0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 4. 2018

Jason Lives: Friday the 13th Part VI (1986)


Tommy Jarvis svou neopatrností probudí Jasona zpět k „životu“ a ten se samozřejmě hned pustí do „práce“…


Tommy Jarvis se sice ještě úplně nevzpamatoval ze svého psychického rozpoložení, ale kdo by se mu divil, po všech těch hrůzách které zažil ať už v dětství, nebo během masakru v psychiatrickém zařízení Pinehurst. Ze svých fyzických ran se však už vylízal a rozhodl se udělat za svou minulostí tlustou čáru. K tomu však potřebuje ještě jednou navštívit Crystal Lake, nebo lépe řečeno tamní hřbitov, kde byl Jason před časem pochován. Chce se ujistit, zda tam skutečně leží jeho ostatky a ty při té příležitosti zničit jednou provždy. Společně se svým kamarádem Allenem najdou hrob, vykopou truhlu i s ostatky, ale když se je chystá polít benzínem, začne bouřka a několik blesků udeří do kovové tyče, kterou předtím Tommy do hnijícího těla zabodl. To zapříčiní, že Jason znovu ožije, nasadí si masku a zabije Allena. Tommy se štěstím uniká a Jason vyráží na další „krvavý lov“. U jezera Crystal Lake totiž byl mezitím vybudován nový tábor, který stejně jako nedaleké městečko změnil název na Forest Green. Kromě několika vedoucích je tu i spousta dětí – pro Jasona lákavé cíle a spousta „zábavy“. Tommy Jarvis vědom si své chyby, se pokusí varovat zdejšího šerifa, ale ten mu nevěří a považuje ho za blázna. Tento názor však nesdílí jeho dcera Megan, která je jednou z vedoucích v táboře a má o své kolegy a svěřence strach. Že oprávněně, o tom se brzy všichni přesvědčí nejen na vlastní oči, ale i kůži. Jason rozpoutá další krvavé orgie a jak se zdá, tentokrát neexistuje žádný způsob, jak ho zastavit. Nebo ano…?



Český název: Pátek třináctého 6: Jason žije

Režie: Tom McLoughlin
Rok výroby: 1986
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
C.J. Graham...(Jason Voorhees)
Thom Mathews...(Tommy Jarvis)
Jennifer Cooke...(Megan)
David Kagen...(šerif Garris)
Kerry Noonan...(Paula)
Renée Jones...(Sissy)
...a další


Po nepříliš působivé a hlavně dosti odlišné pětce přichází nejen další změna na režisérskému postu, ale i přístup ke dvěma nejhlavnějším postavám celé série – Jason – Tommy. Oba dva zde hrají mnohem důležitější roli, než tomu bylo právě u předchozího dílu a to se samozřejmě projevilo i na divácké přízni. Té se šestce dostalo vcelku v hojné míře, hlavně tedy v době svého vzniku. Mnozí ji v kvalitě i atmosféře přirovnávali k prvním dílům, s čímž musím souhlasit, no a někteří ji dokonce označují za nejlepší díl celé série – s tím už zas až tolik nesouhlasím. Nicméně i v tomto případě jsem se dočkal docela působivé podívané.

Hnijící Jason vypadal super a byl opět ve skvělé formě. Ani po takové době nezapomněl na své zabijácké koutky a výkřiky bolesti a vůně krve z něj během několika minut udělaly opět tu mašinu na zabíjení, díky čemuž si jej tolik lidí oblíbilo. Kreativita ho neupustila ani tentokrát, no a přestože ze všeho nejraději zabijí mačetou, tak i tentokrát neopovrhl použít k mordování cokoliv, co bylo zrovna po ruce. Obětí tu bylo taky požehnaně, jen mi nešlo moc pod fousy, proč nechal bez povšimnutí tolik děcek. Mohla být ještě větší zábava.

Samozřejmě nechybělo ani několik situací, které okořenil černý humor nebo prostě jen momenty, jímž se divák spíše zasmál, než aby ho nějak vystrašili. Viz scénka s dvojicí v karavanu, nebo zabití hrobníka. Samotná atmosféra ale tímto přístupem nikterak neutrpěla. V některých pasážích nechyběla špetka napětí a i některé vraždy byly docela kreativní a v té době ještě tolik okoukané. Nicméně tentokrát se jim opravdu povedl hlavně samotný závěr. Jason vs. vrtule – co víc si mohl divák přát. A tentokrát mi ani nechyběla absence nahoty. Což je možná škoda, protože Jennifer Cooke byla pěkná holka, ale tak dalo se to přežít i bez „koziček“. Šestku tak samozřejmě opět ocením lehce nadprůměrným hodnocením, protože já se u ní bavil od začátku až do konce.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat