu show. Souboj starého muže s hroznýšem ve stodole ještě ušel (v rámci možností), ale když ke konci začal kung-fu předvádět i sám had, tak to už bylo moc i na mou maličkost.


Ren she da zhan tak určitě není pro každého a ocení ho asi opravdu jen příznivci bizarní podívané. Na druhou stranu však dle mého patří mezi jedny z nejlepších hadích filmů vůbec. Nejen počtem mrtvých hadů, ale i lidí se mu žádný jiný rovnat nemůže. Asi budu vypadat jako blázen, ale já si ten film až na několik momentů užil. Možná to bylo tím, že jsem potřeboval zrovna v daný okamžik vidět něco tak ujetého, aby se mi zvedla nálada a to tento snímek do puntíku splnil. Nedivím se však, že jej moc lidí nezná, protože byl v mnoha zemích zakázán. Jak jinak hlavně kvůli svému drsnému obsahu.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat