0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2018

Cave, The (2005)


V jeskyních se dá najít spousta zajímavých věcí, mnohdy vám však v nich může jít hlavně o život…


Archeologové objeví hluboko v rumunských Karpatech zříceniny opatství ze 13. století. Během prací je nalezen vstup do jeskynního komplexu a na místo je povolán biolog doktor Nicolai, který je přesvědčen, že by se v hlubinách mohl nacházet dosud neobjevený ekosystém. I z tohoto důvodu je tedy najmuta skupina nejlepších amerických potápěčů, které vede Jack McAllister a jeho bratr Tyler. Ti mají po ruce nejen nejmodernější vybavení pro hlubinné ponory, ale i tým profesionálů, se kterými slavili úspěchy po celém světě. Společně s nimi se do jeskynního labyrintu vydává i doktor Nicolai, vědkyně Kathryn a kameraman Alex. Jejich dobrodružství však záhy dostává vážné trhliny, když během výbuchu při kterém zemře jeden ze členů výpravy, zůstanou ostatní uvězněni hluboko pod zemí. Jack se pokusí vzniklou paniku uklidnit a společně s ostatními začnou hledat jinou cestu na povrch, ale záhy jim dojde, že zde nejsou sami. V temnotě se skrývá něco děsivého, něco co dosud nikdo nespatřil, něco co jim začne usilovat o život…



Český název: Jeskyně

Režie: Bruce Hunt
Rok výroby: 2005
Délka: 97 min
Země: USA / Německo / Rumunsko

Hrají:
Cole Hauser...(Jack McAllister)
Eddie Cibrian...(Tyler McAllister)
Lena Headey...(Dr. Kathryn Jennings)
Morris Chestnut...(Top Buchanan)
Piper Perabo...(Charlie)
Daniel Dae Kim...(Alex Kim)
...a další


Jeskyně patří mezi skupinu filmů, které jsem dlouho míjel bez povšimnutí, přestože jsem jí měl ve své filmotéce už hodně dlouho. Mám rád filmy odehrávající se v podzemí, ale docela mě odrazovalo nízké hodnocení a fakt, že jí mnozí srovnávali v mým oblíbeným Pádem do tmy (filmem na který nedám dopustit a patří mezi moje nejoblíbenější). Dnes jsem se tedy konečně odhodlal to změnit a po náběhu závěrečných titulek, toho ani moc nelituji. Jeskyně je sice v konfrontaci se stejně starým Pádem do tmy skutečně horší po všech stránkách, ale vyložená katastrofa to rozhodně není. Navíc jsem tu narazil i na několik věcí, které se mi docela líbily a Lena Headey je jednou z nich.

Pro tuhle herečku mám jistou slabost a nemyslím si, že by ona nebo její kolegové podali špatné herecké výkony. Byli průměrné to ano, ale ne vyloženě špatné. On ostatně i samotný scénář není nikterak oslňující a dá se v něm najít spousta nelogických prvků, ale jen kvůli tomu nehodlám tento film pohřbít. V určitých pasážích jsem tu totiž narazil na docela povedenou atmosféru, občas jsem zaregistroval i několik pokusů o vytvoření „napětí“ a podvodní scény rovněž nebyly nejhorší.

Byla jen škoda, že si tvůrci nevystačili pouze s náznaky, ale naservírovali nám všechna ta monstra na stříbrném podnose – jelikož některé fáze (potvory) nebyly zrovna extra vydařené. To však nic nemění na tom, že dokud fungovala hra stínů a slabého osvícení scenérie, byl jsem docela spokojený. Horší už to bylo se všemi těmi zvraty, které měli obohatit příběh, z nich větší polovina byla s logikou dost na štíru a prostě nefungovali tak jak by měli. Při troše dobré vůle se to však dá přežít bez újmy na zdraví. Když tedy sečtu klady a zápory – vychází mi remíza. Chápu však, že tento film moc lidí neokouzlil.

Hodnocení:
Normálně bych dal asi 40%, ale za Lenu Headey ještě 10% přidám. 

Žádné komentáře:

Okomentovat