0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 4. 2018

Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)


Cenzura a pokrytečtí chlebodárci si na tomto filmu opravdu smlsli. Bohužel to odnesl jak chudák Jason, tak i samotní diváci…


Tina není jen obyčejnou tuctovou dívkou, což si uvědomuje již od útlého dětství. Ačkoliv nikdo netuší jak a proč, byla obdařena telekinetickými schopnostmi, které však není schopna udržet pod kontrolou a je nebezpečná nejen sama sobě, ale i svému okolí. O čemž se mimochodem přesvědčil před svou smrtí i její otec, který před lety skončil na dně jezera Crystal Lake. Jen o kousek od samotného Jasona Voorheese. Tina je od té doby neustále pod dozorem psychiatrů a zvláště pak na ní dohlíží doktor Crews, který se jí snaží pomoci ovládnout své schopnosti. Jako nejvhodnější terapii pro ní zvolí návrat k jezeru Crystal Lake, kde se má postavit své minulosti a získat pro sebe odpuštění. Jenomže toto děsivé místo plné bolesti a utrpení skrývá pod hladinou ještě jedno tajemství, o kterém až dosud neměla Tina ani tušení. Když se během své „očisty“ pokusí o kontakt s otcem, nevědomky vysvobodí Jasona z jeho vězení a ten se ihned chopí příležitosti, aby mohl znovu rozsévat zkázu a smrt. Poblíž jezera se totiž ubytovala i skupinka teenagerů, kteří se pro Jasona stanou vítaným terčem jeho kruté zábavy. A ani Tina neujde samozřejmě jeho zvýšené pozornosti. Jenomže tato dívka není tak úplně bezbranná, jako většina jeho obětí…



Český název: Pátek třináctého 7: Nová krev

Režie: John Carl Buechler
Rok výroby: 1988
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Kane Hodder...(Jason Voorhees)
Lar Park-Lincoln...(Tina Shepard)
Kevin Spirtas...(Nick)
Terry Kiser...(Dr. Crews)
Susan Blu...(Amanda Shepard)
Heidi Kozak...(Sandra)
...a další


Pátek 13 potažmo samotný Jason byl svého času osvědčenou a docela populární „značkou“, která si našla spoustu fanoušků a obdivovatelů. S přibývajícími díly však bylo stále obtížnější uspokojit nároky diváků, čehož si byl moc dobře vědom i režisér Buechler. Jistá šablonovitost zápletky – to byl prvek, kterým se pyšnili skoro všechny díly, nepočítáme-li první dva – to by se dalo samozřejmě přežít i zde (stejně se na to každý díval hlavně kvůli masakru teenagerů, nahotě a kreativitě některých mordů + Jason samozřejmě), ale v tomto případě režisér dost narazil. A nebylo to jeho nemohoucností, jak by si mohli mnozí myslet, protože on se opravdu snažil, aby jeho dílo bylo co možná nejlepší, ale stopku mu vystavily nesmyslné požadavky „chlebodárců“ a hlavně musel kvůli cenzuře spoustu obsahu proti své vůli vystříhat a některé scény poupravit.

To byl největší kámen úrazu, který mě na sedmičce dost znechutil. Nešlo si totiž nevšimnout, že mord scény ač vypadaly zprvu celkem slušně, měly myšlenku i brutálnost, tak otravný střih mě připravil o plnohodnotný prožitek a spoustu vražd vlastně ani neuvidíme do konce. Na tohle jsem opravdu u této série nebyl zvyklý a právě to se mi na Pátku 13 vždy líbilo nejvíc. Dokonce bych byl i ochoten překousnout, že Tommy Jarvis byl nahrazen Tinou s telekinetickými schopnostmi. Lar Park-Lincoln byla docela sympatická herečka a ani její postava mi nepřišla vyloženě špatná.

Navíc by se tu dalo polemizovat i o slušně se rozjíždějící atmosféře (mrtvých tu bylo vážně dost), jenže jak už jsem poznamenal – střih – střih a zase střih z toho udělal doslova těžko stravitelnou patlaninu. Dojde dokonce i na nahotu, ale už mě v tomto momentě příliš nezajímala. Dále mě potěšil Kane Hodder, který se role Jasona zhostil opravdu slušně – místy naháněl strach a finální souboj s Tinou, která se jej pokoušela zastavit všemi možnými prostředky – ten byl rovněž docela zdařilou podívanou. Bohužel úplný konec a sejmutí Jasona – to už byla jiná káva. Bylo to na můj vkus dost trapné. Jo a jinak tolik opěvovaná scéna se spacákem, nebyla vůbec originální. O dost lepší jsem už viděl v „eko-hororu“ Prophecy (1979), ze kterého si jí tvůrci jistě vypůjčili. Takže zklamání bylo velké, ale za snahu dávám Buechlerovi alespoň průměrné ohodnocení.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat