0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 4. 2018

Mikey (1992)


Desetiletý Mikey vypadá na první pohled jako hodný a roztomilý chlapec. Zdání však klame a rozhodně nechtějte vidět jeho temnější stránku!


Rodina Harolda Calvina byla brutálně vyvražděna a jediný kdo přežil, je jeho desetiletý adoptivní syn Mikey. Policii však na trojnásobné vraždě něco nesedí, protože to vypadá, že se někdo pokusil narafičit loupežné vniknutí. Pachatele se jim však nepodaří vypátrat a malý Mikey je následně adoptován manželským párem Rachel a Neilem, kteří se již řadu let marně pokoušeli mít vlastní dítě. Oba se snaží malému chlapci dát co nejvíce své lásky a vypadá to, že by konečně mohli být šťastná rodina. Mikey je na svůj věk velmi chytrý a snaží se zapadnout do nového prostředí, co možná nejrychleji. Skamarádí se se stejně starým Benem, který bydlí hned vedle, ale problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Zapříčiní je návrat sousedovic dospívající dcery Jessie (Benovy starší sestry), která je velice atraktivní a malý Mikey se do ní „zamiluje“ až po uši. Jenže starší dívka jeho city neopětuje, ba co víc domů za ní dochází její přítel. Navíc se jeho učitelka začne šťourat v jeho minulosti Což samozřejmě v Mikeym probudí jeho temnou stránku. Jeho chování se zhorší a tento ďábel s andělskou tvářičkou začne vymýšlet plán, jak opět odstranit z cesty všechny překážky…



Režie: Dennis Dimster

Rok výroby: 1992
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Brian Bonsall...(Mikey)
Mimi Craven...(Rachel Trenton)
John Diehl...(Neil Trenton)
Josie Bissett...(Jessie Owens)
Whit Hertford...(Ben Owens)
Ashley Laurence...(Shawn Gilder)
...a další


K tomuto filmu mě dovedlo nedávné zhlédnutí o rok mladšího Dobrého synka, se kterým je Mikey nejčastěji porovnáván. Oba filmy jsou však dost rozdílné, přestože v nich figurují malí fakani, kteří se neštítí vůbec ničeho. Společné však mají to, že právě tito dětští záporáci jsou jejich hlavními tahouny (v Dobrém synkovi však měl Macaulay Culkin rovnocenného protivníka v osobě  Elijaha Wooda). Tady si Brian Bonsall musel vystačit sám a dospělí pro něj nebyli žádnou překážkou.

To však bylo zapříčiněno především samotným scénáristou a režisérem, kteří nám naservírovali hotovou přehlídku žánrového klišé a kupy mírně řečeno nelogických situací – nebo spíše lépe podivného chování dalších postav. Pokud bych však hodil logiku za hlavu a chtěl vidět jen další průměrnou „vyvražďovačku“, tak bych prostě musel být spokojený. Mikey se totiž činil, mrtvých tu bylo skutečně dost. Vadou na kráse však bylo několik těžce uvěřitelných momentů/situací, které s vraždami souvisely a které vám hned trknou do očí.

Kdyby blbost nadnášela, tak se scénárista ještě dnes nedostal zpátky na zem, ale nelogicky se chovající postavy jsou snad ve většině filmů, které jsem kdy viděl, takže nic nového pod sluncem. Každopádně kromě malého zabijáka mě zaujalo i herecké obsazení a to především co že zástupkyň ženského pohlaví týče. Rachel si zahrála bývalá manželka Wese Cravena, která nikdy neměla problémy ani s nahotou a učitelku jedna z hvězd série Hellraiser - Ashley Laurence. Pány však nejvíce potěší přítomnost mladičké Josie Bissett, která se v té době stala velmi oblíbenou především díky seriálu Melrose Place. Ani se moc nedivím, že se do ní Mikey zabouchl.

Tento hororový thriller tak v žádném případě neokouzlí svou průměrnou kvalitou ani samotným příběhem, ale na několik slibných momentů se tu narazit přece jenom dá. Záleží však na tom, zda vám to bude stačit k vaší spokojenosti.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat