0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2018

Friday the 13th: A New Beginning (1985)


Povstal Jason skutečně z mrtvých, nebo zde zabíjí někdo úplně jiný…?


Malý Tommy Jarvis sice zastavil krvavé řádění Jasona Voorheese, ale zaplatil za to krutou daň. Jeho psychika dostala pořádně na frak a on byl „násilně“ odloučen od své sestry a putoval z jednoho psychiatrického ústavu do druhého. Nikdy se totiž z tohoto shledání pořádně nevzpamatoval a často jej sužují děsivé noční můry a vidiny, ve kterých se mu Jason neustále zjevuje. Nyní po několika letech je z něj již mladý muž, který byl umístěn do nápravného zařízení Pinehurst, kde se narušená mládež připravuje do začlenění mezi normální občany, aby mohli začít nový život. Bohužel ani zde nenajde svůj vytoužený klid. Jeden z chlapců je zde brutálně zabit jiným a navíc jsou všichni chovanci zařízení neustále provokování dvojicí buranských sousedů – Ethel a jejím synem Juniorem. Doktor Matt Letter a jeho pomocnice Pam, kteří zde mají vše na povel, se snaží umravňovat své svěřence, jak to jen jde, ale většina z nich si stejně dělá, co chce. Tommy se stává středem zájmu malého Reggieho, který se s ním snaží skamarádit, tomu to však není příliš po chuti. Noční můry ho totiž neopustily ani zde, no a navíc začal v okolí řádit nový vrah. Napodobuje někdo styl a brutalitu vraha od jezera Crystal Lake, nebo se skutečný Jason vrátil ze záhrobí, aby rozpoutal další krvavý masakr?



Český název: Pátek třináctého 5

Režie: Danny Steinmann
Rok výroby: 1985
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
John Shepherd...(Tommy Jarvis)
Melanie Kinnaman...(Pam)
Shavar Ross...(Reggie)
Juliette Cummins...(Robin)
Dick Wieand...(Roy Burns)
Debi Sue Voorhees...(Tina)
Tom Morga...(Jason Voorhees)
Corey Feldman...(mladý Tommy Jarvis)
...a další


Bohužel tentokrát došlo mé nejhorší obavy. Pětka už prostě nedokázala navázat na kvalitu svých předchůdců, což se zřejmě projevilo nejen změnou režiséra, ale i postupnou vyčpělostí samotného příběhu. Nejde vyloženě o špatný film, jen je prostě jiný – a to dost. První zklamání přišlo ve chvíli, kdy jsem pochopil, že Corey Feldman se tu přišel ohřát jen na pár prvních minut a následně jej nahradí jeho „starší verze“ John Shepherd, který se před kamerou rovněž mockrát neobjevil a navíc za celý film ani moc nemluvil. To pro mě bylo mnohem větší zklamání, než zjištění, že vlastně i samotný Jason tady hraje druhé housle a vraždy má na svědomí někdo úplně jiný.

Tento tvůrčí krok totiž nebyl zas až tolik bolestivý. Samozřejmě pokud nejste opravdu zarytým fandou kultovního zabijáka. Vražd je tu totiž i tak požehnaně – no vlastně víc než v kterémkoliv předchozím dílu. Což by za dané situace bylo samozřejmě super, jen kdyby se polovina z nich neodehrála mimo záběr kamery, nebo je nepřerušil střih. Navíc identita skutečného vraha a důvod proč tak činil je nám utajeno téměř až do samotného závěru. Což samozřejmě beru jako velké plus. Jenže ani atmosféra už nebyla tak povedená, jako tomu bylo minule a většina zdejších postav mi byla krajně nesympatická, nezajímavá, nudná. Snad je malý Reggie, Pam a drsná sousedka Ethel snesli přísnější měřítko. Jenže i tak jsem od té buranské dvojky čekal mnohem víc, než jsem nakonec dostal.

Erotiku (nahotu) bych v tomto případě klidně vynechal, protože ženské tu moc krásy zrovna nepobraly a jediná pěkná Pam se tu proběhla stejně jen v mokré košili. Takže i po této stránce jsem se cítil ošizen. Nešlo si však nevšimnout, že v jedné z vedlejších rolí se objevila „herečka“ s velmi příhodným příjmením (Debi Sue Voorhees). Naštěstí tu však nechyběla brutalita, gore a spousta krve. To bylo Steinmannovo jediné obrovské štěstí, jinak by ho asi všichni věrní fanoušci rozsekali mačetou. Úplný závěr v nemocnici tu však byl zcela navíc a zbytečný. Raději bych to zakončil tím bojem ve stodole a finálním odhalením vrahovy totožnosti. To by byl konec jako lusk. S přivřením jednoho oka tomu dám čistý průměr.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat