0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 2. 2018

Prince of Darkness (1987)


Vládce temnot hodlá opustit své vězení a ovládnout Zemi. Donald Pleasence se mu v tom pokusí zabránit…


Otec Loomis je informován o smrti starého kněze, který po sobě zanechal deník a klíč, jenž je vstupenkou k prastarému tajemství, které se ukrývá ve sklepení starého kostela v Los Angeles. Se získanými informacemi se podělí s profesorem Birackem, který sestaví tým ze svých studentů a akademických vědeckých pracovníků. Společně se vydávají k objasnění záhady, která tam na ně čeká. Jejich prací má být přeložení starého tajného textu a analyzování podivné zelené tekutiny, která se nachází v zabezpečené nádobě. Všichni postupně zjišťují, že se stali nechtěnými účastníky znovuzrození vládce temnot, který hodlá ovládnout celý svět. Zelená tekutina je totiž esencí samotného Satana a kdo s ní přijde do styku, toho už pekelné síly nepustí ze svých spárů. Navíc se v okolí kostela začnou shromažďovat posedlí bezdomovci a obtížný hmyz, kteří mají zajistit, aby se nikdo nedostal z kostela ven. Uvnitř starého kostela se rozpoutá hotové peklo a naděje na přežití je minimální…



Český název: Vládce temnot

Režie: John Carpenter
Rok výroby: 1987
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Donald Pleasence...(otec Loomis)
Victor Wong...(Prof. Howard Birack)
Jameson Parker...(Brian Marsh)
Lisa Blount...(Catherine Danforth)
Dennis Dun...(Walter)
Susan Blanchard...(Kelly)
...a další


Pravdou je, že Carpenter si mě nejvíce získal díky skvělému filmu Věc a mé očekávání bylo poté u jeho další filmů vždy velké, ale nikdy se mu už nepodařilo svůj fenomenální úspěch zopakovat v takové parádě. Tento film samozřejmě není vůbec špatný a patří rovněž k tomu nejlepšímu, co natočil, ale v mém žebříčku se zařadil až na třetí místo (předběhl ho ještě Halloween). To však nic nemění na tom, že i zde se mu podařilo vybudovat docela solidní atmosféru, kterou vyšperkoval především vynikající prostřední částí.

Slušný základ položil již samotný příběh, který postupně rozproudil krev v žilách nedočkavým divákům a proměnil pobyt ve starém kostele v hotové peklo. Samozřejmě tomu dopomohla i démonická hudba, ale především fakt, že jsme nemuseli čekat ani moc dlouho na první náznaky příchodu vládce temnot. Špinaví bezdomovci v čele s Alice Cooperem a „nechutné“ záběry na nejrůznější hmyz nikomu jistě na klidu zrovna moc nepřidali. A co teprve chvíle, kdy dojde ke zmocnění první postavy z vědeckého (studentského) týmu…Následná panika a rychle se snižující počet přeživších začali nabírat na obrátkách.

A nic na tom nezměnilo ani to, že některé postavy se nechovaly zrovna moc logicky. Je potřeba nad tím mávnout rukou a přizpůsobit se hře, kterou Carpenter rozehrál. Dojde i na několik opravdu povedených scén (některé až lehce nechutné), nechyběla krev, gore ani emoce. Donald Pleasence odvedl slušnou práci, akorát jsem měl místy dojem, že jeho postava byla až zbytečně opomíjena. Ostatní byli sice dost průměrní, ale v rámci jejich možností to bylo pořád ještě snesitelné. I tak jde však o nadprůměrnou záležitost, která mi dneska zvedla lehce náladu.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat