0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 2. 2018

Superstition (1982)


Nikdo jí neunikne! O to se pomstychtivá čarodějnice vždycky postará…

Do starého domu, který patří farnosti se má nastěhovat pětičlenná rodina reverenda Leahyho, přestože je toto místo obestřeno temnou minulostí a nedávno v něm došlo k několika krvavým vraždám. Inspektor Sturgess touto skutečností není zrovna nadšený, stejně jako další dva reverendové Thompson a Maier, ale na pověry moc nevěří. Vypluje totiž napovrch skutečnost, že zde před mnoha lety měla být odsouzena čarodějnice Elondra, která byla následně utopena v nedalekém jezeře. Nicméně jsou přesvědčeni, že za vraždami musí stát postižený syn staré správcové, který byl spatřen nedaleko místa činu a kterému se podařilo před policisty utéct. Když však za podivných okolností zemře i reverend Maier a zmizí několik dalších lidí, změní reverend Thompson i inspektor Sturgess svůj názor. Jenomže to už má dům nové obyvatelé, kteří se záhy sami stávají terčem nevysvětlitelných hrůz, jenž jim usilují o život…



Český název: Pověrčivost
Režie: James W. Roberson
Rok výroby: 1982
Délka: 85 min
Země: Kanada

Hrají:
James Houghton...(reverend David Thompson)
Albert Salmi...(inspektor Sturgess)
Larry Pennell...(George Leahy)
Carole Goldman...(Elondra)
Lynn Carlin...(Melinda Leahy)
Jacquelyn Hyde...(Elvira Sharack)
...a další


Toto béčko z 80. let by ve své podstatě nebylo vůbec špatným filmem, jen kdyby se jeho tvůrci vyvarovali všech těch nelogických kiksů a zástupu „klišé“, kterých je tu na můj vkus opravdu přehršel. Kousky s čarodějnickou tématikou mi rozhodně nejsou proti srsti a úvodní pasáž s dvěma mladíky v domě byla vskutku zajímavá (především jejich eliminace), jenže následující minuty zcela postrádaly logiku. Vezmeme-li v potaz, že na místě zemře během několika hodin několik lidí + další najednou záhadně zmizí, je až zarážející (a dost stupidní), že vyšetřující inspektor vůbec povolí, aby se na místě činu ubytovala nějaká rodina. Jenže to by byl konec filmu a tak tvůrci vsadili na shovívavost diváků.

Za to se jim odvděčili několika opravdu kvalitními krvavými mordy, ponurou atmosférou a stupňujícím se napětím. To samozřejmě bylo v pořádku a jejich kreativitu a nevšednost dokážu ocenit, ale pořád jsem měl velký problém překousnout hromadu nelogičností, která se tu postupně začala kupit. Dalším záporným bodem byla pětičlenná rodinka, o jejichž celkové inteligenci se dá značně polemizovat, o čemž se přesvědčíme zvláště během jejich postupné likvidace. V těchto fázích jsem neskutečně fandil oné čarodějnici, ať je všechny zamorduje tím nejkrutějším způsobem a ona se baba jedna skutečně činila.

Superstition je tak filmem dvou tváří a záleží jen na každém z vás, na kterou misku pomyslných vah se přikloníte. Krvavé zábavy je tu skutečně dost, atmosféra jak už jsem řekl, je rovněž místy velice vydařená, pohled do minulosti byl příjemným zpestřením – stejně jako několik neokoukaných a svým způsobem i originálních mordů – ovšem kromě těchto pozitivních prvků, tu je i dost těch negativních. Přesto si myslím, že jde o lehce nadprůměrnou podívanou, která každopádně nenudí. 

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat