0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2018

Let Me In (2010)


Dva roky po uvedení švédského filmu Låt den rätte komma in, tu máme americký remake…


Dvanáctiletý Owen je neustále šikanován svými spolužáky a útěchu nenachází ani doma. Jeho rodiče se totiž zrovna rozvádějí a on žije jen s matkou. Chvíle útěchy nachází na dvorku za domem, kde si občas hraje. Dál se totiž neodváží. Vše se však změní příjezdem mladé dívky Abby a jejího opatrovníka Thomase. Chlapcovi se dívka líbí a tak s ní naváže přátelský kontakt. Od té chvíle jí nemůže dostat z hlavy, přestože Abby si od něj drží jistý odstup. Skrývá totiž děsivé tajemství. Ona je totiž upírkou, která ke svému přežití potřebuje lidskou krev. Zamilovaný Owen však odhalí její skutečnou identitu, přesto mu to nevadí a pouto mezi nimi začne sílit. Jenže je tu řada překážek, které se jim postaví do cesty. Mezi nimi i detektiv, který řeší sérii děsivých vražd, kterých za poslední dobu v jejich městečku rapidně přibylo…



Český název: Ať vejde ten pravý

Režie: Matt Reeves
Rok výroby: 2010
Délka: 116 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Kodi Smit-McPhee...(Owen)
Chloë Grace Moretz...(Abby)
Richard Jenkins...(Thomas)
Cara Buono...(matka)
Elias Koteas...(detektiv)
Dylan Minnette...(Kenny)
...a další


Do jisté míry jsem byl vždycky tak trochu „masochista“ a tak sotva jsem se dodíval na původní švédský kousek Låt den rätte komma in, pustil jsem se i do tohoto amerického remaku, abych mohl „začerstva“ porovnávat. Nejsem a nikdy nebudu velkým příznivcem remaků, ale tady jsem byl alespoň maličko překvapený. Matt Reeves totiž nehodlal jen bezhlavě okopírovat originální scénář, ale rozhodl se do svého filmu přinést i pár svých nápadů a změn (kostra příběhu samozřejmě zůstala stejná). Za což mu dávám pomyslný palec nahoru.

Ne vždy byla sice změna dobrou volbou, ale alespoň jsem nemusel sledovat okopírovanou scénu za scénou. Protože to bych u toho asi usnul. On mě totiž ani originál zrovna dvakrát neokouzlil a myslím si, že je zbytečně nadhodnocován. Dramatičnost a „zakázaná láska“ však zůstaly zachovány – jen se změnili jména hlavních postav a přibyl detektiv. Bohužel však i digitální efekty a scéna s hořící pacientkou v nemocnici už neměla takový šmrnc, jako tomu bylo u originálu. To samé v bleděmodrém by se dalo říci i o samotném závěru, který byl sice brutálnější, ale muselo to tak skutečně být?

Věřím však, že pokud budete sledovat tento film jako první, mohl by se vám i líbit. Není to vyloženě špatný film, má několik velice pěkných momentů a ani atmosféra není nejhorší. Pokud však budete porovnávat s originálem, tak ten byl přece jenom o kousek lepší. Otázkou však zůstává, zda bylo skutečně nezbytně nutné natočit tento remake, zvláště když oba filmy dělí jenom dva roky. Chloë Grace Moretz byla jasně tím nejlepším, co mi zde bylo nabídnuto a i díky ní, byl pro mě tento remake více snesitelný.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat